Met vier meter hoge vulva maakt Elvie bekkenbodemproblematiek zichtbaar én bespreekbaar

Met vier meter hoge vulva maakt Elvie bekkenbodemproblematiek zichtbaar én bespreekbaar

Antwerpse Stadsfeestzaal host The Invisible Muscle vulva-installatie tijdens Wereld Continentie Week en 'onthult' locatie van verborgen bekkenbodem

  • Wereld Continentie Week: van maandag 20 t.e.m. zondag 26 juni 2022
  • Meer dan 1 op de 3 Belgische vrouwen onwetend over locatie en/of functie bekkenbodemspieren
  • Femtechmerk Elvie wil vrouwen beter informeren over hun bekkenbodem en taboes letterlijk de wereld uit helpen

 

Femtechmerk Elvie trapt Wereld Continentie Week af op haar eigen recht-door-zeemanier. Gedurende één week is in de Antwerpse Stadsfeestzaal een vier meter hoge vulva-installatie te zien. Het opzet, aandacht vragen voor bekkenbodemproblematiek. Uit recente cijfers van iVOX* blijkt namelijk dat meer dan 1 op de 3 Belgische vrouwen niet vertrouwd is met de locatie noch functie van de bekkenbodem en dat terwijl een goed getrainde bekkenbodem heel wat kwalen kan voorkomen. Ruim de helft van de Belgische vrouwen vindt bekkenbodemproblemen normaal. Hoog tijd om die bubbel te doorprikken vindt Femtechmerk Elvie dat vrouwen beter wil informeren.

 

Pelvic floor? What’s in a name?

Om onduidelijke redenen zijn bekkenbodemspieren een fel onderbelichte spiergroep in het fantastische vrouwelijke lichaam, wetende dat net die spierhangmat onderin ervoor zorgt dat organen zoals de blaas, baarmoeder en endeldarm mooi op hun plaats blijven. Sterkere kernspieren, meer controle over je blaas (inclusief verminderen en stoppen van urineverlies) én betere orgasmes zijn enkele van de vele voordelen die een goed getrainde bekkenbodem met zich meebrengt. 60% van de Belgische vrouwen ervaart bekkenbodemproblemen en bijna een kwart heeft hier wekelijks last van. Normaal? NEE! Gevaarlijk? NEE! Moet je er iets aan doen? JA! Met haar metershoge vulva vraagt Elvie aandacht voor de problematiek en wil ze vrouwen informeren dat bekkenbodemproblemen veel vaker voorkomen dan gedacht én tegelijk dat een juiste training kan helpen.

“Bekkenbodemproblemen zijn niet normaal! Dat ze vaak voorkomen betekent niet dat je je schouders moet ophalen en denken dat je je er maar beter snel bij neerlegt. Zorgen voor je bekkenbodemgezondheid is een bumpy road: het zal op- en afgaan, en dát is normaal. Het vraagt wel wat van je om regelmatig je oefeningen te doen. De Elvie Trainer - een apparaatje dat via Bluetooth verbinding maakt met je telefoon en aangeeft of je de oefeningen goed doet - is daarom een leuke en waardevolle extra tool.” – Hedwig Neels, kinesitherapeut en postdoctoraal onderzoeker aan de UAntwerpen/UZA, founder van www.thepelvicfloor.be
Story image

Een lesje biologie

Was het nu vagina of vulva? Bij het benoemen van het vrouwelijke geslachtsdeel loopt het vaak al mis. Wat de meesten vagina noemen, heet in werkelijkheid vulva. De vagina is de inwendige buis die je uitwendige geslachtsdeel – de vulva – verbindt met je baarmoeder. Als het bij het benoemen van de zichtbare anatomie al eens durft fout gaan, is het zeer begrijpelijk dat veel vrouwen zich ook geen beeld kunnen vormen bij de inwendige spier van hun bekkenbodem. Laat staan dat ze die correct kunnen verstevigen. Zo vindt meer dan 60% van de Belgische vrouwen dat ze te weinig weet over bekkenbodemproblemen en 77% geeft zelfs aan dat het onderwerp te weinig aan bod komt tijdens de lessen biologie. Conclusie: hoge percentages, maar toch een bijster slecht rapport. 

"Incontinentie en bekkenbodemproblemen worden vaak gestigmatiseerd, terwijl het iets is dat vrouwen van alle leeftijden, stadia en uit veel verschillende lagen van de bevolking treft. Het gebrek aan voorlichting verhindert vrouwen bovendien te begrijpen hoe ze toegang kunnen krijgen tot de oplossingen die ze nodig hebben. Bekkenbodemproblemen komen veel voor, maar het vrouwelijke lichaam is briljant en daarenboven in staat het probleem op te lossen mits correcte training. Vrouwen hebben de juiste hulpmiddelen nodig om bekkenbodemproblemen op te lossen, zodat incontinentie niet langer gewoon “verdragen” moet worden.” - Tania Boler, CEO en oprichter van Elvie

Zwakke momenten: zwangerschap en menopauze

Bekkenbodemproblemen kunnen op eender welke leeftijd en levensfase voorkomen, maar ze komen vaker voor in bepaalde omstandigheden. Zo treden bij meer dan 3 op de 4 Belgische vrouwen bekkenbodemproblemen op na de zwangerschap. 1 op de 2 Belgische vrouwen heeft na de bevalling last van urineverlies tijdens niezen, hoesten of een lachbui. Een kwart van de Belgische vrouwen met bekkenbodemproblemen heeft ook tijdens het sporten last van urineverlies en durft hier met niemand over te praten. 

Ook gedurende de menopauze kunnen hormonale veranderingen verzwakte bekkenbodemspieren met zich meebrengen. Niét de inlegkruisjes maar wel de stilgezwegen kegeloefeningen bieden een langetermijnoplossing door het trainen en versterken van de bekkenbodem. Enter de Elvie Trainer. Hoewel begeleiding van een deskundige steeds van belang blijft, is de Elvie Trainer een goede aanvulling en vooral fijne motivator om je dagelijkse 5 minuten durende work-out tot een goed einde te brengen.

 

“De bekkenbodemspieren dienen net zoals andere spieren getraind te worden. Een spier is pas sterk wanneer je ze zowel bewust kan activeren als ontspannen. Daarom focus ik tijdens mijn fitnesstrainingen minstens evenveel op ontspanning van de bekkenbodem. Iets wat vaak vergeten wordt. De Elvie bekkenbodemtrainer daagt je in beide richtingen uit. Een mooie begeleiding om het ook thuis goed aan te pakken.” - Céline Janssens: Pre- en postnataal fitness specialist

 

Elvie Trainer tot uw dienst

Elvie Trainer helpt vrouwen hun onzichtbare bekkenbodemspieren makkelijk én op de juiste manier thuis te trainen. Het principe is simpel: je plaatst het kleine apparaatje in je vagina waarna je je workout via een app kan volgen. Via realtime feedback weet je meteen of je de juiste techniek toepast. Handig toch? Elvie raadt aan om de Trainer te gebruiken vanaf 6 weken postpartum en na een bezoek aan je gynaecoloog en/of bekkenbodemtherapeut. Zoals met alle medische problemen, adviseert Elvie om steeds met een arts te overleggen welke oplossing de juiste is.

Elvie Trainer App
Elvie Trainer App

Getrainde bekkenbodem goed voor sociaal leven

Veel vrouwen mijden bepaalde sociale activiteiten of sporten, uit angst voor een oncontroleerbare blaas of een ongewenst windje. Van de 12% van de Belgische vrouwen die recent moeder werden geeft 44% aan dat dit ook een effect heeft op hun sociaal welzijn. Door deze problematiek bespreekbaar te maken en vrouwen te begeleiden bij bekkenbodemtrainingen hoopt Elvie vrouwen van alle leeftijden optimaal te kunnen ondersteunen, zodat ze huppelend en zonder vrees voor een natte onderbroek door het leven kunnen.

 

De Elvie Trainer kost €199 en is verkrijgbaar via onder andere www.elvie.com

 

Voor meer info, producttests of een interview met Tania Boler, graag contact opnemen met Deborah en Rani via: elvie@talkie.be

 


Wereld Continentie Week: gezondheidscampagne die uitgaat van the World Federation For Incontinence and Pelvic Problem (WFIPP) om aandacht te vragen rond incontinentiegerelateerde problemen.

* Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Walkie Talkie tussen 23 en 29 maart 2022 bij 1000 Belgische vrouwen representatief op taal, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%.

 

 

 

 

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium