Oostende pakt uit als dé stad van kunstenaar James Ensor

Oostende pakt uit als dé stad van kunstenaar James Ensor

Het vernieuwde James Ensorhuis en interactief belevingscentrum openen officieel de deuren in mei 2020

De Stad aan Zee maakt zich op voor een spannende periode: het jaar 2020 staat volledig in het teken van James Ensor, de Belgische kunstenaar die zijn leven lang woonde en werkte in Oostende. Ensor wordt beschouwd als een pionier van de moderne kunst. Op dinsdag 19 mei 2020 openen het vernieuwde James Ensorhuis en een gloednieuwe interactief belevingscentrum officieel de deuren voor het grote publiek.

Geboren en getogen in Oostende: geen wonder dat Ensor en de badstad onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. Ensor creëerde niet enkel het merendeel van zijn werken in Oostende, hij putte ook eindeloze inspiratie uit de stad. In een oude radio-opname noemt hij Oostende zijn muze: “Ostende, lief blommetje van kleur, hemel aan de zèè.

Vanaf 2020 wordt de romance met zijn geliefde thuisstad nog meer in de verf gezet. Nieuwsgierigen kunnen vandaag al terecht in Mu.ZEE, waar een volledige afdeling gewijd is aan de twee Vlaamse grootmeesters van Oostende: de Ensor- en Spilliaertvleugel. Met de opening van het vernieuwde James Enshorhuis en bijhorende belevingscentrum in mei 2020 worden bezoekers nog meer ondergedompeld in de complexe leefwereld van Ensor.

Verder worden diverse evenementen in Oostende voorzien van een vleugje Ensor, restaurants en hotels pakken uit met speciale Ensor-arrangementen,... Kortom: Ensor is vanaf 2020 (extra) prominent aanwezig in Oostende. Wie James Ensor (en zijn thuisstad) optimaal wil beleven, trekt dus best voor enkele dagen richting Oostende.

Het gloednieuw James Ensorhuis en interactief belevingscentrum

Op 19 mei 2020 is de heropening van het James Ensorhuis. De woonst ligt in het kloppende hart van Oostende, in de Vlaanderenstraat, op een boogscheut van zijn ouderlijke huis. Het museum bestaat uit het oorspronkelijk huis van James Ensor en een nieuw interactief belevingscentrum in het aanpalende pand. 

In het James Ensorhuis word je ondergedompeld in volledige Ensorsfeer met vijf belevingsruimtes toegespitst op aparte thema’s. Aan de straatzijde is een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen rond Ensor. 

De toevoeging van het interactieve gedeelte zorgt dan weer niet enkel voor een grotere capaciteit en betere toegankelijkheid, maar geeft bezoekers extra inzicht in de complexe leefwereld van Ensor. Jezelf altijd al eens in een Ensorwerk willen integreren? Nu kan dat! Andere kunstwerken kun je opnieuw tot leven wekken door ze aan te raken.

De renovatiewerken worden uitgevoerd door Monument Vandekerckhove nv onder leiding van noA Architecten. De realisatie van Het James Ensorhuis gaat gepaard met een budget van € 3.600.000. Toerisme Vlaanderen zorgt voor een subsidie van € 1.809.870,60 en de provincie West-Vlaanderen voorziet een subsidie van € 125.000. De netto investering zal voor het grootste gedeelte terug worden verdiend door de exploitatie van Het James Ensorhuis. Toerisme Oostende vzw zal instaan voor de kwalitatieve uitbating.

“De voorbije jaren werd met succes gefocust op de rijke geschiedenis van Vlaanderen en op het werk van onze Vlaamse Meesters”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “De volgende jaren wil ik verder gaan op de ingeslagen weg en het concept 'Vlaamse meesters' verder opentrekken. Van Limburg tot West-Vlaanderen. Het James Ensorhuis is al een eerste voorbeeld van de richting die ik uit wil.”

Klik hier voor beeldmateriaal in hoge resolutie: https://press.talkie.be/nl/dir/james-ensor

Openingsuren

Dagelijks van 10:00 - 18:00

• Gesloten op maandag m.u.v. Belgische schoolvakanties en feestdagen
• Gesloten op 01/01 en 25/12

Toegangsprijzen

• Dinsdag t.e.m. donderdag: €10
• Vrijdag t.e.m. zondag (incl. Belgische schoolvakanties en feestdagen): €12
• Jongeren (6 t.e.m. 14 jaar): €6
• Groepen (+ 10 personen): €8 

Gratis voor kinderen onder 6 jaar.

Ensor en de Zee

De eerste tentoonstelling in de expositieruimte van het nieuwe belevingscentrum exploreert de link tussen Ensor en Oostende. Ensor beschouwde zijn geboortestad als een gezegende, bijna mythische plek. Curator en Ensorkenner Xavier Tricot: "Als geen andere schilder was deze pionier van de moderne kunst zo verbonden met zijn geboortestad. Ensor schilderde niet enkel zeegezichten, maar ook de haven, daken en straten van Oostende. Zijn geschriften getuigen eveneens van zijn voorliefde voor de zee, het strand en de hemel van de badstad." 

Ensor zette zich in voor de bescherming van het groen in zijn stad en verzette zich hevig tegen de verkaveling van de duinen en het dempen van de handelsdokken. Hij was tevens één van de eerste verdedigers van typische pittoreske plaatsen van Oostende. De opzet van de tentoonstelling beoogt dit belangrijk facet van Ensors oeuvre te benadrukken en is een huldebetoon van de Stad Oostende aan één van haar beroemdste zonen.

De expositie loopt van 19 mei 2020 tot 30 augustus 2020. 

Met Ensor als gids door Oostende

Samen met de (her)opening van het Ensorhuis en het belevingscentrum komt er ook een nieuwe interactieve wandeling.

Dankzij de app kunnen gebruikers nu zélf Ensor vergezellen op een wandeling door zijn thuisstad. Onderweg vertelt hij niet enkel over zichzelf, maar ook over zijn vrienden en de rijke geschiedenis van Oostende.

De tocht start (en eindigt) aan het Ensorhuis en loodst je langs 18 plaatsen. Voor elke plek werd uniek audio -en visueel materiaal gemaakt. De audio werd ingesproken door Wim Opbrouck (in de huid van Ensor) en Els Dottermans.  

De app is beschikbaar in vijf talen (Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans) en gratis te downloaden in de app store. Je betaalt éénmalig 5 euro om de volledige wandeling te unlocken. Bij een bezoek aan het Ensorhuis krijg je de wandeling gratis. 

over James Ensor
James Sidney Ensor (Oostende, 13 april 1860 – Oostende, 19 november 1949) is een Belgische kunstenaar die wereldwijd geroemd wordt als een pionier van de moderne kunst. Verder was hij ook een gerenommeerd schrijver en tekenaar. Ensor staat echter het meest bekend om zijn macabere realisaties. Zijn monumentale kunstwerken kun je kleurrijke metamorfoses noemen waarin hij de zowel groteske als de hilarische aard van de mens blootlegt. Deze bijna karikaturale schilderwerken werden een bron van inspiratie voor het Duitse expressionisme en behoren tegenwoordig tot de absolute pronkstukken van de Europese schilderkunst.

Over Oostende
Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste stad aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals zoals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. Ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplaats van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde plek. Wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn Sexual Healing neerpende?

Contacteer ons
Charlotte Marron Walkie Talkie
Lotte De Wilde Walkie Talkie
Charlotte Marron Walkie Talkie
Lotte De Wilde Walkie Talkie
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium