Stories Unfold: Manor Grunewald cureert de beeldentuin NEIGHBOURS

vanaf 17 augustus t.e.m. 12 oktober 2023 in de tuinen van het Rubenskasteel

Stories Unfold staat voor cultuur, travel, food en workshops & activiteiten voor de hele familie en dit op één locatie: in en rond het Rubenskasteel in Zemst. Voor een bijzondere kunstervaring, hou je tijdens je bezoek halt bij de beeldentuin NEIGHBOURS, waar curator en kunstenaar Manor Grunewald twintig hedendaagse beeldende kunstenaars verzamelt die in dialoog treden met de tuinen, Rubens en de rijke culturele geschiedenis van het kasteel. 

Hét herwaarderingsfestival van EventFlanders en Toerisme Vlaanderen nodigt je deze zomer uit voor unieke ervaringen waar Rubens de hoofdrol speelt. In de tuinen van het Rubenskasteel huist vanaf 17 augustus tot en met 12 oktober een unieke beeldentuin. Een plek om te ontdekken, te leren en je te laten verwonderen door het spel van vorm en kleur. 

Het idee stamt af van de bijzondere affiniteit van Rubens met beeldhouwkunst. Toen Rubens in het Rubenskasteel woonde, begeleidde hij gedurende drie jaar de jonge Mechelse beeldhouwer Lucas Faydherbe aan wie hij de creatie van diverse beeldhouwwerken toevertrouwde. 

Voor het tot stand brengen van de beeldentuin, onder de naam 'NEIGHBOURS', werd beroep gedaan op Gents curator Manor Grunewald. Bram Vanderbeke staat in voor de scenografie.  Verwacht je aan werken van nationale en internationale kunstenaars: o.a. Charlotte Posenenske, Tom Volkaert, Filip Vervaet en ook van de eigenste scenograaf Bram Vanderbeke. 

Playground Structure (Grid) 2015  Przemek Pyszczek
Playground Structure (Grid) 2015 Przemek Pyszczek

NEIGHBOURS is vanaf 17 augustus tot en met 12 oktober 2023 vijf dagen per week gratis te bezoeken.

Meer weten over Stories Unfold?

Van 1 augustus tot en met 29 oktober 2023 komt er in het Rubenskasteel in Zemst een waaier aan belevenissen. Stories Unfold is vijf dagen per week toegankelijk voor bezoekers en trakteert hen minstens vier dagen per week op een gevarieerde programmatie. Van culturele activiteiten als concerten, film, kunstexpo’s, theater en dans, tot food experiencesovernachtingenlezingenworkshops en lokale initiatieven. Er is ook een tijdelijk architecturaal paviljoen aanwezig op het domein met ruimte voor horeca en een podium.

Ontdek het volledige programma op storiesunfold.be. 

Download hier beeldmateriaal in hoge resolutie


EXTERNAL HARD DISK / WORK Part I & Part II

Deze zomer presenteert Manor Grunewald tevens zijn tweede solotentoonstelling bij PLUS-ONE Gallery in Antwerpen. Grunewald zal een nieuwe tweeledige reeks voorstellen onder de noemer ‘EXTERNAL HARD DISK / WORK Part I’ & ‘EXTERNAL HARD DISK / WORK Part II’.

Hij stelt er zowel werken op doek als sculpturen voor. De focus ligt er op prints in de breedste zin van het woord. Zo komen aspecten van archivering, installatie en de daaruit voortvloeiende verwijzingen naar de omringende ruimte in deze expo aan bod.

Praktische details

EXTERNAL HARD DISK / WORK Part I, is te zien van 24 juni-23 juli. Part II is te bezichtigen van 8-27 augustus.

Locatie?

PLUS-ONE Gallery Nieuw-Zuid - Léon Stynenstraat 21, 2000 Antwerpen

De galerie is open van dinsdag tot en met zondag tussen 13u en 18u. Gesloten op maandag.

www.plus-one.be & @plus_one.gallery


Over Stories Unfold

Dat Vlaanderen een buitengewone collectie aan kastelen bezit die tot ieders verbeelding spreekt, is geen geheim. Daarenboven weten we uit onderzoek dat onze Vlaamse erfgoedpracht een van de belangrijkste redenen vormt om Vlaanderen te bezoeken. Meteen een extra reden voor Toerisme Vlaanderen om in de toekomst deze magische plekken in de kijker te zetten en nieuw leven in te blazen.

Hét startschot hiervan? Stories Unfold. Met dit gloednieuwe topevenement geeft Toerisme Vlaanderen het startschot voor een breed en ambitieus programma voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Dit plan zal de verhalen van de verschillende kastelen en tuinen in Vlaanderen ontvouwen via nieuwe herbestemmingen en ontsluitingen over meerdere jaren heen en past perfect binnen de Reizen Naar Morgen strategie. Stories Unfold zet niet enkel onze Vlaamse landgoederen in de schijnwerpers, maar bouwt ook mee aan de internationale reputatie van ons Vlaams erfgoed. Stories Unfold stimuleert tegelijkertijd via een programma op maat de kennisopbouw, kennisdeling en verbinding binnen en vanuit het Vlaamse netwerk van landgoedeigenaars en - uitbaters. Last but not least zal Stories Unfold via buurtvervlechting en lokale betrokkenheid ook inzetten op de rol en de plek van het landgoed in kwestie binnen haar gemeenschap en landschap.

Stories Unfold is internationaal gezien een uniek project dat de ambities die Toerisme Vlaanderen heeft met de Vlaamse landgoederen ongetwijfeld kracht zal bijzetten.” zegt Peter De Wilde, CEO ad interim van Toerisme Vlaanderen. “Het moet een creatieve broedplaats worden die het experiment niet uit de weg gaat om van daaruit te verwonderen en verbeelden, te inspireren over de toekomst van onze landgoederen. Het is onze bedoeling om elke twee jaar een nieuwe editie van Stories Unfold te kunnen laten doorgaan op een ander Vlaams landgoed.

Vlaams minister voor toerisme, Zuhal Demir, is opgetogen over het project: “De veelzijdigheid en de grote aandacht voor lokale verweving, betrokkenheid en engagement trekt mij zeer aan in Stories Unfold. Maar evenzeer de manier waarop er omgegaan wordt met duurzaamheid, natuur en omgeving  zowel in de organisatie als in de programmatie juich ik toe.

 

Meer praktische informatie vind je op www.storiesunfold.be

Voor meer informatie over Stories Unfold, gelieve contact op te nemen met:

Walkie Talkie
Daphné Bonami - 0476 52 54 62
​Rani Huttener - 0477 85 42 38
​Marie Lemaitre - 0494 92 21 52
[email protected]

Toerisme Vlaanderen
Stef Gits
[email protected]

Over EventFlanders

Stories Unfold is een topevenement georganiseerd door ‘EventFlanders’. In 2016 werd EventFlanders opgericht: een gespecialiseerde cel die Vlaamse evenementen naar een hoger niveau tilt én jacht maakt op internationale evenementen. ‘EventFlanders’ werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen en wordt ondersteund door Sport Vlaanderen, het Departement Buitenlandse Zaken en het Departement Cultuur, Jeugd en Media. 

Over Toerisme Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen versterkt de positieve kracht van toerisme met als doel Vlaanderen te laten floreren als een innovatieve, inspirerende en kwalitatieve reisbestemming. We ondersteunen de toeristische sector om Vlaanderen als reisbestemming verder te ontwikkelen en we promoten onze bestemming in het buitenland. Onze inspanningen komen ten goede aan zowel de plek als aan de bewoners, ondernemers en bezoekers.

 

 

 

 

 

 

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium