Wereldwaterdag: FrieslandCampina zet fors in op waterreductie

06-frieslandcampina-corporate.jpg

De zuivelonderneming FrieslandCampina communiceert op Wereldwaterdag voor het eerst over zijn grote investeringen op vlak van waterhergebruik bij de productieprocessen. Op de dag waarop instanties jaarlijks waterproblematiek aankaarten, legt FrieslandCampina uit hoe ze aan de hand van duurzame processen en technologieën maximaal water kunnen besparen. 

FrieslandCampina zet sterk in op energiezuinigheid en duurzame verpakkingen - denk aan papieren rietjes voor portieverpakkingen, duurzamere biobased kartonverpakkingen en in januari nog de investering in 100% gerecycleerde PET-fles als eerste zuivelspeler in België. In de productielocatie in Aalter investeerde het bedrijf de afgelopen jaren ook fors met het oog op nog zuiniger waterverbruik

Die technologische processen licht het vandaag, op Wereldwaterdag, toe. Jeroen Van de Broek, Managing Director bij FrieslandCampina in België: “We leveren al jaren duurzaamheidsinspanningen op vlak van watergebruik, en op een dag waarop de waterproblematiek centraal staat, zetten  we de inspanningen van onze productielocaties graag in de kijker. Het is onze ambitie om ons waterverbruik jaarlijks te reduceren. Bovendien onderstrepen we hiermee nogmaals het belang dat we hechten aan duurzaamheid doorheen de hele keten, van gras tot glas.”  

Pionier sinds 2013: eigen waterzuiveringsinstallatie en hergebruik van intern gezuiverd water

Voor de verwerking van zuivel heb je kwalitatief water nodig. FrieslandCampina houdt steeds rekening met de schaarste aan beschikbare watervoorzieningen en droogteproblematiek. Water dat vroeger enkel werd gebruikt om de verschillende installaties in de fabriek in Aalter te reinigen, wordt nu opgevangen, gefilterd en hergebruikt. In 2013 werd FrieslandCampina de eerste zuivelspeler die interne waterstromen zuivert door middel van een eigen waterzuiveringsinstallatie om ze zo te kunnen hergebruiken. 

Inmiddels kwamen er nog bijkomende installaties, waardoor het gezuiverde water aan de hand van bijkomende zuiverings-en behandelingsstappen kan hergebruikt worden op de productielocatie. Dit zuiveringsproces is zo diepgaand dat het gezuiverde water volledig voldoet aan de strengere criteria voor drinkwater. FrieslandCampina heeft zo ongeveer 450 000 m³ water intern kunnen hergebruiken in de productielocatie te Aalter, goed om zo’n 183 olympische zwembaden per jaar te vullen.

Slimme sensoren voor variabele reinigingstijden, energie- en waterreductie 

De voortdurende optimalisatie van waterverbruik en energie is work in progress. Om een nog beter inzicht te krijgen in de reinigingsprocessen en zo ook meer water te besparen, bestudeert FrieslandCampina nu het gebruik van slimme sensoren om de hoeveelheid water en energie nodig voor het reinigingsproces te kunnen afstemmen op de specifieke noden zoals concentratie aan reinigingsmiddelen, temperatuur van het water en duur van de reiniging. In plaats van te werken met vaste reinigingstijden, wordt nu dus onderzocht hoe de reiniging kan worden aangepast in functie van de vervuiling. Op deze manier draagt de zuivelproducent opnieuw bij aan zijn jaarlijkse ambitie op het vlak van waterverbruik.

Wereldwaterdag

De jaarlijkse en internationale Wereldwaterdag vindt telkens plaats op 22 maart. Ze werd in 1993 in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Het is een dag waarop instanties de mondiale waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar maken. 

 

Over FrieslandCampina België

FrieslandCampina Belgium N.V. maakt deel uit van Koninklijke FrieslandCampina, een multinationale zuivelonderneming die een belangrijke rol speelt in de dagelijkse voorziening van zuivelproducten met de waardevolle voedingsstoffen uit melk aan miljoenen mensen. De onderneming is volledig in handen van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., en is met ruim 11.400 leden-melkveehouders in België, Nederland en Duitsland een van de grootste zuivelcoöperaties in de wereld. FrieslandCampina telt in België ongeveer 1.500 werknemers en heeft 5 vestigingen. Naast de commerciële zetel in Gent zijn er vier productielocaties in Aalter, Bornem, Lummen en Genk die zijn gespecialiseerd in de productie van langhoudbare melk en zuiveldranken, room, desserten en kaas.

In het portfolio van FrieslandCampina zitten naast de melkmerken Campina en Joyvalle ook melkbereidingen zoals Cécémel, Fristi en Yazoo. Die laatste drie worden bereid in Aalter en zijn naast de Belgische markt ook bestemd voor Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Hongarije. De zuivelproducent is ook bekend van het koffiemelkmerk Nutroma, de vleesvervanger Valess en de kaas Milner. Tenslotte heeft FrieslandCampina met Debic – een zuivelmerk voor chefs, banketbakkers en anderen in de foodservice-markt, en een slimme melkoplossing voor perfect melkschuim genaamd Lattiz, twee submerken voor professionals onder zijn paraplu. Voor meer informatie: www.frieslandcampina.com.

Download hier beelden in hoge resolutie.https://press.talkie.be/en/dir/friesland-campina

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Contact

Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium

+32 9 391 60 63

[email protected]

walkie.talkie.be