Stad Gent pakt uit met een volle culinaire agenda voor het najaar

Stad Gent pakt uit met een volle culinaire agenda voor het najaar

De Gentse culinaire agenda ziet er voor dit najaar op z’n minst gezegd indrukwekkend uit. Het is duidelijk dat de inwoners van en bezoekers aan de Arteveldestad het gure weer niet aan hun hart laten komen en er bewust voor kiezen om op een gezellige wijze samen te komen en de mooie momenten te delen. Wij hebben een lijstje opgesteld met de niet te missen culinaire evenementen en lanceringen die de komende herfst en winter in de stad plaatsvinden. Lekkerbekken, opgepast, want hier wil je zonder twijfel bij zijn!

 

Culinaire doe-tips voor de herfstmaanden

SONMAT
zondag 16 oktober
​Kunstencentrum VIERNULVIER te Gent

Wist je dat een gerecht anders smaakt afhankelijk van wie het bereid heeft? Zorgzame handen kunnen troost in een gerecht toveren, maar de handflora van de kok beïnvloedt ook letterlijk de smaak van een bereiding. In onze taal bestaat er geen woord voor, maar in het Koreaans wel: 'sonmat', dat 'hand-smaak’ betekent. Via voeding geven we dus een beetje van onszelf door en verbinden we ons met anderen. En dat is precies wat het traject SONMAT wil doen: bezoekers verschillende hand-smaken laten ontdekken, proeven, ruiken en delen. Tip: tijdens het event, de brunch, demo’s en de talks leer je ook heel wat bij over fermentatie. Ontdek het programma hierTickets vanaf 30 euro voor volwassenen.

 

Foodmarkt Marché Mangé
12 en 13 november
​Vliegtuiglaan 12 te Gent

Marché Mangé is meer dan een nieuwe foodmarket. Op drie verschillende verdiepingen geniet je van heerlijke gerechten, live optredens en workshops door startende, Gentse food ondernemers. En dat allemaal terwijl je een heleboel nieuwe Gentse smaken leert kennen. In the basement geniet je van een gezellige lounge sfeer met lekkere tapas en desserts gepaard met een vers geshakete cocktail. Niet enkel je smaakpapillen worden verrast want ondertussen geniet je hier van verschillende beats door een DJ. Wie graag de rustige plekjes opzoekt, kan terecht op the glass floor: hier word je onthaald in een prachtige ruimte en kan je schitteren op camera in de Gentse photobooth. In the taste factory op de bovenste verdieping eet je je buik rond met volwaardige gerechten en proef je de nieuwste drankjes terwijl je geniet van live optredens. Tickets vanaf 3 euro, klik hier voor meer info.

 

Vegan bistro en superet knol&kool
Vanaf 14 oktober
​Bourdon Arcade te Gent

Van American pancakes en kaaskroketten tot een club sandwich en steak tartaar. Vanaf 14 oktober kunnen Gentenaars met een hart voor lekker eten terecht in de gloednieuwe vegan bistro van knol&kool in de Bourdon Arcade. De kaart spreekt voor zich: hier schuif  je aan voor vegan comfort food. Wie liever zelf thuis aan de slag gaat of verse kant-en-klare maaltijden opwarmt, vindt binnenkort alle ingrediënten in de eerste 100% vegan superet van Gent. Bezoek www.knolkool.be voor meer informatie.

 

“Geiwene Foersjet” gaat op zoek naar de beste Gensche Woafol
28 oktober tot en met 23 november

De culinaire wedstrijd Geiwene Foersjet, deel van de Week van het Gents, gaat elk jaar op zoek naar de beste versie van een authentiek gerecht of product gemaakt door een Gentse zaak. Voorgaande jaren ging dit om Gentse stoverij, waterzooi met vis, Pierkesplat, mastel en de beste Gentse 'druuge wust'. In het kader van het themajaar "75 jaar Nero – 100 jaar Marc Sleen", wordt dit jaar gezocht naar de beste Nero Woafel. De bedenker van het concept, Luk de Bruycker, aka Pierke Pierlala, organiseert hiervoor samen met PuurGent een wedstrijd bij Gentse zaken die hun wafels zelf bereiden en bakken (type Brusselse wafel met poedersuiker). Een professionele jury, onder voorzitterschap van Olly Ceulenaere, beslist welke zaak hiervoor de "Geiwene Foersjet" verdient. Ook het publiek brengt zijn stem uit en kan hiermee een wafelabonnement winnen. Gentenaars kunnen stemmen vanaf 28 oktober tot en met 23 november 2022. Meer informatie op www.stamgent.be/weekvanhetgents 

 

Aftellen naar de winter(bars)

Bij de start van de maand december lijkt het wel alsof Gent de herfst van zich afschudt en zich opmaakt voor de laatste rechte lijn richting kerst en oudejaar. Het historische centrum verandert plotsklaps in een winterlandschap waar vrienden en familie elkaar ontmoeten om verhalen uit te wisselen en culinaire geneugten te delen.

Kerstmarkt
8 tot en met 31 december
​Historisch centrum van Gent

Snuif de kerstsfeer op in hartje Gent tijdens de jaarlijkse kerstmarkt. Je wandelt er langs meer dan 150 houten kraampjes met hapjes en drankjes, leuke hebbedingen en authentieke ambachten. Wie weet kom je hier wel een uniek kerstcadeau tegen! Van op het St.-Baafsplein kuier je tussen de sparren en dennen over de Botermarkt en langs Klein Turkije tot aan het einde van de Korenmarkt. Je hoeft alleen maar je neus te volgen, want de geur van harshout en glühwein is alom aanwezig. De toegang is gratis. Meer informatie vind je op visit.gent.be/nl/agenda/kerstmarkt.

 

Winterbars

Stop tijdens je bezoek aan de kerstmarkt ook even bij Chez Babette (8-31/12), een van de winterse pop-up bars in hartje Gent. Overdag hangt er een gezellig sfeertje dankzij de open haard. ‘s Avonds verandert de bar op magische wijze in een muziektempel voor diverse bands en DJ's. Het perfecte alternatief voor de après ski feestjes in de Alpen! 

Van 10 december tot en met 8 januari kan je ook terecht in het Gravensteen voor een surreëel winterfestijn. In de middeleeuwse stallingen kan je je tot een half uur voor sluitingstijd opwarmen aan een winters drankje in de gezellige pop-up winterbar. Kom jij lekker mee drankjes drinken bij de graaf?

De Zebrastraat wordt van 27 december tot en met 8 januari omgetoverd tot een overdekt bos. Tijdens dit winterfestival ‘Zebrawoods’ laten fantastische bands en DJ’s het beste van zichzelf zien en horen. Opwarmen kan met een stomend drankje of winterse streetfood.

 

La Grande Bouffe
12 tot en met 18 december

Ook dit jaar vindt de Armste Week - hét Gentse solidaire initiatief in de barre winterdagen - opnieuw plaats. Vorig jaar haalde men met La Grande Bouffe 46.000 euro op en ook dit jaar wordt dit initiatief verdergezet. Wat is de bedoeling? Tijdens La Grande Bouffe zetten verschillende organisaties een take-away service op zodat Gentenaars warme maaltijden kunnen bestellen. Het doel: eten bestellen. De opbrengst wordt gestort op de rekening van het Gents Solidariteitsfonds. Zo geef je in deze barre tenenkrullende tijden niet alleen jezelf maar ook een ander een geschenk. Meer informatie via www.dearmsteweek.be.

 

KLIK HIER VOOR BEELDMATERIAAL

 

Over PuurGent
PuurGent  zet de brede waaier aan shopping, markten, horeca en nightlife in het vree wijze Gent in de spotlight. Met populaire, jaarlijkse acties zoals Braderie Publique, koopzondagen en tal van andere dynamische initiatieven zorgt PuurGent voor de uitbouw van Gent als sfeervolle stad vol unieke en authentieke hotspots. PuurGent werkt telkens nauw samen met de lokale horeca en handelaars. Voor meer meer info kun je terecht op de website.  

 

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium