Licht en kunst veroveren Gent: maak je klaar voor de nieuwste editie van het Lichtfestival!

Licht en kunst veroveren Gent: maak je klaar voor de nieuwste editie van het Lichtfestival!

WOE 31.01.24 - ZO 04.02.24

Het meest spectaculaire evenement van Gent is terug! Binnenkort worden de historische straten van de Arteveldestad omgetoverd tot een betoverend lichtspektakel, want eind januari vindt de zesde editie van het Lichtfestival plaats. Na het overweldigende succes van de voorgaande jaren, belooft het deze editie opnieuw een indrukwekkend schouwspel te worden, waarbij de stad het decor vormt voor talrijke installaties en lichtkunstwerken.

In 2011 gaf Stad Gent het startschot voor het allereerste Lichtfestival, als toevoeging aan het Gentse Lichtplan dat als uitgangspunt heeft de stad duurzaam te verlichten en tegelijkertijd om te toveren tot een magisch nachtelijk landschap van licht en schaduw. Tijdens dit gratis driejaarlijkse evenement licht de stad op met het werk van nationale en internationale lichtkunstenaars. Een betoverend parcours door de Gentse straten onthult innovatieve installaties en originele kunstwerken en biedt bezoekers een unieke blik op de stad. De perfecte manier om historische plekken en monumenten in de Oost-Vlaamse hoofdstad op een andere manier te ontdekken.

Voor de aanstaande zesde editie, die plaatsvindt van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari 2024, staat een gevarieerd programma klaar met 32 kunstwerken van zowel opkomend jong talent als gevestigde namen. Stad Gent gaat bij elke editie op zoek naar nieuwe stadsdelen om in de schijnwerpers te zetten, en dit keer neemt het parcours je voor het eerst mee over de Schipperskaai en Kleindokkaai langs de Oude Dokken. Klaar om je te laten betoveren door deze magische ervaring?

“Op de Oude Dokken verrijst een nieuwe en dynamische wijk. Een stukje Gent dat al regelmatig in de prijzen viel. Hoog tijd dus om de Gentenaar en de bezoekers kennis te laten maken met dit nieuwe stadsdeel.” - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten


Meer details over het parcours, de installaties en de deelnemende kunstenaars vind je in dit persdossier

Lokale verankering en cocreatie als troef

Wist je dat het Lichtfestival niet alleen mikt op een gevarieerd aanbod van nationale en internationale talenten, maar ook sterk inzet op verankering en cocreatie met verschillende lokale actoren? Onder meer Gentse artiesten en studenten krijgen de kans om het Lichtfestival mee vorm te geven. Ook de Gentenaars zelf dragen hun steentje bij aan de lichtkunstwerken en helpen meebouwen aan de magische sfeer. Hieronder alvast een voorproefje! 

"Het Lichtfestival, dat is echt een festival van de Gentenaars. Gentse kunstenaars, samenwerkingen met ons Gents kunstonderwijs en werken gemaakt door Gentse ondernemingen. Voeg daar nog aan toe dat 70 procent van de Gentenaars het Lichtfestival bezoekt, en je weet: het wordt weer een prachtige editie." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

Ar’tropolis

Story image

De studenten Audio Visual Design aan de Arteveldehogeschool werpen via deze installatie een blik op de toekomst.

STEM

Story image

Bezoekers kunnen in een biofoon iets inspreken. Vervolgens wordt hun stemgeluid getransformeerd tot een melodieus onderdeel van de installatie.

Visionair

Story image

Door middel van AI komt de verbeelding en toekomstvisie van de Gentenaars voor de stad van de toekomst tot leven.

Een koppositie om trots op te zijn

Met 200.000 bezoekers tijdens de eerste editie en ongeveer 800.000 bezoekers in 2021, blijft het verhaal van Lichtfestival Gent een succes. Het evenement wordt niet alleen nationaal en internationaal opgemerkt, maar geldt ook als inspiratiebron voor talrijke andere steden. Kortom, Gent telt als voorloper van een nieuwe trend waar licht, kunst, design en technologie centraal staan. Als artistieke voortrekker in België, blijft Stad Gent inzetten op verschillende, vernieuwende initiatieven om zijn koppositie te behouden: vernieuwde installaties met de nieuwste technologieën, een wisselend parcours, cocreatie van inwoners, een eenvoudig aanmeldproces, inspanningen op vlak van duurzaamheid, een gevarieerd aanbod van kunstenaars… Hun allergrootste doel? Bezoekers blijven verwonderen en charmeren met toegankelijke kunst!


​Ontdek alles over hun rol als pionier in dit persdossier

Story image

Een voorsmaakje van het Lichtfestival

Wie niet kan wachten tot de start van het Lichtfestival, kan vanaf vandaag terecht in de Voldersstraat voor een exclusief voorproefje aan de Aula van de UGent. De Spaanse kunstenaar SpY heeft de zuilen van het historische gebouw ingepakt met lichtgevende kegels, die de site onderdompelen in een warme gloed. Het werk geldt als een voorsmaakje en zal niet te zien zijn tijdens het Lichtfestival zelf. De lichten van het kunstwerk worden aangestoken na de persconferentie op dinsdag 21 november en zullen branden tot en met woensdag 6 december.

Story image

Meer info over het teaser werk vind je hier

Te veel voor één nacht

Wist je dat er in Gent, naast het Lichtfestival, ook heel wat andere activiteiten te beleven vallen in ‘t donker? Op nummer één staat de Gentse Lichtwandeling, een uitgestippelde route langs de mooiste verlichte gebouwen en monumenten. Ook de moeite waard is een locatie in de hoogte zoals het Belfort opzoeken en van daaruit de zonsondergang over de stad meemaken of figuurlijk je licht opsteken in een van de 12 musea. Kortom, Gent is de stad van het licht, bruist van de energie en krijg je gewoonweg niet gezien op één dag! Om de stad ten volle te kunnen beleven, is een overnachting een echte aanrader. Want Gent straalt, zowel overdag als ‘s nachts. Op zoek naar suggesties voor activiteiten tijdens de donkere dagen en accommodatie? Deze websites helpen je op weg!

Praktisch

Van woensdag 31.01.2024 tot en met zondag 04.02.2024
​Maandag tot zaterdag: 19u-00u
​Zondag: 18u-00u
​De route heeft geen vast begin- of eindpunt, dus kan om het even waar gestart worden


Klik hier voor beeldmateriaal in hoge resolutie
 

Over Stad Gent
Gent is de derde grootste stad van België en de grootste studentenstad van Vlaanderen. Een compacte stad met de openheid van een metropool en een 1000 jaar rijke historie. Achter al die geschiedenis schuilt een plek die sterk focust op de toekomst. Gedreven door haar eigenzinnige inborst, experimenteert Gent met vernieuwend beleid. Samen met haar inwoners, bedrijven en kenniscentra vindt de stad oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Ze krijgt daarvoor internationaal erkenning en inspireert vele andere steden. 

Voor meer info, beeldmateriaal of bij vragen, aarzel niet om contact op te nemen met:

Walkie Talkie
Axelle Fraeye
[email protected]

Maureen Richard
[email protected]

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium