Verrukkelijke boterhamcreaties van Dagny Ros

Verrukkelijke boterhamcreaties van Dagny Ros

Dagny wekt 'boring' boterham tot leven

De IJslandse kitchenista Dagny Ros Asmundsdottir woont in België, is mama van drie en de passie voor eenvoudig en lekker eten zit haar in de genen. Boterhammen maken vast deel uit van haar weekmenu en omdat boterhammen al eens ‘boring’ durven te worden, bedacht Dagny 5 verrassende creaties met Belgische Passendale-kaas en Balade-boter met een vleugje nordic flavour.

Nostalgie troef

Bokes, stuutjes, bootjes, rondummekes, een tartine’ke of bammekes. Een boterham maakt deel uit van de Belgische eetcultuur en een ouderwetse boterham, dat is pure nostalgie. Ze zijn niet alleen praktisch, maar ook voedzaam als je gezonde keuzes maakt.

“Met pure eerlijke en liefst lokale ingrediënten en smaken maak je de lekkerste dingen. Mensen zijn vaak ‘bang’ van brood en zuivel, maar als je kiest voor kwaliteit en een evenwichtig voedingspatroon, dan is daar helemaal niets mis mee,” legt Dagny uit. “Bij mij maken boterhammen vast onderdeel uit van ons weekmenu en dat hoeft niet saai te zijn, het komt erop neer om je kinderen én jezelf keer op keer te verrassen.”

Klassiekers & "speciallekes"

Wie boterham zegt, zegt ook onbeperkte opties. Brood, kaas en boter maken net zoals in België vast onderdeel uit van het Nordic voedingspatroon. Daarom bedacht Dagny 5 creaties met brood, drie nordic klassiekers en twee ‘speciallekes’. Ze wekt de basic en boring boterham met kaas en boter weer helemaal tot leven.

Wat dacht je van een klassieker uit het hoge noorden met gravad lax of verkies je Smørrebrød met tonijn, asperges en gekaramelliseerde ui? De croque Hygge style is een topper voor wie van warm en crispy houdt. Voor een gezellig moment met vrienden of familie kan je uitpakken met een pulled bread (of plukbrood) en als je een zeer lichte lunch wil, moet je zonder twijfelen voor de Reykjavik rookie gaan.

“Vroeger kreeg ik echte kunstwerkjes mee naar school, aan tafel wilde iedereen boterhammen met me ruilen,” vertelt Dagny trots. “Boterhammen hoeven helemaal niet saai te zijn, ik wil hiermee jong en oud inspireren om ook plezier te beleven aan eten maken, ook al gaat het om een ‘eenvoudige’ boterham. Als je dan nog eens met lokale en natuurlijke producten kan werken zoals Passendale-kaas en Balade-boter, maakt dat het af voor mij.”

Zin in een verrassende broodcreatie of wil je verraste gezichten bij je kinderen bij het openen van hun brooddoos? Rep je naar de keuken en probeer de creaties van Dagny uit. Je kan deze recepturen ook nalezen op ilovecheese.be en balade.be.

Alle recepten kan je hier nalezen.

DOE-TIP: Dagny Ros organiseert van 3 t.e.m. 6 mei mei een pop-up “Smørrebrød” in Antwerpen (PAKT - Lamorinièrestraat 161 B1- 2018 Antwerpen). In haar creaties verwerkt ze op verrassende wijze ook de Passendale kaas en Balade boter.

Tips en weetjes

 • Het gras dat de melkkoe eet bepaalt de kleur en de smaak van de melk (en dus ook van de kaas en de boter) 

 • Margarine is geen boter: boter wordt geproduceerd van koemelk en margarine wordt gemaakt van plantaardige vetten, vele margarines bevatten bovendien palmolie

 • Boter is een natuurlijke bron van vitamine A & D, essentieel voor de ogen, huid en darmen

 • Je kan boter langer bewaren wanneer je ze koel bewaart (no brainer), maar ook als je een apart mes gebruikt om de boter te smeren, anders ‘besmet’ je de boter met bacteriën.

 • Halfvolle Balade-boter bevat maar de helft zoveel vetten als een normale boter maar smaakt even lekker en is smeerbaar zodra ze uit de koeling komt

 • Balade- boter bestaat ook in 2 lactosevrije varianten, om te smeren en om te bakken

 • Balade-boter en Passendale-kaas worden beide geproduceerd met Belgische melk

 • Kaas bevat vetten, eiwitten en diverse vitaminen (zoals A, B2 en B12). Daarnaast is het een bron van mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium

 • Passendale is 100% vegetarisch, dankzij het gebruik van vegetarisch stremsel, de kaas is van nature lactosevrij en bevat 25% minder zout  i.v.m. soortgelijke halfharde kazen

 • Passendale bevat geen conserveermiddel en ook de korst is perfect eetbaar

 • De kaasmakerij van Passendale beschikt over meer dan 85 jaar kaasknowhow

 • Kaas bewaar je best koel op max 7°

Contacteer ons
Maureen RIchard Walkie Talkie
Sara De Bruyne Walkie Talkie
Maureen RIchard Walkie Talkie
Sara De Bruyne Walkie Talkie
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a PR agency that creates both online and offline TalkValue through an everything-is-media communication approach. We reach out to our extensive network of publishers, connect the right plugs, and help your company or brand to tune into the right frequency. By distributing strategic and relevant content at the right wavelength we allow our clients to reach, touch and engage generations of influential tastemakers at their core.

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium