Minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans lanceert Genderklik.be

Minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans lanceert Genderklik.be

Hedendaagse genderrollen uitgedaagd

Minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans wil het thema gender - dat vaak nog onbegrepen is - tastbaar maken bij verschillende generaties en lagen van de bevolking. Het online platform Genderklik.be wil niet enkel op een toegankelijke en eigentijdse manier informeren over gender en gendermechanismen, maar is ook een springplank voor vragen en discussies. Ook wie dieper in de informatie over gender wil duiken, komt er aan zijn trekken.

 

Boys will be boys

Roze is voor meisjes. Blauw is voor jongens. Meisjes spelen met poppen. Jongens ravotten. Boys will be boys, uiteindelijk. Of toch niet? Onbewust -en onterecht- linken we bepaalde eigenschappen, normen en verwachtingen aan mannen of vrouwen. En net met dat hokjesdenken wil Genderklik.be, een initiatief van de Vlaamse overheid, komaf maken. Met de no-nonsense baseline Zie de rollen windt de nieuwe website er dan ook geen doekjes om: gender reikt verder dan geslacht. Genderverwachtingen kunnen erg dwingend zijn en mensen in een strakke genderrol duwen. Eens je tot het besef komt dat gender om maatschappelijke mechanismen gaat die een invloed hebben op jouw leven, maar waartegen je ook kunt reageren, heb je de genderklik gemaakt. Want mannen mogen ook tetteren en vrouwen kunnen ook lullen. Vrouwen kunnen ook van pinten houden en sommige mannen kijken ook graag naar de wereld door een zachtroze bril. Jongens kunnen prima ballerina's zijn en ook meisjes kunnen een wiskundeknobbel hebben.

“Het online platform Genderklik.be wil op een toegankelijke en eigentijdse manier mensen informeren over gender en gendermechanismen”, aldus minister Homans.

It's a man's, man's world

James Brown knalde het meer dan 50 jaar geleden al door de radio: it's a man's, man's world. Met #womenintech en de equal pay day is gender nog steeds een heethangijzer. Maar gender (issues) omvatten véél meer dan James Brown's catchy songtekst. In een wereld waar nog geen 3% (bron: statbel.fgov.be) in het kleuteronderwijs mannelijk is (denk alleen maar aan de connotaties van het woord 'kleuterjuf'), moeten we ons prangende vragen stellen. Genderklik.be bevat een breed aanbod aan gefundeerd leesvoer rond gender en gendermechanismen: van actuele onderzoeksresultaten, trends en videomateriaal tot blog posts, links naar genderorganisaties en stukken over geschiedenis. Nog niet zo bekend met het thema 'gender'? Aan de hand van verschillende levensfases wordt het genderverhaal uit de doeken gedaan en krijg je tips om je bezorgde en nieuwsgierige moederhart vaderhart te sussen.

Wil je tips, verhalen en meer info rond gender?
Ontdek het op Genderklik.be 

Genderklik.be is een officiële website van de Vlaamse overheid
uitgegeven door Agentschap Binnenlands Bestuur

 

 

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a PR agency that creates both online and offline TalkValue through an everything-is-media communication approach. We reach out to our extensive network of publishers, connect the right plugs, and help your company or brand to tune into the right frequency. By distributing strategic and relevant content at the right wavelength we allow our clients to reach, touch and engage generations of influential tastemakers at their core.

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium