Gastronomisch genot in Oise: de lokale favorieten

Lokale lekkernijen in Oise

©Allwrite
©Allwrite

Het Franse departement Oise biedt eenvoudige en heerlijke producten, ambachtelijke producenten en tal van culinaire pareltjes. Niet alleen worden je smaakpapillen geprikkeld door de lokale lekkernijen, Oise zorgt ervoor dat je met al je zintuigen deze streek ten volle kan ervaren. Trek erop uit naar Oise, zijn rijke natuur, zijn culturele sites en gastronomische tafels. 3 Chefs nodigen je uit aan tafel en laten je proeven van hun favoriete lokale lekkernijen. 

Waar kunst en gastronomie elkaar ontmoeten in Chantilly

Bij Michaël Ejzenbaum en zijn vrouw Emilie word je met open armen ontvangen in hun restaurant Vertugadin, een neo-auberge met een toegankelijke, maar deugdzame keuken! Het restaurant heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot het midden van de 19e eeuw, met een atypische inrichting, twee tuinen waar exposities van talrijke kunstenaars worden gehouden en een kwaliteitskeuken met seizoensproducten.

Laat je verleiden door de zelfgemaakte soezen of proef de beroemde Crème Chantilly (Michaël is lid van de Confrérie des Chevaliers Fouetteurs de Crème Chantilly), want volgens de chef kan je het dessert niet weerstaan: "Het goede aan het dessert is dat het draait om verlangen, om genot. Je hebt geen honger als je een toetje eet, je hebt er gewoon zin in”. 

©Anne-Sophie FLAMENT
©Anne-Sophie FLAMENT

Michaël en Emilie tippen 3 lokale streekproducten en hun adresjes:

 1. De bieren Gustave bieden royale bieren met een fijne schuimkraag, elegante gemoute smaken, hoppige aroma's en een subtiele bruis. Een 100% Frans bier aangeboden door de brouwerij Cœur du Malt. 
  📍 Verneuil-en-Halatte
 2. Eieren, fruit en groenten van Luc & Karin
  📍Boran sur Oise
 3. Fred & Lilian voor het beste vlees, dat grotendeels uit de Hauts-de-France komt
  ​📍Gouvieux.
©Anne-Sophie FLAMENT
©Anne-Sophie FLAMENT

Back to the roots in Compiègne

Bij Les Ferlempins vind je Guillaume in de zaal en zijn broer Antoine achter het fornuis. Sinds hun jeugd zijn ze beiden gepassioneerd door koken en na 10 jaar ervaring bij Parijse sterrenzaken, kregen de broers Baufumé de behoefte om terug te keren naar hun roots en naar het groen dat Compiègne te bieden heeft. 95% van de groenten en fruit komt van boerderijen in de buurt van het restaurant en vormen hoofdzakelijk de beperkte menukaart. 

©Céline Serein
©Céline Serein

De broers Baufumé tippen 3 lokale streekproducten en hun adresjes:

 1. Boerderij Bel Air voor aardappelen, linzen en speltmeel. Alle producten zijn biologisch gecertificeerd.  
  ​📍 Plessier-sur-Saint-Just
 2. François Fillon's saffraan, de enige echte saffraanproducent uit de Oise streek. 
  📍Roye-sur-Matz
 3. Brouwerij Saint Médard en hun 6 speciaalbieren die een kort circuit doorlopen. 
  ​📍Compiègne
©Céline Serein
©Céline Serein

Fleurige bordjes in Gerberoy

Delphine en Gilles Higonnet nodigen je uit om hun verse, kleurrijke, lokale keuken te ontdekken in hun huiselijke bistro waar ze aromatische kruiden en eetbare bloemen kweken in de moestuin. Het restaurant Jardin des Ifs (geclassificeerd als opmerkelijke tuinen) is geopend van mei tot eind september en biedt een inventief en verrassend menu, landelijk en botanisch.

