Ontdek MOTIF in Hasselt vanaf 5 mei!

De stad gebruiken als levend artistiek canvas

Patronen. De wereld om ons heen zit er vol van, maar ze gaan zo op in de omgeving dat we ze niet eens meer opmerken. Maar wat als er opzettelijk nieuwe patronen gecreëerd worden die vervolgens zo door de stad verspreid worden dat ze wél in het oog springen? De stad gebruiken als levend artistiek canvas, dát is het doel van MOTIF.

Hasselt, huis van MOTIF

In Hasselt verschijnen met de regelmaat van de klok artistieke, speelse en kleurrijke ingrepen in de publieke ruimte. Dit jaar zorgt MOTIF er voor dat het aanbod van musea en kunsthuizen wordt aangevuld met artistieke ingrepen in de straten van de stad, zodat ook mensen op straat stilstaan bij kunst, cultuur en stedelijkheid. Schepen van cultuur Karolien Mondelaers: “Al enkele jaren zetten we in op street art en grafische kunst, dat een breed publiek aanspreekt. Ook voor MOTIF stelden we de stad als een canvas ter beschikking om bezoekers en bewoners te kunnen verrassen met kleur en kunst. Zo profileren we ons op een heel laagdrempelige manier als kunstzinnige stad én brengen we extra beleving in de stad.”

 

Hasselt is wederom het speelveld van internationale kunstenaars, in samenwerking met Alley. Negen gerenommeerde kunstenaars met totaal verschillende achtergronden, maar elk met een duidelijke boodschap, krijgen de opdracht om, elk op hun manier, hun passie voor patronen los te laten op het canvas van de stad. Hun kunstwerken variëren van spectaculaire graffiti op muren en banners tot koffiebekers en tote bags die door de lokale handelaars gebruikt worden, zodat zelfs jij en ik de kunstenaars kunnen helpen bij het verspreiden van hun boodschap doorheen de stad, en misschien zelfs over de stadsgrenzen heen … 

 

FELIPE PANTONE – ES

De Spaans-Argentijnse kunstenaar Felipe Pantone tart alle geschreven en ongeschreven wetten van de conventionele graffiti, typografie en abstractie. Hij combineert gewaagde elementen uit de wereld van grafische ontwerpen met zeer geavanceerde geometrische vormen tot ultramoderne kunst. Puttend uit onze zorgen over het digitale tijdperk en de rasse schreden waarmee de technologie steeds geavanceerder wordt, kijkt de kunst van Pantone een paar lichtjaren vooruit en laat ze je een nieuwe taal ontdekken.

 

 

CAMILLE WALALA – UK
Maxi-banner in de Welvaartsstaat. Take-away koffie beker, te verkrijgen bij de betere koffiezaken van Hasselt.

Geïnspireerd door de Memphis Movement, de Ndebele-stam en meester in de optische kunsten Vasarely, in combinatie met het simpele verlangen om een glimlach op je gezicht te toveren, komt Camille Walala keer op keer tot zeer krachtige, positieve digitale prints. Haar recente werk toont een uitbreiding van haar populaire gamma textielwerken met kunstregie, interieurontwerp en bijzondere projecten in pop-up restaurants. Haar kenmerkende Tribal POP-stijl staat voor een tomeloze energie die de show steelt in elke sociale omgeving.

 

 

OLI-B – BE
Muurschildering aan het Jessa ziekenhuis, vanaf 1 juni. In samenwerking met Street Art Festival.

Het werk van de Brusselse schilder, illustrator en straatkunstenaar Oli-B onderscheidt zich door een grote diversiteit aan middelen en technieken: van spuitbussen en acrylverf tot digitale technieken en zeefdruk, aangebracht op een breed scala aan oppervlakken. De karakteristieke flow van OLI-B springt er altijd uit door de zachte rondingen, abstracte vormen, empathische, maar uitgebalanceerde kleuren en een compositie die van alle elementen een vloeiend geheel maakt.

 

 

TOYKYO – BE
Installatie tijdens de Kunstennacht op 11 mei in het Modemuseum.

TOYKYO is opgericht in 2006 en dit vanuit een gedeelde passie voor een opmerkelijke visuele cultuur. De studio gedijt op veelzijdigheid en deinst er niet voor terug om zich op onbekend terrein te begeven. De beeldkunstenaars, stevig verankerd in een ondergrond van creativiteit, optimisme en originaliteit, vinden het heerlijk om de vage grenzen te verkennen tussen grafisch ontwerp, illustraties en setontwerp en, het mag gezegd: de resultaten zijn verbluffend.

 

 

NIELS VAES – BE
Installatie op het grasplein voor het Modemuseum (Thonissenlaan).

Ondanks zijn prille leeftijd heeft Niels Vaes al een hele reeks kunstwerken op zijn palmares staan, variërend van sculpturen en experimentele schilderingen tot grafisch onderzoek naar verschillende symbolische, historische en psychologische thema’s. Zijn vroege werken zijn gebaseerd op de subcultuur van de voetbalhooligans. Hij transformeerde het stereotype geweld naar beelden die ons aan het denken zetten, beelden waarin hij er (bijna) in slaagde om geweld van zijn lelijke randje te ontdoen.

 

 

SUPERMUNDANE – UK
De grootste wandel- en fietstunnel (Schiervellaan) krijgt een opfrisbeurt door  Supermundane. In samenwerking met Street Art Festival. 

Artistieke duizendpoot Rob Lowe, beter bekend als Supermundane, heeft de voorbije twee decennia naam gemaakt als kunstenaar, grafisch ontwerper, typograaf, illustrator en schrijver. Zijn handelsmerk? Zijn typische gebruik van kleuren, lijnen en eenvoud, dat als een rode draad door alle kunsttakken loopt die op zijn artistieke pad ten prooi vielen aan zijn ontdekkingswoede.

 

 

ANTON KUSTERS – BE
Totebag-foto-puzzle, te zien en te koop in Toerisme Hasselt (Maastrichterstraat​).

Pendelend tussen België en Tokio, wordt Anton Kusters constant geconfronteerd met contrasten en patronen. Hij laat zijn onmacht om de wereld om hem heen te begrijpen tot uitdrukking komen door visuele verhalen te vertellen via beelden en woorden, vaak gecombineerd in boekvorm, tentoonstellingen en ontwerpen. Voortdurend gaat hij de strijd aan met de grenzen van zijn eigen capaciteiten, waarbij hij meer vragen stelt dan hij ooit zal kunnen beantwoorden. In het kader van het YOKOSO-festival zijn in dezelfde periode als MOTIF nog twee andere tentoonstellingen van Anton te bezichtigen in Cultuurcentrum Hasselt: Yakuza en Mono no Aware.

 

 

BIER & BROOD / RUWEDATA – NL
In het poortgebouw van Het Stadsmus (Guido Gezellestraat) komt de opvolger van hun 'ION' installatie.

Hoe groter, hoe beter. Dat is het motto van Koen Harmsma en Jelmer Noordeman, het creatieve duo achter Bier & Brood. Hun werk, variërend van zeer gedetailleerde pentekeningen tot graffiti, is geïnspireerd op machines, architectuur en de natuur; hun stijl wordt vaak omschreven als sinister en apocalyptisch. Hoewel hun passie in het onconventionele ligt, jagen ze hun doelen na in een breed kunstspectrum, met hun pijlen altijd gericht op artistieke authenticiteit.

Thijs Kelder woont en werkt in Rotterdam onder de naam Studio Ruwedata. Hij werd bekend door zijn spectaculaire zwart-wit designs die voortvloeiden uit zijn roots in de underground- en stickercultuur. Zijn werken flirten met de grenzen van design, typografie en beeldende kunst, maar zijn altijd gericht op de essentie van een project die in een unieke visuele taal overgebracht wordt.

 

 

DEBORA LAUWERS – BE 
Een hindernissenparcours op een verborgen plein (doorsteek Gasthuisstraat en Thonissenlaan).

De werken van de Belgische grafisch ontwerper en illustrator Debora Lauwers zijn eclectisch, doordrenkt met absurditeit en altijd een tikje duister. Debora weigert om keuzes te maken en springt van collages naar Photoshop en van kunstzinnige potloodtekeningen naar vectorbewerkingen. In 2009 startten Debora en Daan Linsen de grafische ontwerpstudio en galerij Alley, die jong talent een platform biedt om hun werken met de wereld te delen.

 

 

PRAKTISCH

MOTIF 05.05 - 07.07

motifhasselt.be
#motifhasselt 
Volg MOTIF op Instagram: @motifhasselt

Ontdek hier de deelnemers hun gekendste werk in hoge resolutie en alle locaties

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a PR agency that creates both online and offline TalkValue through an everything-is-media communication approach. We reach out to our extensive network of publishers, connect the right plugs, and help your company or brand to tune into the right frequency. By distributing strategic and relevant content at the right wavelength we allow our clients to reach, touch and engage generations of influential tastemakers at their core.

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium