Minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans lanceert Genderklik.be

Minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans lanceert Genderklik.be

Hedendaagse genderrollen uitgedaagd

Dinsdag 6 maart 2018 — Minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans wil het thema gender - dat vaak nog onbegrepen is - tastbaar maken bij verschillende generaties en lagen van de bevolking. Het online platform Genderklik.be wil niet enkel op een toegankelijke en eigentijdse manier informeren over gender en gendermechanismen, maar is ook een springplank voor vragen en discussies. Ook wie dieper in de informatie over gender wil duiken, komt er aan zijn trekken.

 

Boys will be boys

Roze is voor meisjes. Blauw is voor jongens. Meisjes spelen met poppen. Jongens ravotten. Boys will be boys, uiteindelijk. Of toch niet? Onbewust -en onterecht- linken we bepaalde eigenschappen, normen en verwachtingen aan mannen of vrouwen. En net met dat hokjesdenken wil Genderklik.be, een initiatief van de Vlaamse overheid, komaf maken. Met de no-nonsense baseline Zie de rollen windt de nieuwe website er dan ook geen doekjes om: gender reikt verder dan geslacht. Genderverwachtingen kunnen erg dwingend zijn en mensen in een strakke genderrol duwen. Eens je tot het besef komt dat gender om maatschappelijke mechanismen gaat die een invloed hebben op jouw leven, maar waartegen je ook kunt reageren, heb je de genderklik gemaakt. Want mannen mogen ook tetteren en vrouwen kunnen ook lullen. Vrouwen kunnen ook van pinten houden en sommige mannen kijken ook graag naar de wereld door een zachtroze bril. Jongens kunnen prima ballerina's zijn en ook meisjes kunnen een wiskundeknobbel hebben.

“Het online platform Genderklik.be wil op een toegankelijke en eigentijdse manier mensen informeren over gender en gendermechanismen”, aldus minister Homans.

It's a man's, man's world

James Brown knalde het meer dan 50 jaar geleden al door de radio: it's a man's, man's world. Met #womenintech en de equal pay day is gender nog steeds een heethangijzer. Maar gender (issues) omvatten véél meer dan James Brown's catchy songtekst. In een wereld waar nog geen 3% (bron: statbel.fgov.be) in het kleuteronderwijs mannelijk is (denk alleen maar aan de connotaties van het woord 'kleuterjuf'), moeten we ons prangende vragen stellen. Genderklik.be bevat een breed aanbod aan gefundeerd leesvoer rond gender en gendermechanismen: van actuele onderzoeksresultaten, trends en videomateriaal tot blog posts, links naar genderorganisaties en stukken over geschiedenis. Nog niet zo bekend met het thema 'gender'? Aan de hand van verschillende levensfases wordt het genderverhaal uit de doeken gedaan en krijg je tips om je bezorgde en nieuwsgierige moederhart vaderhart te sussen.

Wil je tips, verhalen en meer info rond gender?
Ontdek het op Genderklik.be 

Genderklik.be is een officiële website van de Vlaamse overheid
uitgegeven door Agentschap Binnenlands Bestuur

 

 

Hoe verschillend zijn meisjes en jongens? - teaser

Zie de rollen - Genderklik.be

Genderklik_©TrafikGrafik12
Genderklik_©TrafikGrafik17
Levensloop_gezin Genderklik.be ©Palpzusje3
Levensloop_loopbaan Genderklik.be ©Palpzusje2
Levensloop_opvoedenengroeien Genderklik.be ©Palpzusje8
Levensloop_pensioen Genderklik.be ©Palpzusje2
Levensloop_schooltijd Genderklik.be ©Palpzusje3
Levensloop_studerendoceren Genderklik.be ©Palpzusje1
Levensloop_vrijetijd Genderklik.be ©Palpzusje4
Quote