Stad zet geschiedenis van het Gentse nachtleven in de kijker met indrukwekkende podcastreeks

Dans mee van de Kuiperskaai tot Kompass Klub

Kopie van KOMPASS-credits © Nachtschaduw..jpg

Op 22 april geeft de Stad Gent het startschot van een ode aan het Gentse nachtleven met een nieuwe podcastreeks ‘De Nacht’. Wekelijks schuiven verschillende  spilfiguren aan tafel bij curator Ben Van Alboom en nemen ze een duik in de geschiedenis van het Gentse nachtleven. Boccaccio, I Love Techno, Culture Club, Gentse Feesten: al wat de nightlifescene in Gent de voorbije decennia mee vormgaf, komt aan bod. Twaalf weken lang ontdek je op donderdag telkens een nieuwe podcastaflevering. De reeks gaat gepaard gaat met een bijhorende wandeling, volledig gratis te downloaden via walklocal.gent

A walk down memory lane is meer dan ooit aan de orde nu de pauzeknop op het nachtleven al meer dan een jaar wordt ingedrukt. Gent groeide de voorbije decennia uit tot dé hoofdstad van het Belgische nachtleven, en geen beter moment om daarop terug te blikken dan 2021 – het jaar waarin Stad Gent onder leiding van nightlifecoach Bart Meyskens het nachtleven nieuw leven wil inblazen. De start van de podcastreeks gaat tevens hand in hand met Erfgoeddag, die dit jaar rond het thema ‘Nacht’ draait.

“Er is het afgelopen jaar heel wat bij elkaar gekomen”, vertelt Bart Meyskens. “Gent kreeg een Actieplan Nightlife, een nightlifecoach en straks ook een Nightlife Council. Dat was het goede nieuws. Het slechte nieuws was uiteraard de coronacrisis. Maar Gentenaars zijn koppigaards en nightlife zit in ons DNA. Voeg daar het werk van het afgelopen jaar aan toe, en ik ben ervan overtuigd dat we het Gentse nachtleven er weer bovenop krijgen. Hoe sneller, hoe liever! En intussen is er deze podcast - om iedereen eraan te herinneren hoe beestig ons nachtleven al decennia is.” 

De aftrap van ‘De Nacht’ wordt gegeven op 22 april aan de Kuiperskaai, waar zeven spilfiguren uit de jaren 70 en 80 hun wildste ervaringen en sappigste anekdotes delen met Ben Van Alboom in een aflevering van zo’n 40 minuten. Nadien schuiven wekelijks zeven nieuwe professionele uitgaanders aan tafel om de hoogtepunten van het Gentse nachtleven in geuren en kleuren uit te diepen. Op die manier word je teruggekatapulteerd naar het verleden door zij die erbij waren. Tussen de gangmakers zitten onder meer I Love Techno-oprichter Peter Decuypere, het legendarische dj-duo Mo & Benoelie (The Glimmers) en Trish Van Eynde, maar ook theatermaker Arne Sierens en hoofdcommissaris Steven De Smet.

“Ik denk dat we soms vergeten hoe uniek ons nachtleven was en nog altijd is”, aldus David Fouquaert (aka Benoelie). “Tijdens de hoogdagen van Ten Days Off nam ik tegen zes uur ‘s ochtends geregeld bevriende dj’s mee naar de Vlasmarkt om Irish Coffees te drinken en verder te feesten. Die gasten hebben al in elke stad op aarde gedraaid, maar ze trokken daar allemaal gigantisch grote ogen, want dat hadden ze nog nergens anders meegemaakt.” 

De podcast kan je beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en alle andere populaire podcastkanalen. Voor wie de ervaring echter naar een hoger niveau wil tillen, stelt Stad Gent ook een bijhorende wandeling ter beschikking die je meeneemt van het ene decennium naar het andere en je gidst voorbij alle spraakmakende locaties van vroeger en nu. De wandeling is gratis te downloaden via walklocal.gent.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Contact

Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium

+32 9 391 60 63

[email protected]

walkie.talkie.be