Het Cartoonfestival Knokke-Heist viert zijn 62e editie met het thema 'Echt?'

Het Cartoonfestival Knokke-Heist viert zijn 62e editie met het thema 'Echt?'

ZA 08.07.2023 - ZON 27.08.2023

Het Cartoonfestival, een van de meest geliefde en langstlopende evenementen in de regio, strijkt voor zijn 62e editie opnieuw neer in Knokke-Heist. Van 8 juli tot en met 27 augustus kan jong en oud zich laten onderdompelen in een bijzondere wereld vol cartoons, die volledig in het teken staat van het thema ‘Echt?’, waarbij de deelnemende cartoonisten hun creativiteit inzetten om te laten zien wat echtheid, vooral voor vrouwen, betekent. En naar jaarlijkse gewoonte betekent de start van dit familiefestival ook meteen de bekendmaking van de Gouden Hoed-prijs! Kortom: een niet te missen inkijk in een cartoonwereld vol frivole meisjes, krachtige vrouwen en alles daartussenin!

Een krachtig maatschappelijk thema als basis van de cartoons

Wat is nog echt? Dat is vandaag de dag niet altijd meer zo duidelijk. Denk aan fake news, deepfake-technologie, Instagram-filters en zoveel meer. De 62ste editie van het Cartoonfestival Knokke-Heist staat volledig in het teken van een krachtig maatschappelijk thema, waarin cartoonisten laten zien wat echtheid betekent, vooral voor vrouwen. Hoe makkelijk of moeilijk is het als vrouw om je echtheid te uiten? Zijn die meisjes in de reclamewereld wel echt? En kan je als vrouw echt je mening kwijt? Hoog tijd om de ballon te doorprikken en terug te keren naar de realiteit.

Het Cartoonfestival slaat voor dit krachtig thema de handen in elkaar met Vlaamse cartooniste en stripauteur Inge Heremans, beter bekend als Ilah, van de befaamde semi-autobiografische reeks ‘Cordelia’. Dit jaar fungeert Ilah als warme gastvrouw op het Cartoonfestival.

Wens je een interview met Ilah? Contacteer ons via axelle@talkie.be

Festival voor het hele gezin!

PS: wist je dat het Cartoonfestival dé ideale zomeractiviteit is voor het hele gezin? Ook voor de allerjongsten voorziet het Cartoonfestival het nodige plezier: tijdens verschillende workshops kunnen kinderen hun creatieve skills bijschaven, telkens in het thema van sterke vrouwen zoals Frida Kahlo, Kusama, Coco Chanel… Aan de hand van een uitgebreid doeboekje ontdekken kinderen de tentoonstelling op hun eigen, speelse manier.

In samenwerking met Draw For Change

Voor deze 62ste editie gaat het Cartoonfestival een samenwerking aan met de zesdelige documentaire-animatieserie “Draw for Change!”. Hierin bieden vrouwelijke cartoonisten en hun tekeningen een blik op enkele van de meest prangende problemen waarmee vrouwen vandaag de dag wereldwijd mee te maken hebben. In een combinatie tussen animatie- en documentairebeelden onderzoekt de reeks thema's als femicide, gender gerelateerd geweld, representatie, persvrijheid… Ondanks de censuur en doodsbedreigingen waarmee ze geconfronteerd worden, blijven deze rebelse artiesten verder werken en vechten, in een poging hun samenleving te veranderen. Op het Cartoonfestival kan het werk van volgende cartoonisten bewonderd worden: Doaa El Adl (Egypte), Victoria Lomasko (Rusland), Amany Al Ali (Syrië), Maremoto (Mexico), Rachita Taneja (India) en Ann Telnaes (USA). 

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Blue Bird Docs. “Draw for Change!” is een reeks van Guillaume Vandenberghe en Vincent Coen en een productie van Clin d’oeil films.

Ontdek een voorsmaakje van de documentaire hier

Tip! Bewonder op de expo ook zeker Victoria Lomasko’s mural “The Changing of Seasons”. Het werk is een 3x8m groot anti-oorlogsstatement, haar hedendaagse Guernica. Lomasko maakte de mural in de maand na haar vlucht uit Rusland. Het werk is een triptiek over het recente verleden, het heden en een gedroomde toekomst, geportretteerd als de herfst, de winter en de lente. 

Een kijkje in de line-up van cartoonisten

Deze zomer kan je meer dan 500 briljante cartoons spotten op het Cartoonfestival! Hieronder alvast een overzicht van de deelnemende tekenaars: 

Amany Al Ali - Anne Stalinski - Ann Telnaes - Doaa El Adl - Eliane Gerrits - Eva Lynen - Floor Denil - Ilah - Iris Van Robays - Karolina Szejda - Mar Mar Maremoto - Niet Nu Laura - Lise Vanlerberghe - Planet Prudence - Rachita Taneja - Steve Michiels - Victoria Lomasko

Gastheer van de oudste cartoonwedstrijd ter wereld

Elk jaar wordt in het kader van het Cartoonfestival de internationale cartoonwedstrijd De Grote Prijs Knokke-Heist Gouden Hoed georganiseerd, de oudste cartoonwedstrijd ter wereld. Een professionele achtkoppige vakjury, onder leiding van Chris Dusauchoit, selecteerde alvast de 10 kanshebbers op een geldprijs van 5000 euro en eeuwige cartoonroem. De winnaars worden bekendgemaakt op zaterdag 8 juli 2023 tijdens de officiële opening van het Cartoonfestival 2023 in Knokke-Heist.

Maar liefst 471 deelnemende cartoonisten uit 62 verschillende landen, wat resulteert in 1.884 ingestuurde cartoons!

Ontdek de genomineerden hier

Bekroning van het beste tekenwerk uit Belgische pers

Naast de genomineerden van de cartoonprijs Gouden Hoed, ontdek je op het Cartoonfestival ook de geselecteerde cartoons van de cartoonwedstrijd Press Cartoon Belgium, een wedstrijd die het beste tekenwerk uit Belgische pers (zowel digitaal als print) bekroont. Tijdens deze editie wordt er ook een hommage gebracht aan Karel Anthierens, journalistiek icoon en oprichter van Press Cartoon Belgium. 

Mis het Cartoonfestival Knokke-Heist 2023 niet! Kom en ontdek de verbazingwekkende wereld van cartoons van 8 juli tot 27 augustus in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist. Meer informatie over het festival vind je op de website van Knokke-Heist.

Story image

Klik hier voor beeldmateriaal in hoge resolutie

Voor meer info, beeldmateriaal of bij vragen, aarzel niet om contact op te nemen met:
​Axelle Fraeye
axelle@talkie.be

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium