Stap voor stap naar een betere toekomst – GROHE streeft naar plasticvrije verpakkingen

Stap voor stap naar een betere toekomst – GROHE streeft naar plasticvrije verpakkingen

  • De aanhoudende plasticcrisis vraagt om ingrijpende veranderingen, maar vooralsnog zijn de oplossingen beperkt
  • Door al het overbodige plastic uit zijn verpakkingen te verwijderen, spaart GROHE per jaar 37 miljoen plastic artikelen uit
  • Om verpakkingen volledig plasticvrij te maken, moedigt GROHE partners en klanten aan om mee te werken aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen

De plasticsoep in de oceanen is momenteel tien keer zo groot als in 1980*, en er wordt geschat dat de jaarlijkse hoeveelheid plastic die in de oceanen terechtkomt tegen 2040** zal verdrievoudigen. Om een eind te maken aan de plasticvervuiling moeten we nú actie ondernemen. Maar hoewel de vraag naar plasticvrije oplossingen toeneemt – zowel vanuit consumenten als overheden – zijn de opties vooralsnog beperkt en kunnen er geen ingrijpende veranderingen doorgevoerd worden. Maar misschien hoeft dat ook niet, want ook kleine acties kunnen meteen een merkbaar effect hebben. Dat is een van de belangrijkste lessen die GROHE, een wereldwijd toonaangevend merk voor badkamer-en keukenoplossingen, trekt uit zijn zoektocht naar plasticvrije verpakkingen.

Kleine stapjes in de goede richting 

In het kader van zijn Less Plastic Initiative stelde GROHE zich in 2018 een doel: alle plastic uit zijn verpakkingen elimineren***. Het team dat zich hiermee bezighield, besefte echter al snel dat een dergelijke enorme shift niet mogelijk was met de beschikbare verpakkingsopties. Factoren zoals de opzet van het huidige recyclingsysteem en het gebrek aan plasticvrije oplossingen, vooral voor delicate producten, zijn nog steeds een enorm struikelblok voor GROHE en spelers in alle sectoren. En hoewel GROHE blijft zoeken naar nieuwe oplossingen, is het merk er alvast in geslaagd 37 miljoen plastic artikelen per jaar uit te sparen door al het overbodige plastic uit zijn productverpakkingen te verwijderen. Dat komt overeen met de gemiddelde hoeveelheid plastic afval die 4300 inwoners van de EU produceren in één jaar****.

"Hoewel een volledige overschakeling op plasticvrije verpakkingen momenteel nog niet mogelijk is, blijven we voortdurend nadenken, innoveren en de status quo van onze oplossingen in vraag stellen", zegt Jonas Brennwald, Leader LIXIL EMENA. "Om onze wereld in de toekomst plasticvrij te maken, moeten we focussen op concrete acties. Daarbij is het van cruciaal belang om innovaties te stimuleren die toegepast kunnen worden op massaproductie en de verpakkingssector, en onze partners aan te moedigen om samen met ons op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen."
"Plasticvrije verpakkingen kunnen alleen werkelijkheid worden door een multidimensionale aanpak te hanteren, met nieuwe innovaties en kleine aanpassingen. We moeten letterlijk "out of the box" denken. Onze projectteams in de fabrieken maken bijvoorbeeld gebruik van nieuwe oplossingen, zoals voorgevormde inserts van papierpulp in plaats van polystyreen of plasticfolie. Daarnaast zijn er verschillende eenvoudige, maar doeltreffende veranderingen doorgevoerd. Een productonderdeel van het GROHE Rapid-installatiesysteem wordt nu bijvoorbeeld gebruikt om andere losse onderdelen in op te bergen. Die kleine wijziging heeft een enorme impact en leidt tot een besparing van 26 ton plastic zakjes per jaar. Ik ben ongelofelijk trots op de creativiteit en ambitie waarmee mijn collega's zich op dit belangrijke project hebben gestort.” Zo licht Peter Brendecke toe, Leader Quality & EHS Fittings, LIXIL International.

Bezoek het digitale platform GROHE X en ontdek hoe GROHE streeft naar een wereld zonder afval.

Story image

Download hier alle beelden


​ *: The Global Risks Report 2020: 
http://www3.weforum.org/docs/WEF_Global_Risk_Report_2020.pdf; pagina 46

**: Breaking The Plastic Wave. A Comprehensive Assessment of Pathways Towards Stopping Ocean Plastic Pollution. https://www.systemiq.earth/wp-content/uploads/2020/07/BreakingThePlasticWave_MainReport.pdf

***: De andere twee pijlers van het Less Plastic Initiative zijn het GROHE Blue-watersysteem, waarmee GROHE een einde wil maken aan plastic flessen, en de samenwerking met de ngo everwave, die onze wateren schoonmaakt en bewustzijn creëert voor de plasticcrisis.

****:  Gebaseerd op het gemiddelde minimumgewicht aan plastic verpakkingsmateriaal dat uit de bestverkopende GROHE Eurosmart-wastafelkraan grootte S (33265002) verwijderd is, in vergelijking met de gemiddelde hoeveelheid plastic verpakkingsafval dat in 2019 per capita gegenereerd werd in de Europese Unie: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ENV_WASPAC__custom_2704676/default/table?lang=en


Voor meer info, vragen of opmerkingen, aarzel niet ons te contacteren:

Walkie Talkie - Deborah Dekrem & Rani Huttener l  [email protected]  l 0495 14 18 26 & 0477 85 42 38

 

 

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium