SPOTIFY WRAPPED: Ed Sheeran wint de prijs voor 'meest gestreamde artiest van het jaar' en 'meest beluisterde album' in België

SPOTIFY WRAPPED: Ed Sheeran wint de prijs voor 'meest gestreamde artiest van het jaar' en 'meest beluisterde album' in België

Woensdag 30 november 2022 - Voor het achtste jaar op rij heeft Spotify Wrapped onthuld, een terugblik op de populairste makers, tracks en podcasts van het afgelopen jaar. Ed Sheeran spant de kroon als meest gestreamde artiest met de toevoeging van het meest beluisterde album in België. 'As It Was' van Harry Styles neemt de prijs voor populairste track in België mee naar huis. Maar het is duidelijk dat we ook enorm hebben genoten van de fraaie stemmen van onze eigen makers. Onafhankelijk van hun gekozen taal, hebben we dit jaar ons lokaal talent omarmd en gesteund!

 

Waar luisterden Spotify-gebruikers in België en de rest van de wereld dit jaar naar?

Ed Sheeran = succes! De vrolijke roodharige singer-songwriter is de meest beluisterde artiest in België op Spotify. Zijn nieuwste album '=' werd gelanceerd op 29 oktober vorig jaar en werd het derde meest beluisterde album in België op Spotify in 2021. Terwijl Sheeran toen een podiumplaats als meest beluisterde artiest misliep (zij het op een haar na), is hij vandaag de favoriete artiest van de Belgen en is zijn album '=' de meest beluisterde plaat. En wij zijn niet de enigen die zijn muziek goed vinden: Ed Sheeran is wereldwijd de 6e meest beluisterde artiest op Spotify. 

Justin Bieber, onze meest beluisterde artiest in 2021, haalde dit jaar slechts plaats 16. Ed Sheeran wordt gevolgd door The Weeknd (#3 vorig jaar), de populaire Franse rapper Ninho en onze eigen Damso (#5 in 2021). De Belgische rapper is ook de vierde meest beluisterde artiest van Frankrijk in 2022. Vorig jaar was Damso de enige Belg die de nationale top 30 van meest beluisterde artiesten haalde. Dit jaar zien we echter ook Stromae op #13, Angèle op #23 en Camille op #30. 

Stromae kwam, na een hiatus van 9 jaar, met een knal terug op het toneel. Zijn derde album 'Multitude' kwam uit in maart 2022 en is het derde meest beluisterde album in België, na Ed Sheeran's '=' en Harry Styles' 'Harry's House'L'enfer lijkt onze favoriete track van het album te zijn: het staat op de zevende plaats. Leuk weetje: Spotify werkte mee aan de creatie van de video van een van de andere nummers op het album: Fils de joie, dat uiteindelijk een VMA won. Ook Stromae's tweede album 'Racine Carrée' kwam in de top 50 terecht. En Stromae is niet de enige Belgische artiest die met zijn albums twee plaatsen wist te bemachtigen: AngèleCamille en Damso wisten allemaal twee albums in de Belgische top 50 te krijgen. 

Metejoor is de tweede best scorende Belgische artiest als we kijken naar albums. Zijn debuutalbum 'Metejoor' belandde eind oktober 2021 in de winkels en is het vijfde meest beluisterde album van het jaar 2022 in België. Het hoogst scorende nummer op het album is 'Dit Is Wat Mijn Mama Zei'.

Als we inzoomen op de populairste tracks in België, spant Harry Styles de kroon met 'As It Was', gevolgd door 'Heat Waves' van Glass Animals en Lost Frequencies' 'Where Are You Now'. 'Where Are You Now' is de best scorende track van een Belgische artiest wereldwijd (#29). De track is vooral geliefd bij de Ieren (2e meest beluisterde track), in Malta en in Zwitserland (#3 in beide landen).

 

Wilbert Mutsaers, Head of Music Benelux: “2022 was een krachtig en prachtig muziekjaar. Opvallend is dat er dit jaar In België veel naar muziek van verschillende genres geluisterd werd, en dat luisteraars zowel kiezen voor muziek van buiten de landsgrenzen alsook voor muziek van eigen bodem. Pop, dance, singer songwriter, hip-hop, alles is breed beluisterd. We zijn heel blij te zien wat het Belgische talent teweeg brengt. In België en ver daarbuiten was er dit jaar bijvoorbeeld de prachtige en succesvolle terugkeer van Stromae te bewonderen. Lost Frequencies wist met 'Where Are You Know' zelfs de Top 30 van meest gestreamde songs ter wereld te bereiken."

 

Spotify zet vrouwelijke artiesten in de schijnwerpers met EQUAL 

In 2021 lanceerde Spotify EQUAL, een programma ter bevordering van gendergelijkheid in de muziekindustrie. Sinds de lancering heeft EQUAL Belgium honderden vrouwelijke artiesten verwelkomd op de playlist. Deze artiesten krijgen ook marketingondersteuning op hun sociale netwerken en toegang tot workshops om hen te helpen hun carrière te ontwikkelen. AngèleAmelie Lens en Chibi Ichigo zijn slechts enkele voorbeelden van Belgische artiesten en EQUAL-ambassadeurs voor 2022 die maandelijks te zien zijn op een billboard op Times Square. Chibi Ichigo was de ambassadeur voor de maand november. De Russisch-Belgische artieste is een relatief nieuw gezicht in de scene, maar ze maakt snel naam: met een uitverkochte AB, een optreden op alle grote Belgische festivals en een vers uitgebracht debuutalbum is het duidelijk dat 2022 haar jaar is.

We houden van dansen en van misdaadbestrijding: een inkijkje in onze podcast voorkeuren

Net als bij Wrapped 2021, werd de volksjury gekroond tot podcastkoning. Deze true crime podcast is de meest beluisterde podcast op Spotify in België. Gevolgd door De KroongetuigenNerdland maandoverzicht wetenschap en technologie en WELCOME TO THE AA. Het is duidelijk dat we een nieuwsgierig volkje zijn, geïnteresseerd in misdaad, wetenschap en de mensen om ons heen. En we zijn vooral trots op onze eigen creaties als het gaat om podcasts, zo blijkt: 8 van de 10 podcasts in de top 10 zijn van Belgische makelij.

Story image

Wrapped 2022: in-app ervaringen en nieuwe functionaliteiten

De Wrapped-ervaring voor fans bevat een aantal van de geliefde Wrapped-functies, aangevuld met een reeks nieuwe manieren om hun luisterjaar te ontdekken en te vieren. 

 • Nieuwe Data Stories om je jaar in audio uit te drukken: naast je topartiesten, genres, liedjes, podcasts en geluisterde minuten is Your Listening Personality een nieuwe, vrolijke functie die je niet alleen vertelt naar welke muziek je luistert, maar ook wat dat zegt over je muzieksmaak. Fans leren op basis van hun luister trends van 2022 welk van de 16 verschillende door Spotify gecreëerde Listening Personality-types zij zijn. Daar komt Audio Day bij: een interactief verhaal dat je een kijkje geeft in hoe je muzieksmaak gedurende de dag evolueert. 
 • Naast gepersonaliseerde en redactionele afspeellijsten zal de Wrapped hub op het platform ook merchandise van je topartiesten tonen, samen met aankomende evenementen om fans bij te staan hun top artiesten live te ervaren.
 • Your Artist Messages was een hit in 2021 met boodschappen van meer dan 100 artiesten. Dit jaar werd de functie uitgebreid met boodschappen van meer dan 40.000 artiesten zoals Taylor Swift, Billie Eilish, J Balvin, Måneskin en meer. Met Your Artist Messages krijgen in aanmerking komende fans in 2022 een gepersonaliseerde video feed met dank berichten van enkele van hun topartiesten, waarbij elke video wordt gevolgd door jouw meest beluisterde nummer van die artiest dit jaar. 
 • We weten dat Spotify-fans graag hun Wrapped-kaarten delen. Daarom werd dit jaar de mogelijkheid toegevoegd om Wrapped-kaarten te delen op WhatsApp en Line. Fans kunnen ook een gepersonaliseerde Snapchat-lens ontgrendelen die hun Listening Personality weerspiegelt en genieten van speciale Wrapped-thema's voor Bitmojis overal waar ze beschikbaar zijn, evenals aangepaste GIF's met een Wrapped-thema bij alle GIPHY-partners.
 • Wrapped in Roblox: om Wrapped en de artiesten die dit jaar de soundtrack vormden te vieren, nemen we het vasteland van Spotify Island over met op Wrapped geïnspireerde quests, games, virtuele merchandise en fotohokjes met 12 verschillende artiesten waaronder: Bizarrap, Black Sherif, CRO, Doechii, Eslabon Armado, Miranda Lambert, NIKI, Stray Kids, SUNMI en Tove Lo. 
 • Als onderdeel van de bijzondere samenwerking tussen Spotify en FC Barcelona, zullen fans ook 2022 Wrapped video's van een aantal van hun favoriete spelers op social kunnen vinden. Denk aan Robert Lewandowski, Alexia Putellas, Pedri en Ansu Fati. 

Gebruikers hebben vanaf vandaag toegang tot hun gepersonaliseerde 2022 Wrapped ervaring in de Spotify mobiele app (iOS en Android) op de 2022 Wrapped hub. Zorg ervoor dat je Spotify app up to date is (8.7.78 versie) om toegang te krijgen.

 

Spotify heeft ook de Wrapped creator experience voor podcasters en artiesten uitgerold. Met toegang tot hun eigen geïndividualiseerde Wrapped microsite-ervaring, kunnen makers zich verdiepen in alle manieren waarop hun fans dit jaar hebben geluisterd. Raadpleeg Spotify voor artiesten en Spotify voor podcasters voor meer informatie.

 

BEZOEK SPOTIFY'S FOR THE RECORD BLOG VOOR MEER INFORMATIE OVER SPOTIFY WRAPPED

 

Top 10 meest beluisterde artiesten op Spotify in België in 2022

 1. Ed Sheeran
 2. The Weeknd
 3. Ninho 
 4. Damso
 5. David Guetta
 6. Taylor Swift
 7. Jul 
 8. Drake
 9. Imagine Dragons
 10. Harry Styles

 

Top 10 meest beluisterde tracks op Spotify in België in 2022

 1. Harry Styles, As It Was
 2. Glass Animals, Heat Waves
 3. Lost Frequencies, Where Are You Now
 4. Tom Odell, Another Love
 5. GAYLE, abcdefu
 6. MEAU, Dat heb jij gedaan
 7. Stromae, L’enfer
 8. Elton John, Cold Heart - PNAU Remix
 9. Gabry Ponte, Thunder
 10. James Hype, Ferrari

 

Top 10 meest beluisterde albums in 2022 in België op Spotify

 1. Ed Sheeran, =
 2. Harry Styles, Harry’s House
 3. Stromae, Multitude
 4. Ninho, Jefe
 5. Metejoor, Metejoor
 6. Imagine Dragons, Mercury - Acts 1 & 2
 7. Olivia Rodrigo, SOUR
 8. Dua Lipa, Future Nostalgia
 9. Angèle, Nonante-Cinq
 10. Gazo, KMT

 

Top 10 meest beluisterde podcasts op Spotify in België in 2022

 1. De volksjury
 2. De Kroongetuigen
 3. Nerdland maandoverzicht wetenschap en technologie
 4. WELCOME TO THE AA
 5. The Joe Rogan Experience
 6. De Stemmen van Assisen
 7. De Podcast Psycholoog
 8. DS Vandaag
 9. De Universiteit van Vlaanderen Podcast
 10. Lotte Gaat Diep

 

Top 5 meest beluisterde artiesten op Spotify in 2022 wereldwijd

 1. Bad Bunny
 2. Taylor Swift
 3. Drake
 4. The Weeknd
 5. BTS

 

Top 5 meest beluisterde tracks op Spotify in 2022 wereldwijd

 1. Harry Styles, As It Was
 2. Glass Animals, Heat Waves
 3. The Kid LAROI, STAY (with Justin Bieber)
 4. Bad Bunny, Me Porto Bonito
 5. Bad Bunny, Tití Me Preguntó

 

Top 5 meest beluisterde albums in 2022 op Spotify wereldwijd

 1. Bad Bunny, Un Verano Sin Ti
 2. Harry Styles, Harry’s House
 3. Olivia Rodrigo, SOUR
 4. Ed Sheeran, =
 5. Doja Cat, Planet Her

 

Top 5 meest beluisterde podcasts op Spotify in 2022 wereldwijd

 1. The Joe Rogan Experience
 2. Call Her Daddy
 3. Anything Goes with Emma Chamberlain
 4. Caso 63 (All Languages)
 5. Crime Junkie

 


Over Spotify

Spotify heeft het luisteren naar muziek voorgoed veranderd toen het in 2008 werd gelanceerd. Ontdek, beheer en deel gratis meer dan 82 miljoen tracks, waaronder meer dan 4 miljoen podcasttitels, of upgrade naar Spotify Premium om toegang te krijgen tot exclusieve functies voor muziek, waaronder een verbeterde geluidskwaliteit en een on-demand, offline en reclamevrije muziekluisterervaring. Vandaag de dag is Spotify 's werelds populairste abonnementsdienst voor audiostreaming met 422 miljoen gebruikers, waarvan 182 miljoen abonnees, in 183 markten.

 

Voor meer informatie: [email protected]

 

 

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium