Oise: 3 verrassende filmlocaties om te ontdekken!

Oise: 3 verrassende filmlocaties om te ontdekken!

Ben je een echte filmliefhebber en heb je altijd al eens de locaties van je favoriete films van dichtbij willen zien? Daarvoor hoef je helemaal niet ver te reizen! Net over de Franse grens, ligt de Oise streek die reeds tal van blockbusters heeft mogen verwelkomen. Benieuwd voor welke filmopnames de Middeleeuwse straten, pleinen, historische monumenten, herenhuizen en kastelen als decor dienden? 

Op amper 30 minuten van Parijs, is de Oise streek een ideale uitvalsbasis voor heel wat filmopnames. In de afgelopen 100 jaar werden er meer dan 300 films opgenomen. Dankzij zijn natuurlijk uitgestrekte bossen, maar vooral ook zijn rijke architecturale erfgoed met het Kasteel van Chantilly en het Kasteel van Compiègne trekken heel wat filmmakers aan.

Domaine de Chantilly - © J. Houyvet/ Lumieresmarines.com
Domaine de Chantilly - © J. Houyvet/Lumieresmarines.com

The gray man 

Vergeet Ryan Gosling! De echte ster van de The Gray Man (2022)? Het Kasteel van Chantilly! Verschillende scènes van deze blockbuster van Russo Brothers die afgelopen zomer op Netflix zijn debuut maakte, werden opgenomen op het landgoed van het Franse erfgoed in de Oise streek. Ook al krijg je de indruk dat de film zich afspeelt in Kroatië, niets is minder waar, Ryan Gosling loopt wel degelijk door de tuinen van het Kasteel van Chantilly!

Het fabelachtige Kasteel van Chantilly is de grote blikvanger van het domein waardoor het park rondom daardoor jammer genoeg te vaak wordt vergeten! Nu dat Ryan Gosling zijn voetsporen heeft nagelaten, zijn de tuinen met hun 115 hectare, maar dan een bezoekje waard voor een heerlijke wandeling in de winterse zon! Toch? 

Maar niet enkel de tuinen of de buitenzijde van het kasteel doen dienst als backdrop. Voor de Palais Royal (2005) werden de interieurscènes gefilmd in de bibliotheek, de appartementen van de Duc d’Aumale, de Galerij van Daumet en de Galerij des Actions van het Kasteel van Chantilly terwijl voor het exterieur dan weer beroep werd gedaan op het Kasteel van Compiègne. Bovendien inspireerde Valérie Lemercier zich voor de realisatie van haar film en als actrice zich op tal van Europese monarchieën zoals Lady Di en onze eigenste Koningin Mathilde.

Tijdens je bezoek aan het Kasteel van Chantilly, kan je je als een echte hoogheid wanen bij een bezoek aan de privéwoningen van de hertog en hertogin van Aumale. Tot op vandaag zijn dit de enige vorstelijke woning van de juli-monarchie die sinds 1897 intact zijn gebleven!

Wist je dat… Cathérine Deneuve een wuifscène op de pui van het stadhuis van Mechelen speelt voor de Franse komedie Palais Royal? Ook trad de crew aan in Brussel!

Château de Pierrefonds - © La Poze
Château de Pierrefonds - © La Poze

Merlin 

Aan de rand van het bos van Compiègne staat het beroemde Kasteel van Pierrefonds, een middeleeuws vesting. Het is het toneel geweest van grote historische fresco's en beroemde komedies, en heeft ook onderdak geboden aan “Papy fait de la résistance” en “Les Visiteurs I & II” van Poiré, “Jeanne d'Arc” van Luc Besson, “Highlander” en zelfs “The Man in the Iron Mask” met Di Caprio! Maar de internationale bekendheid van de decors is ongetwijfeld te danken aan “Merlin”, de beroemde Britse serie waarvan een groot deel van de 65 afleveringen in de plaats werd gefilmd.

De imposante burcht van Pierrefonds staat met zijn middeleeuwse uitstraling in schril contrast met het royale Kasteel van Chantilly. Het Kasteel werd gebouwd aan het einde van de 14e eeuw en werd in de 19e eeuw volledig heringericht door de Franse architect Viollet-le-Duc. Sinds begin dit jaar tot eind 2023 voert het Centrum van Nationale Monumenten de restauratie uit van de gevel van de binnenplaats, het raamwerk en stukken van de Preuses-vleugel en Alexandertoren. Het Kasteel blijft doorheen het jaar toegankelijk en je kan zelfs beroep doen op het toeristentreintje dat sinds april 2022 terug zijn intrede heeft gemaakt.

Domaine de Chaalis -  © Bruno Beucher / Oise Tourisme
Domaine de Chaalis -  © Bruno Beucher / Oise Tourisme
Domaine de Chaalis -  © Bruno Beucher / Oise Tourisme
Domaine de Chaalis -  © Bruno Beucher / Oise Tourisme

Les Visiteurs 

Maar het zijn niet alleen de kastelen en uitgestrekte parken en bossen die de Oise een trekpleister voor filmregisseurs maken! Herken je de Koninklijke Abdij van Chaalis in de kaskraker Les Visiteurs (1993)? Specifiek de scène waarin Jacquouille op zoek naar de juwelen die in een standbeeld zijn verborgen werden hier geschoten. Toch konden ook enkele van de 300 (!!) kastelen die de Oise streek telt, niet ontbreken: Les Visiteurs (1 & 2)  trad ook aan in het Kasteel van Pierrefonds en Ermenonville.

Wist je dat… de meeste scènes van het derde deel van de serie Les Visiteurs (2016) in Namen en Brussel werden opgenomen? Het huis waar de personages hun toevlucht zochten toen ze in ‘Parijs’ aankwamen, is niet minder dan een privé-herenhuis in rue aux Laines, vlakbij het Egmontpark in Brussel.

 

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium