FrieslandCampina is eerste Belgische zuivelspeler met 100% gerecycleerde fles*

Cécémel viert primeur met een nieuw afritsbaar jasje

05-FrieslandCampina-Cécémel-100%rPET-jasje.jpg

FrieslandCampina pakt uit met een primeur: het produceert als eerste Belgische zuivelonderneming flessen die van 100% rPET zijn. Cécémel mag de spits afbijten en krijgt vanaf nu ook een afritsbare sleeve. Daarmee sensibiliseert FrieslandCampina meteen ook consumenten om makkelijk zelf de verpakking van de fles te scheiden en zo correct te recycleren.

100% rPET

In januari kondigde FrieslandCampina aan dat het fors investeerde in een nieuwe, hoogtechnologische en duurzame rPET-lijn (voor PET-zuivelflessen die bestaan uit 100% gerecycleerd materiaal) voor zijn vestiging in Aalter. De nieuwe lijn is zuiniger, energie-efficiënter en zet dit jaar alleen al ruim 125 miljoen bestaande PET-flessen van 20% gerecycleerd plastic om tot 100% gerecycleerd materiaal. Jaarlijks kan 1,9 miljoen kilogram extra ‘nieuw’ plastic vermeden worden dankzij het gebruik van gerecycleerd materiaal, of omgerekend het gewicht van bijna 8 van de 9 stalen bollen van het Atomium. 

De nieuwe rPET-lijn is nu operationeel en de eerste Belgische 100% rPET-zuivelfles - eentje van Cécémel - is van de band gerold en weldra in Belgische winkels te vinden. Hiermee doet FrieslandCampina een stuk beter dan de opgelegde Europese norm om tegen 2030 enkel drankflessen van minstens 30% gerecycleerd materiaal te gebruiken. Aan de vorm van de eerste 100% rPET-fles van Cécémel, die tot voor kort uit 20% gerecycleerd materiaal bestond, verandert er niets. Wel krijgen de rPET-flessen van Cécémel en ook Fristi een nieuw afritsbaar jasje.

Handige ritsverpakking helpt consument beter recycleren 

In tegenstelling tot water en frisdrank kan zuivel niet blootgesteld worden aan zonlicht. Om verse, kwalitatieve en smaakvolle producten te garanderen, krijgen de PET-flessen daarom een jasje of sleeve. Aangezien een PET-fles enkel optimaal gerecycleerd kan worden als de consument dit jasje verwijdert, heeft de Research & Development-afdeling van FrieslandCampina een ‘ritssluiting’ ontwikkeld. Dankzij deze rits kan de consument dit jasje makkelijk verwijderen. Hiervoor werkte FrieslandCampina nauw samen met Fost Plus, de non-profit organisatie voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk afval in België.

Zonder de jasjes kunnen de ‘naakte’ flessen namelijk beter herkend worden door automatische sorteermachines en worden ze makkelijker en beter gerecycleerd. In de strijd tegen zwerfvuil spoort de tekst op de rits consumenten ook aan om na gebruik de dop opnieuw op de fles te plaatsen.

*De flessen van de nieuwe rPET-lijn zijn 100% gerecycleerd, het jasje en de dop niet. 

Plastic duurzamer dan eenmalig glas 

Jeroen Van de Broek, Managing Director bij FrieslandCampina in België: “Dit zijn twee nieuwe mijlpalen in het verduurzamen van onze keten. Met de 100% rPET-flessen die we nu als eerste Belgische zuivelfabrikant op de markt brengen, zetten we opnieuw een stap in de goede richting. Zo vermijden we maximaal het gebruik van ‘nieuwe’ materialen en gebruiken we 100% gerecycleerd materiaal. Daarnaast willen we consumenten sensibiliseren met de nieuwe afritsbare verpakkingen en werken we nauw samen met Fost Plus om ook de recyclage te bevorderen. Na de introductie van papieren rietjes en biobased kraft, onderstrepen deze nieuwe initiatieven eens te meer onze ambitie om verpakkingen volledig circulair te maken tegen 2050.”

Fost Plus juicht deze innovaties van FrieslandCampina toe. Patrick Laevers, Managing Director van Fost Plus: “PET is licht en goed recycleerbaar. Na recyclage kan dit materiaal hergebruikt en verwerkt worden tot nieuwe rPET-flessen of andere verpakkingen en producten. FrieslandCampina is hierin uniek, door als eerste Belgische zuivelspeler te kiezen voor 100% rPET. Consumenten kunnen met een klein gebaar - het jasje van de fles afritsen – ook een groot verschil maken voor ons in het recyclageproces. Dat FrieslandCampina hier rond communiceert en sensibiliseert kunnen we alleen maar toejuichen.”

 

Wist je dat rPet ...

  • Staat voor ‘gerecycleerde PET’, de afkorting van de kunststof polyethyleentereftalaat?

  • Een gereycleerde fles is die bestaat uit ‘oude’ PET-flessen?

  • Rechtstreeks recycleerbaar is tot voedselverpakking?

  • Duurzamer is dan eenmalig glas omdat het minder materiaal, energie en transport vraagt?

 

Over FrieslandCampina België

FrieslandCampina Belgium N.V. maakt deel uit van Koninklijke FrieslandCampina, een multinationale zuivelonderneming die een belangrijke rol speelt in de dagelijkse voorziening van zuivelproducten met de waardevolle voedingsstoffen uit melk aan miljoenen mensen. De onderneming is volledig in handen van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., en is met ruim 11.400 leden-melkveehouders in België, Nederland en Duitsland een van de grootste zuivelcoöperaties in de wereld. FrieslandCampina telt in België ongeveer 1.500 werknemers en heeft 5 vestigingen. Naast de commerciële zetel in Gent zijn er vier productielocaties in Aalter, Bornem, Lummen en Genk die zijn gespecialiseerd in de productie van langhoudbare melk en zuiveldranken, room, desserts en kaas.

In het portfolio van FrieslandCampina zitten naast de melkmerken Campina en Joyvalle ook melkbereidingen zoals Cécémel en Fristi. Die laatste twee worden bereid in Aalter. De zuivelproducent is ook bekend van het koffiemelkmerk Nutroma, de vleesvervanger Valess en de kaas Milner. Tenslotte heeft FrieslandCampina met Debic – een zuivelmerk voor chefs, banketbakkers en anderen in de foodservice-markt, en een slimme melkoplossing voor perfect melkschuim genaamd Lattiz, twee submerken voor professionals onder zijn paraplu. Voor meer informatie: www.frieslandcampina.com.

https://press.talkie.be/en/dir/cecemel-100-rpet-jasjehttps://youtu.be/sdjZ-z_CzvY

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Contact

Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium

+32 9 391 60 63

[email protected]

walkie.talkie.be