Skip to Content
Oostende is voor de vierde keer het décor voor kunstenfestival The Crystal Ship

Oostende is voor de vierde keer het décor voor kunstenfestival The Crystal Ship

Kunstenfestival The Crystal Ship gaat deze lente voor een vierde keer van start in Oostende. Een selectie (inter)nationale artiesten creëert unieke muurschilderingen en installaties met de Stad aan Zee als canvas. Op zaterdag 13 april 2019 worden hun kunstwerken officieel getoond aan het grote publiek. Na drie succesvolle edities hanteert The Crystal Ship nu ook voor het eerst een thema: The Dictatorship of Art weeft zich als een rode draad doorheen alle nieuwe creaties. 

The Crystal Ship meert opnieuw aan in de grootste stad aan de Belgische kust. Enkele gerenommeerde internationale en nationale kunstenaars trekken in de eerste week van de paasvakantie richting Oostende. Ze krijgen elk ongeveer één week tijd om een spraakmakend kunstwerk te creëeren met de Stad aan Zee als canvas. De creaties worden officieel ingehuldigd op zaterdag 13 april en vervoegen dan de 54 andere grote (en honderden kleinere) creaties van de voorbije drie edities van The Crystal Ship. Samen vormen ze een artistiek parcours doorheen Oostende

The Dictatorship of Art 
De laatste editie van The Crystal Ship (2018) trok 253.000 bezoekers. De succesformule blijft onveranderd maar het kunstenfestival krijgt dit jaar wél een extra dimensie met de introductie van een thema'The Dictatorship of Art' is gebaseerd op een citaat van de hedendaagse Duitse kunstenaar Jonathan Meese.

"Art is total leadership, the total power. Art rules the world, art is number one. Art is the leader, the total leader. Art is total power, art is stronger than religion. Art is stronger than politics and self fulfillment. Art is not self fulfillment. Art is no human politics. Art is no religion, but every religion is art (...)"
Jonathan Meese

The Crystal Ship wil dit jaar nog extra inzetten op kunst waar je niet om heen kunt. Radicale kunst die de Stad aan Zee overneemt en die iedereen moet gezien hebben. Een vloedgolf aan kunst in het straatbeeld. "De voorbije jaren kozen we niet echt voor een expliciet thema maar was er wel altijd een duidelijke maatschappelijke, politieke en sociale boodschap," aldus curator Bjorn Van Poucke. "De keuze om dit jaar wél een thema naar voor te schuiven is een logische en interessante ontwikkeling voor The Crystal Ship." 

Samenwerking met Ensorinstituut
Op 15 maart start een nieuw The Crystal Ship-seizoen met een parade door de stadskern van Oostende. Meer dan honderd leerlingen van het lokale Ensorinstituut voeren propaganda voor kunst. 

Verder maken de leerlingen ook een muurschildering, die meteen ook de algemene boodschap van The Crystal Ship onderlijnt: een directe band én interactie met het (lokale) publiek blijft één van de pijlers van het kunstenfestival. 

Download beelmateriaal van The Crystal Ship: http://press.talkie.be/nl/dir/the-crystal-ship-2018

Over Oostende
Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste stad aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals zoals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. Ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplaats van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde plek. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?

 

Contacteer ons
Charlotte Marron Walkie Talkie
Marie Lemaître Walkie Talkie
Charlotte Marron Walkie Talkie
Marie Lemaître Walkie Talkie
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium