Skip to Content
Vernieuwde James Ensorhuis opent de deuren dinsdag 14 juli 2020

Vernieuwde James Ensorhuis opent de deuren dinsdag 14 juli 2020

De Stad aan Zee eert pionier van moderne kunst met gloednieuw museum en veelzijdig programma

De romance tussen kunstenaar James Ensor en zijn thuisstad Oostende wordt vanaf deze zomer extra in de kijker gezet. Op dinsdag 14 juli 2020 openen het vernieuwde James Ensorhuis en het gloednieuwe interactief belevingscentrum in Oostende officieel de deuren. Verder staat er in de toekomst ook een veelzijdig programma in de startblokken dat Ensor in al zijn facetten belicht: van Oostendse evenementen voorzien van een vleugje Ensor tot trotse samenwerkingen met restaurants, hotels en winkels. Wie James Ensor en zijn Stad aan Zee optimaal wil beleven, trekt best voor een meerdaags avontuur richting Oostende.

Het vernieuwde James Ensorhuis
Op dinsdag 14 juli 2020 vindt de opening van het vernieuwde James Ensorhuis plaats. Het museum bestaat uit het oorspronkelijk huis van James Ensor en een interactief belevingscentrum in het aanpalende pand. Bezoekers ontvangen een audio guide (beschikbaar in vijf talen) om mee op ontdekkingstocht te gaan. Elke belevingsruimte is toegespitst op een apart thema. Verder is er ook een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen rond Ensor. De eerste tentoonstelling "Ensor en Oostende" loopt tot 27 september 2020 en exploreert de hechte link tussen Ensor en zijn geboortestad. 

Interactief belevingscentrum
De toevoeging van het interactieve gedeelte geeft bezoekers extra inzicht in de complexe leefwereld van Ensor. Zo kun je het kunstwerk De Baden van Oostende tot leven wekken wanneer je de interactieve wand aanraakt. De kleinste bezoekers kunnen ook aan speed painting doen, waarbij ze met technologie zélf een schilderij van Ensor moeten afwerken (in max. 1 minuut!). Verder kun je met 3D viewers ontdekken hoe de omliggende straten eruit zagen in de belle époque. Of wat dacht je ervan om je te laten omringen door projecties van Ensorwerken? 

Naast de klassieke audio tour is er ook een familie tour met een iets meer speelse toon en karakter. Gust, de kamerknecht van Ensor, neemt je mee op avontuur, vertelt grappige anekdotes en geeft kleine doe-opdrachten.

Meer informatie rond Ensor in Oostende vind je via www.ensorstad.be


Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk in het pand aanwezig zijn, is vrije toegang tot Het James Ensorhuis en het belevingscentrum niet mogelijk. Tickets moeten vooraf gereserveerd worden via www.ensorstad.be. Verder worden bezoekers gevraagd om de nationale veiligheidsregels in acht te houden zoals 1,5 meter afstand houden en handen frequent te wassen. Een mondmasker is aanbevolen. Alle veiligheidsmaatregelen vind je nogmaals via www.ensorstad.be

KLIK HIER VOOR BEELDMATERIAAL IN HOGE RESOLUTIE: https://press.talkie.be/en/dir/ensor

Openingsuren

Dagelijks van 10:00 - 18:00

• Gesloten op maandag m.u.v. Belgische schoolvakanties en feestdagen
• Gesloten op 01/01 en 25/12

Vlaanderenstraat 29, Oostende

Toegangsprijzen
Reserveren verplicht via www.ensorstad.be

• Dinsdag t.e.m. donderdag: €10
• Vrijdag t.e.m. zondag (incl. Belgische schoolvakanties en feestdagen): €12
• Jongeren (6 t.e.m. 14 jaar): €6
• Groepen (+ 10 personen): €8 
• Gratis voor kinderen onder 6 jaar.

Met Ensor als gids door Oostende

Samen met de (her)opening van Het James Ensorhuis en het belevingscentrum komt er ook een nieuwe interactieve wandeling. Dankzij de app kunnen gebruikers nu zélf Ensor vergezellen op een wandeling door zijn thuisstad. Onderweg vertelt hij niet enkel over zichzelf, maar ook over zijn vrienden en de rijke geschiedenis van Oostende.

De tocht start aan Het James Ensorhuis en loodst je langs 13 plaatsen. Eindpunt van de wandeling is Mu.ZEE. Voor elke tussenstop werd uniek audiovisueel materiaal gemaakt. De audio werd ingesproken door Wim Opbrouck (in de huid van Ensor).

De app is beschikbaar in vijf talen (Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans) en gratis te downloaden in de app store. Je betaalt eenmalig 5 euro om de volledige wandeling te unlocken. Bij een bezoek aan Het James Ensorhuis krijg je de wandeling gratis. 

Over James Ensor
James Sidney Ensor (Oostende, 13 april 1860 – Oostende, 19 november 1949) is een Belgische kunstenaar die wereldwijd geroemd wordt als een pionier van de moderne kunst. Verder was hij ook een gerenommeerd schrijver en tekenaar. Ensor staat echter het meest bekend om zijn macabere realisaties. Zijn monumentale kunstwerken kun je kleurrijke metamorfoses noemen waarin hij de zowel groteske als de hilarische aard van de mens blootlegt. Deze bijna karikaturale schilderwerken werden een bron van inspiratie voor het Duitse expressionisme en behoren tegenwoordig tot de absolute pronkstukken van de Europese schilderkunst.

Over Oostende
Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste stad aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals zoals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. Ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplaats van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde plek. Wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn Sexual Healing neerpende?

Contacteer ons
Charlotte Marron Walkie Talkie NV
Lotte De Wilde Walkie Talkie NV
Charlotte Marron Walkie Talkie NV
Lotte De Wilde Walkie Talkie NV
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium