Luistert jouw smartphone je écht af?
Nieuw boek Mediawijs ontrafelt digitale mythes
Nee, jouw smartphone luistert jou niet af! Of toch wel? Tussen de wirwar van digitale informatie en mogelijkheden is het soms lastig om door het bos de bomen nog te zien. Met hun nieuwste boek wil Mediawijs, het Vlaamse kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid, daarom veelvoorkomende misvattingen ophelderen. "Mijn smartphone luistert mij af – en 22 andere mythes over het digitale tijdperk" vormt een uitgebreide gids voor iedereen die door de digitale wereld wil navigeren zonder te verdwalen tussen feiten en fabels.
Van sexting tot online bankieren
In een tijd waarin we haast onafscheidelijk zijn van onze smartphone, we heel wat tijd doorbrengen in de online wereld en digitale informatie ons leven dagelijks binnensluipt, is het begrijpelijk dat we ons af en toe verloren en onzeker voelen. Zijn mijn persoonlijke gegevens online echt wel veilig? Had ik mijn wachtwoord toch niet beter ergens opgeschreven? Zijn het alleen naïeve mensen die geloven in complottheorieën? Het zijn vragen die je je ongetwijfeld al hebt gesteld. En je bent niet alleen. De waarheid is echter niet altijd zo zwart-wit. Mediawijs biedt heldere antwoorden die herkenbaar en toegankelijk zijn voor alle generaties: van populaire thema’s als sexting, digitale detox en privacy tot de complexiteit van digitaal nalatenschap, portretrecht en AI.
“De onzekerheid over de digitale wereld en wat ze voor ons betekent, blijft bij velen groot”, zegt Karen Linten, co-auteur en projectmedewerker bij Mediawijs. “Met het boek hopen we ook gerust te stellen. Ons advies? Durf te experimenteren met digitale media en vertrouw daarbij op je buikgevoel."
Wist je dat:
- … aan ‘phubbing’ doen, wijst op vrienden die voortdurend op hun smartphone zitten en geen aandacht hebben voor jou als jullie hebben afgesproken?
- … dat je ook een digitale erfenis hebt als je sterft? Tegen 2050 zal waarschijnlijk meer dan de helft van alle accounts op Facebook toebehoren aan overledenen.
Verfrissend en toegankelijk perspectief
“Mijn smartphone luistert mij af – en 22 andere mythes over het digitale tijdperk” is niet alleen een informatieve gids, maar een praktisch hulpmiddel voor iedereen die meer wil begrijpen over de digitale technologieën en tendensen die ons leven beïnvloeden. Met een mix van persoonlijke verhalen, behapbare inzichten en nuttige tips biedt Mediawijs een verfrissend perspectief op de vaak moeilijk te doorgronden online wereld.
“Het boek bevat - uiteraard - allerlei inzichten, maar het gaat veel verder dan dat. Het leert je echt te begrijpen wat je zelf kunt doen om veilig je weg te vinden in de online wereld", aldus Elke Boudry, co-auteur en communicatieverantwoordelijke bij Mediawijs.
Praktische info
Het boek wordt uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts en is vanaf oktober te koop voor €24,99 bij onder andere Standaard Boekhandel.
Meer info over het boek en het luisterboek vind je hier.
KAMIEL DE BRUYNE TOONT DE WEG Kamiel De Bruyne, sociaal mediafenomeen en voorzitter van de Nationale Vereniging voor Nutteloze borden, helpt je offline mee navigeren doorheen de digitale wereld. En dat mag je best letterlijk nemen. Mediawijs sloeg samen met De Bruyne de handen in elkaar om op ludieke wijze je wegwijs te maken langs verschillende digitale mythes. Vanaf midden oktober vind je doorheen de Stad Gent wegwijzers en verkeersborden die je doen lachen, nadenken en vooral inzicht bieden in de digitale wereld. Elk verkeersbord is voorzien van een QR-code die je leidt naar een auditieve sneak peek van wat het boek in petto heeft. |
Over de auteurs Karen Linten is het aanspreekpunt bij Mediawijs voor de thema’s online kansen en risico’s en is expert in mediaopvoeding en media-effecten. Elke Boudry bepaalt de communicatiestrategie van Mediawijs en volgt de grote campagnes en ontwikkeltrajecten binnen Mediawijs op. Over Mediawijs Mediawijs is het Vlaamse Kenniscentrum voor Digitale en Mediawijsheid, opgericht door de Vlaamse overheid en imec vzw. Het centrum ondersteunt inwoners van Vlaanderen en Brussel bij het bewust, kritisch en actief omgaan met digitale technologie en media. Daarnaast speelt Mediawijs een belangrijke rol in de beleidsontwikkeling rond digitale en mediawijsheid en digitale inclusie in Vlaanderen, Brussel, België en Europa. Meer informatie is te vinden op de website. "Mijn smartphone luistert mij af – en 22 andere mythes over het digitale tijdperk" - Karen Linten, Elke Boudry en Team Mediawijs, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts. |
---|
Voor meer informatie, een reviewexemplaar of interviews, contacteer:
WALKIE TALKIE - mediawijs@talkie.be
Nathan Vanderbauwhede I +32 474 08 89 84
Sara De Bruyne I +32 491 37 03 93