Delphine’s favoriete lokale producten:

 1. Le Rollot, een van de paradepaardjes van Jardin des Ifs. Het is een Picardische kaas die geliefd werd door Lodewijk XIV en die in het restaurant opnieuw werd geïntroduceerd en waar hij wordt gegeten in bladerdeeg of in ravioli. "Het is een beetje het kleine broertje van Maroilles, maar niet zo sterk en subtieler," legt Delphine Higonnet uit, die het "op minder dan 10 km afstand" koopt. 
  ​📍Grémévillers 
 2. De groentetuin is een integrerend deel van Jardin des Ifs en werd afgelopen jaar vernieuwd.  Delphine Higonnet legt uit: "Wij hebben veel aromatische kruiden die onze gerechten opfleuren, maar ook klein fruit en eetbare bloemen. De aromatische kruiden uit de tuin, de eetbare bloemen en de citrusvruchten geven onze keuken zijn frisheid, lichtheid en kleur”. 
  ​📍 Jardin des Ifs in Geberoy.
 3. La Faisselle, hét beroemde dessert van Jardin des Ifs dat je op de kaart kunt terugvinden onder “Faisselle fermière de Picardie, confit de pétales de rose of coulis fraise yuzu”. Met zijn zeer milde smaak is deze verse kaas te koop bij de kaasmakerij Jean-Marie Beaudoin. 
  ​📍Villers-sur-Auchy
©Cookheure
©Cookheure

Proef de l’Oise
​4 streekproducten die Oise typeren

 1. De enige echte Crème Chantilly Chantilly, de paardenhoofdstad, staat bekend om zijn indrukwekkend sprookjesachtige kasteel, maar ook om zijn Crème Chantilly. In Vlaanderen ook wel bekend als slagroom. Maar noem een Crème Chantilly niet zomaar slagroom, want bij restaurant Le Hameau in Chantilly proef je het originele recept van de enige echte huisgemaakte Crème Chantilly. Ontdek het recept hier.
 2. Les Picantins, een traditie uit CompiègneDe zogenaamde ‘Picantins’ zijn elk kwartier te horen in Compiègne met het luiden van de klokken van het stadhuis. Maar Les Picantins vertegenwoordigen niet alleen de 3 vroegere grote vijanden van Frankrijk. Het is ook een chocolade delicatesse, gecreëerd in de jaren 1920! Het is een recept op basis van drie geroosterde hazelnoten, omhuld met nougatine en gerold in pure chocoladeschilfers. 
 3. De specialiteit van Noyon: 'Les coeurs de Noyon'.Vergeet zeker niet om voor je vertrek dé specialiteit van Noyon te proeven: 'Les coeurs de Noyon'. Wanneer deze hartvormige zoetjes smelten in je mond laten ze een smaakbom van jam los en herinneren ze je eraan dat de regio al heel lang dé hoofdstad van de rode vruchten is. Het rode snoepfruit is te vinden in Yvon Berthelot's bekende banketbakkerij. 
 4. De lekkernij van Pierrefonds: Machicoulis Het snoepje machicoulis, dat in 1926 werd gecreëerd, dankt zijn naam aan de kokende olie die in de middeleeuwen op de aanvaller van de machicoulis van het kasteel van Pierrefonds werd gegoten. Deze kleine lekkernij is een klein vierkantje karamel gemaakt van Normandische boter en gehakte en geroosterde amandelen.

Download hier de afbeeldingen

Over Oise Tourisme

De missie van Oise Toerisme is het ontwikkelen van de economie van de streek Oise door middel van toerisme. Om dit doel te bereiken worden twee strategische hefbomen gebruikt: ondersteuning en de ontwikkeling van de bekendheid en het imago. Met zijn 128.000 hectare grondgebied, 600 historische monumenten en 300 kastelen om te ontdekken, zal Oise je ogen de kost geven. 


Voor meer info, beeldmateriaal of aanvragen tot interviews, aarzel niet om ons te contacteren:

Daphné Bonami l [email protected] l 0476 52 54 62

 

 

 

 

 

 

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium