Skip to Content
Plasticvrij leven? 5 tips van een duurzaamheidsexpert

Plasticvrij leven? 5 tips van een duurzaamheidsexpert

Het is niet altijd gemakkelijk om plastic te vermijden in het dagelijks leven. De Duitse duurzaamheidsexpert Marcella Hansch ontwikkelt samen met haar team een platform om plastic afval uit rivieren te filteren. Een leven zonder plastic brengt veel uitdagingen met zich mee, toch is ze ervan overtuigd dat iedereen een grote impact kan hebben door kleine dingen te veranderen.

"Consumenten kunnen de verscheidenheid en hoeveelheid aan milieuvriendelijke oplossingen beïnvloeden door bewuste aankoopbeslissingen, niet alleen door gebruik te maken van plasticvrije alternatieven of door de consumptie in het algemeen te verminderen. Ook kan je bewuste beslissingen nemen tegen milieuschadelijke opties en milieuvriendelijke aanbevelingen doorgeven aan familie en vrienden. Op deze manier stimuleer je het bewustzijn en motiveer je anderen om deel te nemen". Met vijf simpele tips toont Marcella hoe je plastiek in je dagelijks leven kan verminderen. 

Lunchbox to go

Bij een snelle lunch of een afhaalmaaltijd kan je gemakkelijk plastic vermijden door bij jouw favoriete restaurant jouw eigen lunchbox te laten vullen. Tal van restaurants, bakkerijen en supermarkten accepteren dit tegenwoordig. Vaak is het vervelend om de lunchbox mee te nemen, maar door dit te doen kunnen milieubelastende verpakkingen, zoals plastic, aluminiumfolie of polystyreen, die alleen dienen om het voedsel te vervoeren gemakkelijk worden vermeden. Tip: koop jezelf een mooi exemplaar. Wedden dat je je lunchbox héél graag wilt laten vullen? 

Bye bye, flessenwater

Wist je dat er tot 7 liter water nodig is voor de productie van één liter gebotteld water? Om dit tegen te gaan biedt GROHE een innovatieve aanpak aan om het aantal plastic flessen in huis tot een minimum te beperken met het GROHE Blue watersysteem. GROHE Blue zorgt voor gefilterd, gekoeld en zelfs bruisend water rechtstreeks uit de keukenkraan. Flessenwater? Dat is verleden tijd. 

Vershoudfolie 2.0

Om ervoor te zorgen dat restjes voedsel langer meegaan, gebruiken we vaak vershoudfolie. Maar wist je dat er milieuvriendelijke alternatieven zijn? Doekjes met bijenwas bijvoorbeeld. Deze maak je eenvoudig thuis: neem een katoenen doek en knip deze op maat, smelt vervolgens bijenwas in een waterbad en borstel de katoenen doek ermee in. Strijk er overheen, laat het drogen en de herbruikbare, duurzame wikkel is klaar voor gebruik én hergebruik. Door de warmte van je handen kan je het bijenwasdoekje mooi om een potje of zelf rond een restje groente of fruit plooien. Het doekje wassen doe je na elk gebruik met koud water (warm water zou de bijenwas doen smelten).

Groentetassen om U tegen te zeggen

Of het nu op de wekelijkse markt is of in de supermarkten: groenten en fruit hoef je niet per se in plastic of papieren zakken te verpakken die na gebruik rechtstreeks in de vuilbak belanden. Handige helpers zoals groentezakken waarmee je jouw losse groenten en fruit verpakt, zijn hier zeer nuttig. Grote Belgische supermarkten bieden deze zakjes momenteel al te koop aan. Een klein advies: de zakken zijn meestal erg klein en handig. Plaats ze gewoon in zakken en jassen, zodat je altijd een groentetas bij je hebt. Zo kom je niet voor een verrassing te staan als je spontaan gaat winkelen.

Geen microplastiek met waszakken

Veel van onze kleding bevat synthetische vezels. Dat is op zich niet echt een probleem, maar deze stoffen geven bij elke wasbeurt microvezels af. Hierdoor komen microplastics ongemerkt door het afvalwater in het grondwater terecht. Een goede manier om dit te voorkomen is het gebruik van waszakken. Deze zakken vangen niet alleen microplastics op, maar beschermen ook onze kleding. Een heel eenvoudig trucje met een grote impact!

Voor meer info over GROHE’s duurzaamheidsonderwerpen, bezoek green.grohe.com

 

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium