Het Wereld Architectuur Festival & GROHE kondigen de winnaar van het Wateronderzoek 2019 aan

Het Wereld Architectuur Festival & GROHE kondigen de winnaar van het Wateronderzoek 2019 aan

>> “Recycle Build Brazil” wint GROHE Water Research Prize
>> Pakt water-, afval- en de lage-inkomensproblematiek in de buitenwijken van Saõ José dos Campos, Brazilië, aan.
>> GROHE, medeoprichter van het WAF, steunt dit project met € 11.250 prijzengeld
>> Als hoofdsponsor zal GROHE voor de twaalfde keer op rij het Wereld Architectuur Festival bijwonen.

GROHE, de wereldwijde leider in complete badkameroplossingen en keukenuitrustingen, en het Wereld Architectuur Festival (WAF) reiken voor de tweede keer de ‘Water Research Prize’ uit. Met het onderzoeksinitiatief "Recycle Build Brazil" werden juryleden Paul Finch (programmadirecteur WAF), Paul Flowers (Chief Design Officer LIXIL) en Henk Ovink (speciaal gezant voor internationale waterzaken voor Nederland) helemaal overtuigd. “Recycle Build Brazil” kwam met een duurzaam architectonische oplossing voor een school in het Braziliaanse Saõ José dos Campos.

Hun idee gaat als volgt. Door gebruik te maken van gerecycleerd materiaal en het toepassen van intelligente regenwateropvangsystemen verbetert het project niet alleen het leven van de schoolkinderen, maar maakt het hen ook nog eens bewust van de manier waarop ze moeten omgaan met water. Met het schoolgebouw als proefproject, is er daarnaast ook een voorstel op langere termijn. Zo plannen de projectleiders 400 woningen van de lokale bevolking met een laag inkomen, op te knappen. De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens het WAF op 6 december in Amsterdam.

"De kwaliteit van de inzendingen van dit jaar waren fenomenaal, maar dit project stak er bovenuit dankzij hun educatieve aanpak . Het project bouwt niet alleen een school, maar neemt jongeren ook mee op tocht om de belangrijke betekenis van water te begrijpen en er bewust mee om te gaan. Het concept begint als een proefproject, met de hoop dat dit slaagt. Dit is een geweldige kans om een voelbaar verschil te maken en het weerspiegelt perfect GROHE’s visie”, zegt Paul Flowers, Chief Design Officer van GROHE's moederbedrijf LIXIL.

"We zijn erg blij met de resultaten. De winnaar kwam uit een zeer sterk veld, waaruit de inzet van architecten van over de hele wereld blijkt om nieuwe manieren te vinden voor het gebruik, het behoud en het recycleren van water. We kijken ernaar uit om het winnende team in december in Amsterdam te ontmoeten op het Wereld Architectuur Festival 2019", zegt Paul Finch, programmadirecteur van WAF.

Maria Kuzma, oprichtster van "Recycle Build Brazil": "We zijn erg blij dat we zo’n prijs hebben ontvangen voor ons werk aan ‘Recycle Build Brazil’We kijken ernaar uit om de volgende stappen te zetten om het collectieve bewustzijn van het watergebruik te verbeteren en om milieuvriendelijke oplossingen te realiseren voor afvalwaterproblemen in de stedelijke omgeving".

“Recycle Build Brazil”- een dubbele aanpak
De Wateronderzoeksprijs is gebaseerd op het WAFX Manifest dat in 2017 werd gepubliceerd. Hierin worden de belangrijkste uitdagingen voor architecten in de komende tien jaar opgesomd, waaronder ook water in relatie tot de bebouwde omgeving. "Recycle Build Brazil" pakt deze uitdagingen vanuit twee verschillende richtingen aan: Als proefproject zal het een nieuwe schoolvleugel bouwen van gerecycleerd materiaal. Dat zal gebruik maken van de zonne- en regenoogst in Saõ José dos Campos. Daarnaast zal al het afvalwater worden gebruikt. Het water zal niet alleen de school voorzien van beplanting, maar koelt ook het gebouw.

Omdat de school zich in het midden van een schiereiland bevindt waar twee rivieren samenkomen, zal het project de achterkant van de school tot aan de rivier openen. De reorganisatie van de ingang van de school voorziet een voetgangervriendelijke drop-off zone en er komt ook een pad van de nieuwe schoolvleugel naar de ingang van de rivier. Deze opening zorgt er voor dat het mogelijk is om weer verbinding te maken met de rivier. Na de succesvolle opbouw zal het project als lokaal voorbeeld dienen als oplossing voor de water-, afval- en huisvestingscrisis en zal het worden uitgevoerd op 400 woningen van inwoners met een laag inkomen in dat gebied.

 

Ondersteuning van architecten en ontwerpers over de hele wereld
GROHE is trots om, sinds de oprichting in 2008, de hoofdsponsor van WAF te zijn en zal van 4 tot 6 december tijdens het WAF, aanwezig zijn met een stand. Deze is gelegen aan de ingang van hal B10. "Het bijwonen van het WAF is een geweldige kans voor ons om nieuwe visies te verzamelen van architecten uit de hele wereld. De interactie met architecten en ontwerpers stelt ons in staat om de belangrijkste macro- en maatschappelijke trends te identificeren" zegt Paul Flowers.

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium