Wat is de ideale maaltijd voor je donatie?

Als officiële partner van Bloedserieus deelt Deliveroo enkele nuttige tips!

Deliveroo-Logo_Full_Primary_RGB_Teal.jpg

We kunnen zomaar het leven van iemand redden! Gewoon door bloed, plasma of bloedplaatjes te geven. Het vraagt amper een klein uurtje van je tijd. En toch is het belangrijk om te weten wat je best voor en na jouw bloeddonatie eet.

Brussel, 5 maart 2021 - Gelukkig kunnen in deze periode de bloedinzamelingen van Bloedserieus wel nog plaatsvinden! Het Rode Kruis-Vlaanderen organiseert dit voorjaar opnieuw Bloeserieus, bloedinzamelacties in Vlaamse studentensteden. De actie herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om bloed te geven en hoe we door een simpele actie levens kunnen redden. Elke dag hebben heel wat mensen bloed nodig, bijvoorbeeld na een bevalling, bij een operatie, na een ongeval of doordat ze aan een bepaalde ziekte lijden. Daarbij komt dat bloed en van bloed afgeleide producten maar beperkt houdbaar zijn, rode bloedcellen bijvoorbeeld maar 42 dagen, bloedplaatjes zelfs maar 5 dagen!

Nena Testelmans, woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen:“ Onze Bloedserieus campagne vormt een heel belangrijk aandeel van het totaal aantal bloeddonaties die de bloedvoorraad een enorme boost kunnen geven. Voor studenten is het dikwijls ook de eerste kennismaking met ‘bloed geven’. Zo’n campagne kunnen we echter enkel organiseren in samenwerking met partijen zoals studentenverenigingen en sponsors. Daarom zijn we ook heel blij met de steun van Deliveroo als sponsor van Bloedserieus in 2021. 

Tijdens deze acties in AntwerpenBrusselDiepenbeekGentKortrijk en Leuven worden studenten gesensibiliseerd om bloed te geven. Om elk van de bloeddonoren te bedanken voorziet Bloedserieus samen met hun partners een goed gevulde goodiebag.

Als foodexpert weet Deliveroo als geen ander wat je best eet voor en na een donatie. Leg je eerst een laagje door vettig te eten of blijf je best nuchter? Moet je achteraf net iets zoet eten of toch beter een gezonde snack? Naast wat je net wel en niet moet eten, is ook het tijdstip waarop je eet belangrijk is wanneer je bloed geeft!

Gezond dineren, gezond doneren

Als je bloed wilt geven, neem dan zeker onderstaande tips van Deliveroo door.

  • Bereid je lichaam voor: je hebt voldoende ijzer nodig voor een goede bloedproductie en herstel na donatie. Het is aangeraden om twee weken op voorhand voldoende voedingsmiddelen te nemen die rijk zijn aan ijzer zoals vis die je kan terugvinden in de Salmon Style of Classic Tuna van Hawaiian Poké Bowl, kip en eieren in de ramen van Takumi Ramen Kitchen en rundvlees zoals de Ellis Classic burger van Ellis Gourmet Burger
  • Vermijd vetrijke voeding: Wanneer je vettig eten zoals kaas, spek, frietjes, ... eet voor 24 uur voor een bloeddonatie, blijven deze vetten aanwezig in je plasma, wat niet goed is wanneer je bloed geeft. Hierdoor kan het plasma uit je bloed niet gebruikt worden. Echter mag je ook nooit bloed op een nuchtere maag doneren. Deliveroo raadt aan om een dagsoep van Exki, een Avocado Chick bowl van Fitchen of de Salade de Saison van Le Pain Quotidien te bestellen als lichte maaltijd;
  • Drink water en sinaasappelsap: Hou je vochtbalans in evenwicht door voldoende water te drinken voor de donatie. Na afloop drink je best sinaasappelsap voor snel energie te krijgen. Plaats na je bloeddonatie een bestelling bij Jusjus voor de nodige vitamineboost;
  • Geen alcohol: Heb je de avond voor je bloeddonatie een kaas en wijnavond gepland? Beter van niet! Zowel de vetten in de kaas als alcohol laat je best voor (en na) de donatie achterwege.

Rodolphe Van Nuffel, woordvoerder Deliveroo: “We zijn bijzonder fier om Bloedserieus te kunnen ondersteunen. Jaar op jaar bereiken ze studenten om hen te overtuigen om de goede gewoonte te nemen om regelmatig bloed te geven. We merken dat er veel mythes bestaan rond wat je al dan niet mag eten voor en na het bloedgeven. De boodschap is simpel: eet voor en na, maar hou het licht en drink voldoende water. Eten en bloed geven: een mooie geste voor de samenleving. Heerlijk toch?”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Contact

Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium

+32 9 391 60 63

[email protected]

walkie.talkie.be