Skip to Content

TOPCHEF KOBE DESRAMAULTS IS EERSTE CULINAIRE STADSCURATOR VAN OOSTENDE

​Oostende: eerste stad die een culinaire stadscurator aanstelt

GROOT CULINAIR NIEUWS voor de restaurateurs en de bezoekers van Oostende: de stad benoemt Kobe Desramaults, chef van o.a. Chambre Séparée, tot haar allereerste culinaire stadscurator. Desramaults staat het komende jaar aan het roer om de culinaire visie van Oostende mee koers te geven. Zo gaat hij op zoek naar dé Oostendse parels, brengt hij mensen met een passie voor eten samen en drukt hij zijn stempel als curator op enkele gastronomische topevents.

OOSTENDE: STAD VAN KUNST, CULTUUR, MODE ÉN CULINAIRE TOPPERS
Om haar gastronomische kant extra uit te spelen als een zinderend visitekaartje, voert de stad als allereerste een culinaire stadscurator in. Kobe Desramaults’ kennis en expertise op het gebied van hedendaagse gastronomie zal er mee voor zorgen dat de stad ondersteund wordt op culinair vlak. Als voortrekker bewaakt hij daarnaast de kwaliteit en de identiteit van de restaurateurs en verbindt waar mogelijk alle betrokken stadspartners. Er liggen volop kansen.

Desramaults stopt eind dit jaar met zijn internationaal gelauwerde restaurant Chambre Séparée in Gent, maar dat is niet noodzakelijk de aanleiding voor zijn nieuwe gastronomische avontuur in Oostende. Kobe kijkt namelijk verder dan zijn keuken en dieper dan zijn potten en pannen. “Ik doe dit soort samenwerkingen eigenlijk niet, maar Oostende is een geval apart. Het verhaal sluit zeer nauw aan bij wat ik vertel, bij wat mijn DNA is.”

Met dit curatorschap schaart hij zich mee achter de verdere ontwikkeling van een bruisend culinair Oostende, ontwikkelt hij zijn affiniteit met de stad en heeft hij als doel de identiteit van de restaurateurs te bewaken. Die blijven onder dit curatorschap dicht bij zichzelf: authentiek en vol passie voor streekgebonden producten. “Ik vind het op zich wel fijn dat je in een stad een of meerdere toprestaurants vindt, maar Oostende heeft daar eigenlijk niet zoveel behoefte aan. Ik ga dit jaar vooral op zoek gaan naar restaurants met een uniek verhaal die het DNA van Oostende uitstralen. Oostende kan alleen maar beter worden door uit te gaan van eigen sterkte, en die eigenheid verder te ontwikkelen. Dit is een plek waar het goed toeven en goed eten is. We moeten het alleen wat meer durven zeggen,” besluit Desramaults.

CULINAIRE STADSCURATOR 2020 – 2021: KOBE DESRAMAULTS
“Vanaf de eerste ontmoeting was er duidelijk een klik tussen Kobe Desramaults en Oostende”, aldus Burgemeester Bart Tommelein. “We vinden het dan ook een hele eer om gedurende een jaar geïnspireerd te worden door een toptalent als Kobe. Als culinair curator zal hij samen met verschillende Oostendse chefs onze bezoekers smakelijk verrassen.”

“Het was een grote eer voor me toen ik het voorstel kreeg het culinaire curatorschap op mij te nemen”, zegt Kobe Desramaults. “Schoorvoetend en in alle bescheidenheid antwoordde ik ‘ja’. Ik geloof namelijk dat het DNA van deze stad zich nog sterker mag weerspiegelen in haar gastronomie. Wanneer ik terugkijk op mijn eigen restaurants trachtte ik steeds op een progressieve manier om te gaan met de culinaire historiek. Wanneer ik koos om mijn keuken te beperken tot lokale ingrediënten, merkte ik dat er zoveel meer schatten en ideeën te vinden zijn in een regio dan dat we denken. Ik hoop samen met Oostende deze parels te ontdekken en ze trots aan haar bezoekers tentoon te stellen.”

“Ik ben erg fier dat we Kobe Desramaults mogen verwelkomen in Oostende,” zegt Luc Deklerck, voorzitter van Horeca Middenkust. “Als chef wil je blijven vernieuwen en geïnspireerd worden. Kobe heeft al bewezen één van de toppers in België te zijn. We kijken er dus ontzettend naar uit om samen te werken.”

INGREDIËNTEN VOOR DE TOEKOMST
“We kennen nog niet alle details, maar wat als een paal boven water staat, is dat we een gezonde mix van volkse, grootscheepse events zullen combineren met eerder beperkte, exclusievere initiatieven,” zegt Kobe.

Het eerste concrete resultaat van dit culinaire curatorschap zal te zien zijn op het gastronomische event VIER in Fort Napoleon. Denk: een fantastische locatie, pure smaken en bijpassende muziek. Hier drukt Kobe als curator specifiek zijn stempel op de keuze van getalenteerde lokale en nationale chefs.

Maar daar blijft het niet bij. Drie extra gastronomische evenementen zullen onder Kobe’s curatorschap een plek bieden aan culinair talent van binnen én buiten de stad. Ze zullen dienen als bouwstenen voor de culinaire visie van de Koningin der badsteden.

 

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium