Mobiel winkelen zit in de lift

Data toont aan dat meer dan de helft (63%) van Belgische consumenten winkelen via hun smartphone

Mobiel winkelen zit in de lift. Dat bleek uit recent onderzoek van Klarna, een toonaangevende wereldwijde retailbank, betaal- en shoppingdienst. Maar liefst  63% van de Belgische shoppers winkelt via hun smartphone en geeft de voorkeur aan virtuele kaarten als digitale betaalmethode .

De meerderheid van de Belgische consumenten winkelt via hun smartphone. Zo’n 63% heeft aankopen gedaan met zijn of haar mobiel apparaat in 2021. Dat ligt echter nog steeds lager dan het wereldwijd gemiddelde (71%).  Er is dus zeker nog ruimte voor groei. En die groei komt wellicht sneller dan gedacht: Belgische consumenten winkelen het vaakst met hun gsm in vergelijking met slechts twee jaar geleden (60%), wat meer is dan in Italië (58%) en in Scandinavische landen (Finland 55%, Zweden 54% en Noorwegen 50%). Een groot deel van die groei wordt aangedreven door Gen Z en Millennials: maar liefst 78% van de Belgische Gen Z’ers en 75% van de Belgische Millennials winkelt vandaag meer via hun smartphone in vergelijking met twee jaar geleden. Maar let wel: de meerderheid van de Belgische consumenten (66%) winkelt nog steeds het liefst via een traditionele desktop of laptop.

In-store winkelen met een digitale voetafdruk
Betekent dit dat we niet fysieke winkels links laten liggen? Helemaal niet. 3 op 5 (59%) Belgische consumenten gebruikt een smartphone om producten te zoeken terwijl ze in een fysieke winkel shoppen. In de categorie Kleding en Schoenen wordt het vaakst omnichannel gewinkeld: 4 op 5 Belgen (81%) zegt deze producten online op te zoeken voor tot een aankoop overgaan in een fysieke winkel Multifunctionele winkelervaringen die naadloos in elkaar overlopen, genieten de voorkeur van de Belgische consument omdat hun winkeltraject eenvoudiger wordt (83%) en omdat ze tijd besparen (76%). 

Bye bye plastic!
Belgische consumenten houden tijdens het shoppen vaak rekening met het milieu: in vergelijking met andere nationaliteiten gebruikt de Belg vaker apps en diverse diensten om de milieu-impact van producten te controleren alvorens ze overgaan tot een aankoop (55%). In een internationale ranking staat België op de derde plaats van de 13 deelnemende landen.

En er is meer: Virtuele kaarten zijn aan opmars bezig nu shoppers minder plastic willen in hun leven en daarom opteren voor digitale oplossingen. 63% van de Belgische shoppers kiest in toenemende mate een volledig digitaal plaatje tijdens het online shoppen. Deze trend is het grootst bij Gen Z’ers (73%) en Millennials (72%) die liever énkel digitale kaarten zouden gebruiken.

Klarna's 2021 Mobile Shopping Report onderzocht meer dan 13.000 consumenten in 13 verschillende landen om te begrijpen hoe de winkelgewoonten van consumenten veranderen en steeds afhankelijker worden van smartphones, wat deze adoptie net stimuleert en of die opkomende trends mobiele winkelgewoonten in de toekomst zullen veranderen.

Over de Klarna app 
Klarna’s app geeft consumenten de mogelijkheid om met Klarna te winkelen en te betalen bij élke online winkel, door middel van eenmalige, virtuele kaarten. Deze alles-in-één winkelervaring bevat een waaier aan slimme functies die consumenten helpen tijdens het volledig winkel traject: van eerste inspiratie tot tools voor na de aankoop. Consumenten kunnen deals spotten, hun betalingen eenvoudig beheren, een overzicht krijgen van hun gekochte, bewaarde en geretourneerde artikelen, hun leveringen en de CO2-impact van hun aankopen volgen,... En nog veel meer!  Dit jaar worden nog meer functies gelanceerd.

Over Klarna
Sinds 2005 is Klarna op een missie om de retail banking industrie te revolutioneren. Met meer dan 147 miljoen actieve gebruikers wereldwijd en 2 miljoen transacties per dag, komt Klarna tegemoet aan de groeiende vraag van consumenten door ze tijd en geld te besparen en ze te helpen geïnformeerd te blijven en controle te houden over hun financiën. Wereldwijd hebben meer dan 400.000 (web)winkels, waaronder H&M, Saks, Sephora, Macys, IKEA, Expedia Group en Nike, de innovatieve technologie van Klarna geïntegreerd om een ​​naadloze winkelervaring online en in de winkel te bieden. Klarna is actief in 20 landen, heeft meer dan 5.000 werknemers en is één van de meest gewaardeerde private fintechs wereldwijd, met een waardering van $45,6 miljard. Klarna wordt sinds 2010 gesteund door Sequioa Capital en recentelijk door SoftBank, Dragoneer, Bestseller Group, Permira, Visa, Atomico, Ant Group en Silver Lake, HMI Capital, TCV, Commonwealth Bank of Australia, Chrysalis Investments Limited, fondsen en rekeningen beheerd door onder meer BlackRock. Ga voor meer informatie naar Klarna.com

Contacteer ons
Charlotte Marron
Alexis Bracke
Charlotte Marron
Alexis Bracke
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium