Fort Napoleon: waar de muren fluisteren

Fort Napoleon: waar de muren fluisteren

Historisch fort transformeert in museum met technologisch kantje

Wat als muren konden spreken? In Fort Napoleon doen ze dat nu ook. Het historische pand in Oostende opent op 5 oktober na renovaties opnieuw de deuren, mét een gloednieuwe permanente expo. Bezoekers moeten hun oren bijna letterlijk tegen de muren drukken om de verhalentour in het fort te volgen.

Fort Napoleon was het décor voor honderden jaren geschiedenis: de Fransen wachtten er bang de Engelsen op, de Duitse soldaten gebruikten de ondoordringbare vijfhoek als buffer tegen de geallieerden én in de summer of love kusten vele Oostendenaren er hun eerste liefje. De enige standvastige getuige? De immense muren van het fort zélf. Stad Oostende laat die eeuwenoude muren nu letterlijk spreken met een nieuwe permanente tentoonstelling

20 verhalen op 20 locaties
Bezoekers kunnen vanaf 5 oktober de gloednieuwe verhalentour volgen door het fort. Wie dicht genoeg bij de stenen gaat wandelen, hoort bekende en minder bekende stemmen zachtjes fluisteren wat er allemaal gebeurde doorheen de jaren. In totaal kun je luisteren naar twintig verhalen op twintig locaties in de onderbuik van het fort. Elk luisterpunt is aangeduid met een felgekleurde lichtprojectieOnzichtbare audiostralen sturen heel gericht verhalen tot in de oren van de bezoeker. Je hoort het gefluister tot op exact één meter afstand van de muur. 

Van BVs tot lokale vissers
Alle vertelsels zijn onderverdeeld in drie thema's: geschiedenis (7 verhalen), architectuur (7 verhalen) en faits divers (6 verhalen). Ontdek hoe het fort ontstond, leer meer over de vijfhoekige structuur of geniet van leuke wistje-datjes (wist je bijvoorbeeld dat het spookt in het fort, met dank aan de 500 Britse soldaten begraven onder de bakstenen?). Elk verhaal duurt ongeveer één minuut en is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Voor kinderen werden de verhalen een tikkeltje ingekort én aangepast naar kindertaal. Voor de Nederlandse stemmen werd gebruik gemaakt van de couleur localevan Oostende. Heidi Lenaerts spreekt de Nederlandse kinderversies in.

Nieuw toeristisch onthaalpunt
Fort Napoleon zal tevens een onthaalpunt worden van Toerisme Oostende vzw. Zo kom er ook een vaste hub op Oosteroever. Inwoners en bezoekers zullen in Fort Napoleon terecht kunnen voor toeristische informatie, maar ook voor tickets van Kursaal Oostende en CC De Grote Post.

Aanpassingswerken in het fort door Herita
Vlaamse erfgoedorganisatie Herita voerde van midden april tot eind juni aanpassingswerken uit. Het fort kreeg een volledig nieuw, geautomatiseerd inkomsas om de toegankelijkheid te verbeteren. Met het oog op een beter klimaatbeheer werden er ook bijkomende deuren geplaatst in het fort. Niet alleen werden de trapkokers op het gelijkvloers voorzien van nieuwe deuren, ook beide deuren die toegang bieden tot het dak werden vernieuwd. Daarnaast werd de verwarmingsinstallatie hersteld, geoptimaliseerd en uitgebreid met twee krachtige warmtepompen. Dankzij deze aanpassingswerken is het fort nu beter gewapend tegen vorst en vocht.

Klik hier voor beeldmateriaal in hoge resolutie: https://press.talkie.be/nl/dir/fort-napoleon-2019

 

Contacteer ons
Charlotte Marron Walkie Talkie
Lotte De Wilde Walkie Talkie
Charlotte Marron Walkie Talkie
Lotte De Wilde Walkie Talkie
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience helps brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium