Skip to Content
Gloednieuw ruimtecentrum 'Astropolis' maakt landing in Oostende

Gloednieuw ruimtecentrum 'Astropolis' maakt landing in Oostende

Astropolis pakt groots uit met XPO 'Race naar de maan' - Nog t.e.m. 31 december 2022

Staren naar de mysterieuze kosmos wekt steevast nieuwsgierigheid op: wat is de Melkweg precies? En hoe ontstaat een maansverduistering? Dat en zoveel meer info is te ontdekken in het gloednieuwe ruimtevaartcentrum Astropolis in Oostende! Een buitenaardse must visit met educatieve én interactieve ruimtes voor kids!

Geen tekort aan nieuwsgierigheid bij over wat er buiten onze aarde nog allemaal door het heelal zweeft? Dan is het gloednieuwe sterrenkunde en ruimtevaartcentrum Astropolis in Oostende - uniek in België - meer dan het bezoek waard. Midden tot eind jaren '80 werden enkele tieners lid van JVS Quasar - de Jongerenvereniging Voor Sterrenkunde - in Oostende. Ze werden vrienden voor het leven en zorgen met Astropolis voor sterrenkunde en ruimtevaart binnen één boeiend, doe-gericht en innovatief geheel - en dat voor het hele gezin! 

Het unieke walhalla voor sterrenkunde en ruimtevaart liefhebbers beschikt over twee tentoonstellingsruimtes: een kleine (40 m² / eerste verdieping) en een grote (224 m² / gelijkvloers) tentoonstellingsruimte. De kleine exposities - of XPO's - zijn drie tot zes maanden te bezichtigen. De grote tentoonstellingsruimte behandelt dan weer langdurige exposities waarbij het grote publiek kennis maakt met niet zo alledaagse sterrenkundige, klimatologische en ruimtevaart gerichte thema's via workshops, vertoningen, voordrachten, uitstappen en waarnemingen*. 

🚀 Waan je net echt door de ruimte 🚀

Elke grote XPO zorgt voor een totaalbeleving met het unieke dag en nacht schema. Overdag worden 'live' projecties voorzien via beamers en computergestuurde ‘digital signage’ schermen. Bij valavond krijgen bezoekers sterren en interstellaire gaswolken geprojecteerd, waardoor ze zich als het ware net echt wanen in de ruimte. Bij het ondergaan van de zon schakelt de volledige ruimte over van wit naar rood licht - want wist je dat rood licht niet schadelijk is voor het menselijke nachtzicht? 

Race naar de maan XPO

Met de 50ste verjaardag van de Apollo maanlandingen tussen 1969 en 1972 nog fris in het geheugen, landt vanaf 1 september 2021 tot en met 31 december 2022 de grote XPO Race naar de Maan in Astropolis te Oostende. De in de eerste plaats statische XPO heeft ook heel wat interactieve content in petto: een interactieve maan tijdlijn, interactieve spelen rond het verkennen van de maan, VR met verschillende simulaties en zoveel meer! Meer info via astropolis.be.

"We zijn zeer verheugd met de opening van Astropolis”, aldus Burgemeester Bart Tommelein“De ruimte en de sterren zijn uitermate fascinerend voor jong en oud. Dit centrum voor sterrenkunde en ruimtevaart is een volwaardige attractie die we toevoegen aan het Oostendse aanbod. Ook de uitgebreide educatieve werking is belangrijk en zal een aantrekkingskracht vormen voor heel wat mensen, zowel binnen als buiten onze stad aan zee.”

Vlaams viceminister-president en minister van Wetenschap en innovatie Hilde Crevits: “De ruimte, de sterren, maansverduisteringen en zonne-eclipsen , … ze spreken sinds oudsher tot de verbeelding van jong en oud. Dat ook Vlaanderen een bloeiende ruimtevaartsector heeft, is echter een goed bewaard geheim. Het is een hoogtechnologische sector die vaak baanbrekend onderzoek oplevert en motor is voor innovatie en economische groei. Daarom investeren we vanuit de Vlaamse regering de komende 5 jaar 11 miljoen in impulsprogramma ‘Vlaamse Ruimtevaarteconomie’. Als Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie ben ik bijzonder trots ook de oprichting van dit centrum voor sterrenkunde en ruimtevaart vanuit Vlaanderen te kunnen ondersteunen. Met de oprichting van Astropolis voegen we een nieuwe ster toe aan het firmament van de Vlaamse ruimtevaart!”

KLIK HIER VOOR BEELDMATERIAAL IN HOGE RESOLUTIE

Meer info over Astropolis via astropolis.be
Adres: Duinkerkseweg 16, 8400 Oostende
Openingsuren:  
Maandag gesloten
Dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 18.00 uur
Vrijdag elke 1e en 3e van de maand van 19.00 tot 23.00 uur.
Zaterdag en zondag van 14.00 tot 20.00 uur 

Over Oostende
Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste stad aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals zoals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. Ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplaats van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde plek. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende? Meer info via visitoostende.be

*Alle XPO's zijn Nederlandstalig. Momenteel wordt hard gewerkt aan een gratis gids app dat vertalingen van de infopanelen voorziet in het Frans en Engels. Deze zal vanaf januari 2022 beschikbaar zijn!

Contacteer ons
Lotte De Wilde Walkie Talkie NV
Lotte De Wilde Walkie Talkie NV
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium