Skip to Content
Topchef Kobe Desramaults is eerste culinaire stadscurator van Oostende

Topchef Kobe Desramaults is eerste culinaire stadscurator van Oostende

​Oostende: eerste stad die een culinaire stadscurator aanstelt

GROOT CULINAIR NIEUWS voor de restaurateurs en de bezoekers van Oostende: de stad benoemt Kobe Desramaults, chef van o.a. Chambre Séparée, tot haar allereerste culinaire stadscurator. Desramaults staat het komende jaar aan het roer om de culinaire visie van Oostende mee koers te geven. Zo gaat hij op zoek naar dé Oostendse parels, brengt hij mensen met een passie voor eten samen en drukt hij zijn stempel als curator op enkele gastronomische momenten.

OOSTENDE: STAD VAN KUNST, CULTUUR, MODE ÉN CULINAIRE TOPPERS
Om haar gastronomische kant extra uit te spelen als een zinderend visitekaartje, voert de stad als allereerste een culinaire stadscurator in. Kobe Desramaults’ kennis en expertise op het gebied van hedendaagse gastronomie zal er mee voor zorgen dat de stad ondersteund wordt op culinair vlak. Als voortrekker overschouwt hij daarnaast de kwaliteit en de identiteit van de restaurateurs en verbindt waar mogelijk alle betrokken stadspartners. Er liggen volop kansen.

Desramaults stopt eind dit jaar met zijn internationaal gelauwerde restaurant Chambre Séparée in Gent, maar dat is niet noodzakelijk de aanleiding voor zijn nieuwe gastronomische avontuur in Oostende. Kobe kijkt namelijk verder dan zijn keuken en dieper dan zijn potten en pannen. “Ik doe dit soort samenwerkingen eigenlijk niet, maar Oostende is een geval apart. Het verhaal sluit zeer nauw aan bij wat ik vertel, bij wat mijn DNA is.”

Met dit curatorschap schaart hij zich mee achter de verdere ontwikkeling van een bruisend culinair Oostende, ontwikkelt hij zijn affiniteit met de stad en gaat hij op zoek naar de identiteit van de restaurateurs. Die blijven onder dit curatorschap dicht bij zichzelf: authentiek en vol passie voor streekgebonden producten. “Ik vind het op zich wel fijn dat je in een stad een of meerdere toprestaurants vindt, maar Oostende heeft daar eigenlijk niet zoveel behoefte aan. Ik ga dit jaar vooral op zoek gaan naar restaurants met een uniek verhaal die het DNA van Oostende uitstralen. Oostende kan alleen maar beter worden door uit te gaan van eigen sterkte, en die eigenheid verder te ontwikkelen. Dit is een plek waar het goed toeven en goed eten is. We moeten het alleen wat meer durven zeggen,” besluit Desramaults.


CULINAIRE STADSCURATOR 2020 – 2021: KOBE DESRAMAULTS
“Vanaf de eerste ontmoeting was er duidelijk een klik tussen Kobe Desramaults en Oostende”, aldus Burgemeester Bart Tommelein. “Oostende is een ware pionier om zich als stad door een topchef als Kobe te laten inspireren. We vinden het dan ook een hele eer. Als culinair curator zal Kobe samen met verschillende Oostendse chefs onze bezoekers smakelijk verrassen. We kijken enorm uit naar deze samenwerking.”

“Het was een grote eer voor me toen ik het voorstel kreeg het culinaire curatorschap op mij te nemen”, zegt Kobe Desramaults. “Schoorvoetend en in alle bescheidenheid antwoordde ik ‘ja’. Ik geloof namelijk dat het DNA van deze stad zich nog sterker mag weerspiegelen in haar gastronomie. Wanneer ik terugkijk op mijn eigen restaurants trachtte ik steeds op een progressieve manier om te gaan met de culinaire historiek. Wanneer ik koos om mijn keuken te beperken tot lokale ingrediënten, merkte ik dat er zoveel meer schatten en ideeën te vinden zijn in een regio dan dat we denken. Ik hoop samen met Oostende deze parels te ontdekken en ze trots aan haar bezoekers tentoon te stellen.”

“Ik ben erg fier dat we Kobe Desramaults mogen verwelkomen in Oostende,” zegt Luc Deklerck, voorzitter van Horeca Middenkust. “Als chef wil je blijven vernieuwen en geïnspireerd worden. Kobe heeft al bewezen één van de toppers in België te zijn. Het voelt als een warm hart onder de riem dat de stad en Toerisme Oostende investeren in onze sector tijdens deze moeilijke periode. We kijken er dus ontzettend naar uit om samen te werken.”

 

INGREDIËNTEN VOOR DE TOEKOMST
Het is niet de bedoeling dat Desramaults een pop-up restaurant opent in Oostende of gaat pottenkijken in de Oostendse restaurants, al zal hij af en toe wel zelf aan het vuur staan. Enkele gastronomische evenementen zullen onder Kobe’s curatorschap een plek bieden aan culinair talent van binnen én buiten de stad. Ze zullen dienen als bouwstenen voor de culinaire visie van de Stad aan Zee.

Zo komt er sowieso een competitie, met mensen die thuis Oostendse garnaalkroketten maken. Daarnaast staat er ook een echt James Ensor diner gepland, dat (indien de omstandigheden dit toelaten) in MuZEE zal plaatsvinden.

Als afsluiter van zijn culinair curatorschap werkt Kobe komend voorjaar mee aan een spetterend gastronomisch topevent in Fort Napoleon. Dit event draait rond water en vuur, met lokale en nationale chefs die werken in de verschillende hoeken van het Fort. Denk: een fantastische locatie, pure smaken en bijpassende muziek. 


KOBE DESRAMAULTS OVER OOSTENDE
“Na een werkweek in de keuken van Chambre Separée is er voor mij niets zo ontspannend als op een maandag of dinsdag naar Oostende te trekken. Het liefst in guur herfst- of winterweer, wanneer het strand verlaten is en de wind het voor het zeggen heeft. Dan toont Oostende haar ware gelaat. Complex in al haar eenvoud.”

“Haar Grandeur uit de Belle Epoque is prachtig verweven met het eigenzinnige karakter van het hedendaagse Oostende. Het Oostende die in haar rijk verleden allerhande kunstenaars inspireerde. De geesten van Claus, Ensor of Spilliaert dwalen hier nog rond alsof de tijd is blijven stilstaan. Maar ook het Oostende van nu, de vooruitstrevendheid van een stad in volle ontwikkeling die zich wars van trends en modeverschijnselen een weg baant naar de toekomst. Het is haar eigenzinnige karakter waar ik telkens weer verliefd op word.”

“Als er één gerecht is uit Oostende die voor mij zeer bepalend was, dan is het natuurlijk kerremelksmeus. Een gerecht van volkse komaf die de tand des tijds heeft doorstaan. Ik maakte er jaren geleden een versie van in mijn toenmalige zaak In de Wulf in Dranouter. Een zeer eenvoudig maar zo smaakvol gerecht die ondanks z’n bescheiden streekgebonden ingrediënten toch veel indruk maakt. Less is more. Garnalen, echte karnemelk, een goed ei, de zachte Keiemse witten witschimmelkaas en bintjes. Meer komt er niet aan te pas. Deze zou ik serveren als eerbetoon aan de Koningin der Badsteden.”

 

Over Kobe Desramaults
Kobe Desramaults (1980°) is geboren en getogen in Dranouter, een klein dorpje vlak bij de Franse grens. Na een fantastische jeugd (waar hij meer uren op zijn skateboard doorbracht dan op de schoolbanken), ontdekte Kobe zijn liefde voor het koken als hulpje in een lokaal restaurant.

Op zijn zeventiende komt er een onverwachte wending. Via leercontracten belandt hij in Sergio Herman’s Oud Sluis. De passie voor het fornuis is geboren. Na een omweg via Barcelona (waar hij bij Commerçe 24 zijn kennis en kunde verder ontwikkels) keert hij op zijn vierentwintigste terug naar zijn geliefde Heuvelland. Daar bouwt hij In De Wulf, de vroegere brasserie van zijn moeder, uit tot een gastronomisch restaurant, waar regionale producten en wereldwijde invloeden de hoofdrol spelen. Hij is amper vijfentwintig wanneer hij zijn eerste Michelinster krijgt. Een grote eer die van In De Wulf een waar bedevaartsoord maakt voor foodies. Na twaalf jaar sluiten de deuren van In De Wulf definitief in december 2016.

Kobe trekt vervolgens van het Vlaamse platteland naar Gent in zomer 2017. Hij lanceert er zijn compleet nieuw concept, Chambre Séparée. Het restaurant biedt plaats aan slechts 16 personen en is gebaseerd op minimalisme en vuur: terug naar de essentie. Al het andere gebeurt à la minute, met vuur. Bij de lancering wordt er meteen ook een duidelijke einddatum bekend gemaakt: december 2020.

Chambre Séparée is Kobe’s tweede project in Gent. De Superette is een authentieke bakkerij waar je ook terecht kunt voor een diner met geweldige seizoens -en streekgebonden producten en houtgestookte ovenpizza's.

Meer info: chambreseparee.be en de-superette.be

 

Over Toerisme Oostende en Food'O
Food’O is een must voor iedereen die graag de Stad aan Zee wil proeven.
Zot van Oostende en altijd zin in eten en drinken? Dan is Food’O ongetwijfeld iets voor jou. Op dit culinaire platform word je getrakteerd op een blik achter de keukenschermen van Oostendse restaurants, ontdek je kraakverse adresjes (van hippe koffiebars over sfeervolle terrasjes tot culinaire toppers), leer je eigenzinnige foodshops kennen zoals nooit tevoren en proef je van de lekkerste streekproducten. Jong én oud, bewoners én bezoekers kunnen op Food’O terecht voor creatieve inspiratie, lokale tips, nieuws en weetjes om een onvergetelijk moment in Oostende te beleven. Laat je meevoeren op onze zee van smaak via www.foodo.be en tot gauw in Oostende!

Food’O is een idee en initiatief van Toerisme Oostende vzw. Met dit platform wil Toerisme Oostende de kwaliteit en diversiteit van culinair Oostende op de kaart zetten. 

Deel jouw culinaire ervaringen in Oostende met deze hashtags: #foodo #foodoostende #imafoodo #loveoostende op Facebook en Instagram

Contacteer ons
Deborah Dekrem Walkie Talkie NV
Deborah Dekrem Walkie Talkie NV
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium