Verrassend: Belg verkiest gefilterd kraanwater boven flessenwater

Verrassend: Belg verkiest gefilterd kraanwater boven flessenwater

Een recent onderzoek* van GROHE, ‘s werelds toonaangevende speler op vlak van innovatieve en sanitaire producten, toont aan dat de helft van de Belgen kraanwater drinkt. Hoog tijd dus om eens dieper te duiken in de drinkwater gewoontes van de Belg. Wij zetten de 5 opvallendste cijfers op een rijtje.

>> Kraanwater valt voornamelijk in de smaak bij Belgen jonger dan 34 jaar omdat het goedkoper, gemakkelijker en beter is voor het milieu. Ook is er een duidelijk verschil op vlak van moedertaal: Franstaligen kiezen vaker voor kraanwater.
>> 50% van de diehard flessenwaterdrinkers tonen interesse in een filterende waterkraan, waarvan 11% zelf voor de volle 100% zou willen overschakelen op gefilterd kraanwater.

Belgen en drinkwater: 5 wist-je-datjes!

Wist je dat ...

... je Belgen kan opdelen in kraanwater- en flessenwaterdrinkers? 49% van de Belgen drinkt doorgaans ongefilterd kraanwater, 44% drinkt meestal flessenwater. Op provincieniveau drinken inwoners van Luxemburg (68,7%), Waals-Brabant (62%), Brussels Hoofdstedelijk gewest (60,2%), Namen (56,7%) en Antwerpen (51,4%) meestal kraanwater. In de provincies West-Vlaanderen (55,3%) en Oost-Vlaanderen (50,3%) kiezen ze dan weer vaker voor flessenwater. Een duidelijk onderscheid dus op vlak van (moeder)taal. 

... vooral jongere generaties een voorkeur hebben voor kraanwater? Bij de leeftijdscategorie 'jonger dan 34 jaar' drinkt 60% kraanwater. Bij de leeftijdscategorie 'ouder dan 55 jaar' is dit een aanzienlijk lager cijfer van 46%. Ook tonen jongeren meer interesse in een kraan die drinkwater filtert. 63% jonger dan 34 jaar toont hier interesse is. Bij de groep ouder dan 55 jaar toont enkel 16% interesse.

… Belgen kraanwater drinken om bewust gekozen redenen? Belgen die voornamelijk kraanwater drinken, doen dat vooral omdat het goedkoper (69%), gemakkelijker (61%) en beter is voor het milieu (59%).

… het merendeel van de Belgen ongefilterd kraanwater drinkt?  70% van de Belgen die kraanwater drinkt, doen dat meestal rechtstreeks uit de kraan. 19% gebruikt een kan die het water filtert. Slechts 11% drinkt kraanwater uit een kraan die het water filtert. 46% toont wel interesse dit ooit aan te schaffen. 40% is dan ook overtuigd dat een kraan met gefilterd drink- en of bruiswater goed zou zijn voor het milieu.

… een filterkraan zelfs de diehard flessendrinkers kan overtuigen? Een filterkraan zou veel flessenwater-drinkers kunnen overtuigen om toch meer van de kraan te drinken. Zo geeft 1 op de 2 Belgen die meestal water uit flessen drinkt aan dat ze vaker kraanwater zouden drinken, als hun eigen kraan het water zou filteren. Op provincieniveau zou 60,6% van de Limburgers, 49,2% van de West-Vlamingen, 47,4% van de Vlaams-Brabanders en 43,3% van de Oost-Vlamingen vaker gefilterd drinkwater recht uit de kraan drinken indien ze een filterkraan in huis zouden hebben. Opvallend is dat de cijfers zeer hoog liggen in de provincies die momenteel voornamelijk voor flessenwater kiezen. 11% van hen geeft zelfs aan dat ze dan altijd kraanwater zouden beginnen drinken.

De beste verpakking voor water? Helemaal geen verpakking. 

GROHE Blue Home & GROHE Blue Pure: high-end keukenkranen met een doordachte waterkoeler
Dankzij het compacte drinkwatersysteem GROHE Blue Pure (vanaf € 253,50, beschikbaar in de uitvoeringen MintaEurosmartBaucurve of Mono in chroom of supersteel) komt er heerlijk gekoeld, gefilterd water recht uit de kraan.

De GROHE Blue Home (vanaf € 1.376,98, beschikbaar in MonoC-uitloopU-uitloop of L-uitloop  in chroom, supersteel, brushed hard graphite, hard graphite, brushed warm sunset en warm sunset) doet daar zelf nog een schepje bovenop. Wat dacht je van gefilterd (licht) bruisend water uit de kraan?

Beiden zijn niet enkel handig omdat je hierdoor niet meer hoeft te zeulen met zware pakken water, maar ook de uitgelezen basis voor het maken van heerlijke mocktails, cocktails of flavored water, want kraantjeswater is alles behalve saai! 

Besparen op plastic, CO2-uitstoot én drinkwaterbudget

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar in een wereld die langzaam wegzakt in een zee van plastic wordt het probleem van de praktisch onverwoestbare plastic flessen urgenter dan ooit.

Niet alleen dat; het vergt een verbazingwekkende zeven liter water om één enkele liter flessenwater te produceren, om nog maar te zwijgen van de verbruikte energie en de veroorzaakte CO2- uitstoot. DIe ligt bij de GROHE Blue Home en de GROHE Blue Pure trouwens zo'n 80% lager dan bij flessenwater:

  • Flessenwater: Tot 108,5 gram CO2-equivalent per liter
  • GROHE Blue: 17,96 gram CO2-equivalent per liter

GROHE Blue Pure en GROHE Blue Home kunnen daarnaast het drinkwaterbudget van een gezin met wel 60% verminderen in vergelijking met de prijzen van de grootste flessenwatermerken. 

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium