Nostalgie was het centrale shopping thema in 2022

Nostalgie was het centrale shopping thema in 2022

De kans is groot dat sommige Belgen 2023 ingaan verkleed als Wednesday Addams

Brussel, 20 december 2022 - Klarna, de toonaangevende dienstverlener van bank-, betaal- en shoppingdiensten, heeft 'The Checkout' uitgebracht. Haar eerste jaarlijkse trendrapport dat een overzicht geeft van de consumententrends van het afgelopen jaar. Wat blijkt: onze winkelwagentjes waren in 2022 gevuld met veel nostalgische artikelen. Zal deze nostalgie onze feestelijke looks beïnvloeden? Laten we het uitzoeken!

 

Klarna ontdekte dat de verkoop van artikelen geïnspireerd op de 18e eeuw tot en met de vroege jaren '00 het afgelopen jaar is gestegen. Trenddeskundige Agus 'The Algorythm' Panzoni, die samen met Klarna aan het Checkout-rapport werkte, wijst erop dat inspiratie uit vroegere tijden niets nieuws is, maar de nostalgische afdruk op de trends van dit jaar opmerkelijk is.

"In het licht van een veranderende wereld lijken mensen te ontvluchten naar meer comfortabele gebieden als tegengif voor het dagelijkse leven" — Agus Panzoni

 

Klarna heeft onder de noemer 'nostalgie' vijf duidelijke wereldwijde trends vastgesteld

  1. Vintage tech: consumenten grijpen naar producten met eenvoudigere en betrouwbaardere tech zoals hoofdtelefoons met draad (+317% wereldwijde verkoop in februari '22 vergeleken met een gemiddelde maand in 2021), vinyl (+144% in augustus) en fliptelefoons (+81% in augustus). 
  2. Hyperfemininity of hyper vrouwelijkheid met onder meer Barbiecore, Bimbocore en Balletcore, wordt aangedreven door de verkoop van roze producten (+126% in augustus), ballerina's (+93% in mei) en micro rokjes (+76% in september).
  3. De overige drie trends zijn het resultaat van consumenten die naar vorige tijdperken kijken voor koopinspiratie: Y2K heeft betrekking op mode artikelen uit de vroege jaren '00. Denk aan velours trainingspakken à la Paris Hilton (+134% in januari), race zonnebrillen (+68% in augustus) en haarklemmen (+57% in juni).
  4. Counterculture of de contracultuur is geworteld in de jeugdbewegingen van de jaren '80, '90 en '00 en in muziekgenres als Goth, Grunge en Pop-Punk. We zagen een toename van maxi rokken (+84% in juli), chunky laarzen (+57% in september) en doorschijnende topjes (+44% in augustus).
  5. Regencycore bevat stijlen die geïnspireerd zijn op de Victoriaanse en Regency-periode. Het korset is een populair voorbeeld (+117% in augustus). Ook parels maakten een comeback in de vorm van oorbellen (+50% in februari) en halskettingen (+32% in februari). 

 

Panzoni legt uit dat "nostalgische trends niet alleen zichtbaar waren door onze aankopen, maar ook in de popcultuur; hyperfemininity in de komende Barbie-film, Regencycore dankzij de hype rond Netflix' 'Bridgerton' en counterculture in het laatste seizoen van 'Stranger Things'".

 

Met de trends van 2022 in het achterhoofd, vroegen we ons af hoe de feestelijke looks van de Belgen eruit zullen zien. Uit Klarna's Holiday Survey* blijkt dat de Belgen zich het beste voelen bij een smart casual outfit - denk aan een mix van smart (42%) en feestelijke (37%) kledij. Geen gekke dingen dus... hoewel we een van de 7 (van de 17) landen zijn die voorstander zijn van de kersttrui of Ugly Christmas sweater (53%). Er is zelfs een stijging in sympathie bij de Belgen in vergelijking met vorig jaar (+10%). 

Specifiek voor oudejaarsavond is 42% van de Belgen van plan zich uit te dossen. Feestkleding is bij deze groep het populairst (50%). 17% trekt zelfs verkleedkledij aan om een thema-evenement bij te wonen. We gokken alvast dat er een paar Wednesday Addams aanwezig zullen zijn op die feestjes. Uit het rapport van Klarna blijkt immers dat zwart onze go-to eindejaars kleur is (51%), gevolgd door wit (24%) en rood (22%). De roze trend is iets minder aanwezig in België: slechts 7% is van plan die kleur te dragen op NYE.

 

Benieuwd naar meer feestelijke inzichten? Bezoek https://insights.klarna.com/.
​Voor meer specifieke gegevens over The Checkout, bezoek https://www.thecheckout.klarna.com/. ​​​​​​​

 

Over Klarna

Sinds 2005 is Klarna op een missie om de retail banking industrie te revolutioneren. Met meer dan 150 miljoen actieve gebruikers wereldwijd en 2 miljoen transacties per dag, komt Klarna tegemoet aan de groeiende vraag van consumenten door ze tijd en geld te besparen en ze te helpen geïnformeerd en in controle te blijven. Wereldwijd hebben meer dan 450.000 (web)winkels, waaronder H&M, Saks, Sephora, Macys, IKEA, Expedia Group en Nike, de innovatieve technologie van Klarna geïntegreerd om een ​​naadloze winkelervaring online en in de winkel te bieden. Klarna is actief in 45 markten en heeft meer dan 5.000 werknemers. Ga voor meer informatie naar Klarna.com

 

* Klarna's Holiday survey werd in oktober 2022 online verstuurd in samenwerking met onderzoeksbureau Dynata naar een representatieve steekproef van meer dan 17.540 consumenten in 17 landen en 3 continenten, met meer dan 1.000 respondenten per land.

 

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium