Roger Raveel Museum viert 25 jaar

Roger Raveel Museum viert 25 jaar

Met een feestjaar boordevol expo's als eerbetoon aan universum van Machelse schilder 

In 1999, een kwart eeuw geleden, opent het Roger Raveel Museum voor het ​ eerst zijn deuren in het hartje van het pittoreske dorp ​ Machelen-aan-de-Leie. Hoog tijd voor een zilveren jubileum waarin het ​ oeuvre van Raveel, het museum zelf, dat een kunstwerk an sich vormt, en zijn geboortedorp de hoofdrol spelen. Het kloppend hart van de viering is Roger Raveel. De essentie - een unieke tentoonstelling waarin de ziel van de kunstenaar wordt ​ blootgelegd. De niet te missen expositie loopt van 23 maart tot en met 6 oktober. Het startschot van het verjaardagsjaar wordt gegeven met Zulma. Muze en manager dat 11 februari opent als eerbetoon aan de vrouw naast de kunstenaar. Want zonder Zulma geen Raveel, zonder Zulma geen museum. 

 

Meester van het buitengewone alledaagse 

Roger Raveel, geboren op 15 juli 1921 in Machelen-aan-de-Leie, was geen ​ gewone schilder. Hij was een groot kunstenaar die erin slaagde om het ​ meest alledaagse te transformeren tot iets buitengewoon. Zijn werk, ​ doordrenkt met persoonlijke en kunsthistorische verwijzingen, is dan ook een weerspiegeling van de banaliteit van het dagelijkse leven. Door ​ ogenschijnlijk eenvoudige onderwerpen vast te leggen, onthulde Raveel ​ vaak diepere betekenissen en nodigde hij de toeschouwer uit om de wereld vanuit zijn kleurrijke lens te bekijken. Gedurende zijn rijke carrière, die zich uitstrekte van het midden van de 20e eeuw tot aan zijn ​ overlijden in 2013, schilderde Raveel dan ook een wereld vol van kleur, ​ symboliek en een onmiskenbare eigenheid.

Story image

Het Roger Raveel Museum, dat werd gebouwd in zijn geboortedorp naar een ontwerp van Stéphane Beel in nauwe samenspraak met de kunstenaar zelf, ​ eert intussen al 25 jaar dat nalatenschap door een diverse en ​ uitgebreide collectie - die alles samen meer dan 850 stukken beslaat - ​ van zijn werken te presenteren. Tijd om dit jubileum in de verf te ​ zetten met enkele spraakmakende tentoonstellingen die dit jaar gepland ​ staan. 

 

Zulma. Muze en manager
11.02.2024 - 05.05.2024

Zulma, vaak zichtbaar op het doek of op het papier, speelde achter de schermen een minstens even indrukwekkende rol. Dankzij haar steun en zorg was ​ Zulma een onmisbare schakel in de totstandkoming van de meesterwerken ​ van Raveel sinds hun huwelijk in 1948 tot aan haar overlijden in 2009. ​ Het is dan ook niet meer dan logisch dat het verjaardagsjaar ingezet ​ wordt met Zulma. Muze en manager, waarmee curator Carlos Alleene een hommage brengt aan Raveels echtgenote. ​ Alleene publiceerde verschillende boeken over de schilder. De ​ tentoonstelling, die van 11 februari tot 5 mei loopt, combineert ​ schilderijen en tekeningen waarop Zulma afgebeeld staat in combinatie ​ met ​ fotomateriaal uit het archief van het museum. Naar aanleiding van deze ​ expo brengt het Roger Raveel Museum samen met Uitgeverij Snoeck een rijk geïllustreerde publicatie uit waarin Carlos Alleene de levenswandel van Zulma uit de doeken doet.

Roger Raveel. De essentie
23.03.2024 - 06.10.2024

Centraal in het 25 jarig bestaan van het Roger Raveel Museum staat de tentoonstelling Roger Raveel. De essentie. Uit het omvangrijke repertoire van Raveel, bestaande uit meer dan 850 werken, selecteert curator en directeur van het Raveel Museum Melanie
​Deboutte werken die een verrassende blik werpen op de evolutie van Raveels kunst. De schilderijen, tekeningen en intrigerende objecten uit zijn oeuvre bieden een genuanceerd beeld van een baanbrekende schilder uit de Belgische kunstgeschiedenis.  

Van betonnen muren, kleurrijke paaltjes en witte vierkanten tot zijn kat Vincent - vernoemd naar Vincent Van Gogh - en portretten van familieleden zoals vader
​Gustaaf en vrouw Zulma: het universum van Raveel belooft helemaal tot leven te komen in de zalen van zijn museum. Een absolute must-see voor kunstliefhebbers en al wie op zoek is naar een verfrissende duik in zijn creatieve geest.

Een greep uit de werken die in de tentoonstelling aan bod komen:


 

Wat staat er nog op het programma dit jaar?

9e Biënnale van de Schilderkunst
30.06.2024 - 06.10.2024

Voor de negende editie van de Biënnale van de Schilderkunst nodigt het Roger Raveel Museum enkele hedendaagse kunstenaars uit om in dialoog te gaan met Raveel zijn werken, het museum, en ook het dorp. De deelnemende kunstenaars zijn Orla Barry, Kasper De Vos, Maud Gourdon, ​ Sophie Nys, Marina Pinsky, Juan Pablo Plazas, Leander Schönweger, Yue ​ Yuan, Filip Van Dingenen & David Shongo, Ken Verhoeven. Elk zullen ​ zij ​ werk creëren en exposeren tijdens de Biënnale van de Schilderkunst. Voor curator en directrice Deboutte is het als monografisch museum ​ belangrijk om met een frisse blik te blijven kijken naar de werken van ​ Raveel. 

Dit tweejaarlijks feest van de schilderkunst ontstond in 2008 en gaat uit ​ uit van Museum Dhondt-Dhaenens en het Roger Raveel Museum, waarbij het ​ Museum van Deinze en de Leiestreek de twee anderen vervoegde in 2014.

 

25 jaar Roger Raveel Museum
20.10.2024 - 09.02.2024

Het museum is een architecturaal kunstwerk op zichzelf. Het idee om een ​ museum te bouwen voor zijn werken kwam van Raveel zelf. Het ontwerp was ​ van de hand van architect Stéphane Beel. Die tekende een gebouw waarin ​ de kunst van Raveel zich thuis voelt, en dat zich op een bevreemdende ​ manier in het dorp integreert. Het stoot het dorp niet af. Integendeel, ​ het vindt er zijn plaats en benadrukt de werkelijkheid ervan. ​ Onopvallend opvallend, open en dicht, helder en ondoorgrondelijk neemt ​ het de kavels in zich op als in een leesbaar labyrint van ruimtes. Het ​ kijkt naar de omgeving, laat ze in zich toe en trekt zich in zichzelf ​ terug. Kenners noemen het één van de boeiendste en meest poëtische ​ werken van de architect.

Voor deze tentoonstelling duikt de museumploeg in de eigen geschiedenis en ​ de archieven en brengt het een overzicht van 25 jaar ​ tentoonstellingsprojecten aan de hand van documenten, foto’s, ​ filmmateriaal en getuigenissen.

©Rony Heirman
©Rony Heirman

De leegte om mij heen
20.10.2024 - 09.02.2025

Een tijdelijk afscheid van het Roger Raveel Museum dringt zich aan, want ​ het museum sluit voor renovatiewerken vanaf het voorjaar 2025. Voor die ​ gelegenheid worden de museumzalen ‘uitgekleed’ en worden een selectie ​ werken spaarzaam opgehangen. De focus zal liggen op latere werken van ​ Raveel, waarin de kleur wit meer naar voor komt.  

 

MONOS.
03.11.2024 - 09.02.2025

Curator Maarten Liefooghe, onderzoeker en professor architectuurtheorie aan de ​ UGent, sluit het feestjaar af met een tentoonstelling die de typologie ​ van het monografische museum onder de loep neemt. Aan de hand van ​ casussen van kunstenaarsmusea in binnen- en buitenland worden enkele ​ bijzondere geschiedenissen geschetst, specifieke museale aspecten en ​ architecturale programma’s. Schilderijen, tekeningen, foto’s, maquettes, archief- en ander documentair materiaal worden samengebracht in ​ boeiende themakamers.

 

Download hier alle beelden in hoge resolutie.


Praktische details:

  • Adres: Gildestraat 2-8, 9870 Machelen-aan-de-Leie.
  • Het museum is open van woensdag tot en met zondag, van 11u tot 17u.
  • Bezoek de website via deze link. Of ga naar de Instagrampagina.

Contacteer ons gerust voor een interview of een exclusieve blik achter de schermen:

 

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium