#soundslikegent

#soundslikegent

Roundhouse ontwerpt geluidslogo voor Gent

Primeur: sound agency Roundhouse ontwerpt een geluids-DNA, een geluidslogo als het ware, voor Stad Gent. Vanaf nu herken je de Gentse sound ‘Sounds Like Gent’ in de wachtmuziek bij Gentinfo, speelt de beiaard een versie of download je hem als ringtone voor je gsm. Wat vooral van belang is, is dat iedereen zelf met het logo aan de slag kan want de partituur is als open data beschikbaar.

Hoe klinkt Gent?

Roundhouse ontwerpt vanuit een nieuwe marketingdiscipline ‘sonic branding’ voor merken en organisaties een unieke, auditieve huisstijl. Nu is het aan de Stad Gent om door oprichter Cedric Engels en zijn kompanen op het juiste geluidsspoor gezet te worden.

Als metropolis op broekzakformaat bij uitstek, open, authentiek, onvervalst wijs maar ook dwars en doelgericht, is Gent nooit ‘af’, maar immer inventief en altijd in beweging. De dynamische stad, solidair en gedragen door de Gentenaars, verdient een eigen deuntje. Gent is niet voor niets door Unesco als ‘Creative City of Music’ benoemd. Maar hoe klinkt Gent? Sound agency, Roundhouse, onderzocht de persoonlijkheid van Gent door simpelweg te luisteren in de stad. 

Cedric Engels, oprichter van Roundhouse: “De stadsgeluiden maken voor ons een wandeling door Gent: de tram, de voetstappen, de Stadshal. Muzikaal-technisch kiezen we voor een verrassend, prikkelend ritme en een eenvoudige, herkenbare melodie gedragen door elektrische gitaar (inclusief gitaarsolo). We horen een 12-snarige Oud, houten claves, pads, blazers en zelfs een vibraphone. Gent doet zijn koppige goesting. Zo hebben we de stad vertaald in een muziekwerk waarvan de basismelodie het DNA vormt waar iedereen mee aan de slag kan, naar zijn of haar goesting.

 

Zoveel stad zoveel muziek

Uiteraard zet Schepen van cultuur, toerisme en evenementen Annelies Storms enthousiast haar schouders onder dit project: “Gent is niet toevallig Unesco Creative City of Music. In Gent stroomt muziek als water door de stad en zit het barstensvol muzikaal talent. We roepen iedereen op te spelen met het geluid van Gent.

De Stad zelf introduceert het geluidslogo op verschillende manieren: wachtmuziek voor Gentinfo, een lied voor de beiaard van het belfort, herkenningstune bij communicatieproducten zoals de intro van StadsTv dit najaar. Er is een beltoon voor gsm en zelfs een geluid voor een deurbel te downloaden op www.soundslike.gent.

Het muziekwerk (Sounds Like Gent), het geluidslogo, de sporen, MIDI-bestanden, partituren zijn allemaal beschikbaar via de website www.soundslike.gent. Want Roundhouse en Stad Gent nodigen iedereen uit om het logo op een originele en innovatieve, wijze manier te gebruiken! Creëer en maak een eigen bewerking. Publiceer deze creatie op sociale media met #soundslikegent en maak kans om opgepikt te worden door de kanalen van de Stad Gent en zo een ruim publiek te bereiken. Ook alle ideeën om aan de slag te gaan met de muziek zijn welkom op stadsmarketing@stad.gent. De bijhorende videoclip (https://www.youtube.com/watch?v=YHTqR4YraEM) biedt alvast inspiratie.

Veel varianten zijn mogelijk. Dat bewezen ook het koor Allez Chantez, het muziekcollectief The New What Now, Osama Abdulrasol (OsArt) op Qanûn(een Arabisch snaarinstrument) en het Gents blazerscollectief die elk een eigen versie brachten tijdens de persvoorstelling.

 

Er zitten bij Stad Gent en Roundhouse uiteraard nog plannen met het geluidslogo in de pijplijn. Het geluid van Gent zal ongetwijfeld nog vaak te horen zijn. 

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a PR agency that creates both online and offline TalkValue through an everything-is-media communication approach. We reach out to our extensive network of publishers, connect the right plugs, and help your company or brand to tune into the right frequency. By distributing strategic and relevant content at the right wavelength we allow our clients to reach, touch and engage generations of influential tastemakers at their core.

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium