Floraliën 2022

Stad Gent zet de bloemetjes buiten én binnen

  • Stad Gent eert voor de 36e keer de Floraliën tijdens de mooiste wandeling van het jaar.
  • Floraal stadsfestival vol extra activiteiten.  
  • Bloemen op het menu. Zowel in de restaurants als bij lokale handelaars. 

Van vrijdag 29 april tot en met zondag 8 mei hult Gent zich in een bloemendeken tijdens de 36e editie van de Floraliën. Ook in de stad zelf kan je volop dit florale festival verder beleven en proeven. Ontdek de hidden floral gems, trek op degustatietour of reserveer een Floraliënmenu bij één van de deelnemende culinaire hotspots.

Beleef en proef de Floraliën doorheen Gent

Vanaf 1 april t.e.m. zondag 8 mei ontkiemen de Floraliën al bij verschillende Gentse restaurants. Ze pakken elk uit met hun eigen Floraliën menu en gebruiken zoveel mogelijk  lokale producten die voor de gelegenheid worden ontwikkeld. Zo kan je o.m. bij Restaurant ALIX, het Pakhuis en Kruidtuin terecht voor een floraal degustatiemenu en organiseert MOKJA een Koreaans pop-upweekend op zaterdag 30 april en zondag en 1 mei met een speciaal menu op basis van eetbare bloemen en wildplukkruiden. Wanneer je bij een van de deelnemende restaurants langsgaat, krijg je in ruil een kortingscode voor de Floraliën. Heb je al een ticket? Dan legt de zaak je extra in de watten met een bijkomende florale degustatie.

Verder is er een floraal degustatie-parcours dat bezoekers van vrijdag 29 april t.e.m. zondag 8 mei op culinair sleeptouw neemt doorheen de stad. Alle deelnemende zaken zullen herkenbaar zijn aan een florale raamtekening in het Floraliën thema van 2022: “Mijn Paradijs, mijn wereldse tuin”. Patissiers, chocolatiers, ijsmakers, tot zelfs bierbrouwers gingen, getriggerd door de Floraliën, aan de slag om unieke creaties tot stand te brengen die je in de stad kan proeven. Op vertoon van een toegangsticket van de expo is dit bij de meeste zaken zelfs gratis of krijg je korting. Ontdek hier wat Julie’s House, Joost Arijs, Chocolaterie Vandenbouhede, Yuzu, Crèmerie Gerard, Ijsmaker Ijsster en Dok Brewing Company in petto hebben.

Het majestueuze stadspaleis van de adellijke familie d’Hane Steenhuyse in de Veldstraat wordt in samenwerking met Historische Huizen Gent, van 29 april t/m 8 mei, omgetoverd tot een waar bloemenparadijs. De trappenhal en omliggende vertrekken worden voor de gelegenheid ingekleed door bloemen-decorateur en sfeermaker Frederiek Van Pamel en door Gentse floristen en telers. Een uniek (en gratis) bloemenspektakel voor jong en oud.

Speciaal voor Moederdag organiseert CRU, in opdracht van PuurGent, op zondag 8 mei een gratis bloemenworkshop voor de kleinsten onder ons. Onder begeleiding van de florist van de CRU Versmarkt gaan kinderen er creatief met bloemen aan de slag. Op niveau van elk kind wordt een bloemstuk gemaakt die ze als cadeau aan hun moeder kunnen schenken.

 

Extra activiteiten doorheen de stad

Tijdens Floraliën 2022 slagen de Gentse handelaars Blommm en Little Green Stories de handen in elkaar met het Huis van Alijn voor de tijdelijke installatie 'Floraliën in het Huis van Alijn'. Samen zorgen ze er voor dat echte bloemen en planten hun intrede maken in het museum. Zo kan je in elke museumkamer het hoe en waarom over de symboliek achter bloemen en planten in ons dagelijks leven ontdekken. Op belangrijke momenten in ons leven zijn ze namelijk altijd van de partij, soms onopvallend of juist heel prominent. Op vertoon van een toegangsticket van de expo, kan je het museum tijdens de Floraliënperiode voor € 2 bezoeken.

Het Provinciehuis in de Gouvernementstraat brengt een Ode aan de Vlaamse horticultuur met een gratis tentoonstelling. In de tentoonstelling wordt een rijk geïllustreerd beeld geschetst van hoe Gent (en met uitbreiding Vlaanderen) uitgroeide tot een regio waar de sierteelt een belangrijke economische sector werd. 

In de serres van de Plantentuin zijn er tijdens de Floraliën nieuwe kunstwerken te zien van Gentse beeldend kunstenaar Sofie Muller in het kader van de expo. Phallus. Norm & Vorm in het GUM belooft veel clichés te doorbreken.

Geen wonder dat het Lam Gods deels de inspiratie vormt voor deze editie van de Floraliën. Het middenpaneel toont dan ook een paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek, een weelderig decor van wereldse planten en bloemen. Om deze inspiratiebron alle eer aan te doen, wordt de Gentse Sint-Baafskathedraal aangekleed met prachtige  bloemstukken rondom het werk. 
 

Praktisch

  • Wat? De 36e editie van het Gentse floraal stadsfestival Floraliën
  • Waar? Inkom via ICC Gent. Familie Van Rysselberghedreef 2, 9000 Gent
  • Wanneer? Van vrijdag 29 april t.e.m. Moederdag op zondag 8 mei 2022 van 8 tot 18u. 
  • Tickets: bestel je hier
  • Deelnemers: bekijk hier de volledige lijst van deelnemers
  • Meer info: gentenmeer.be/floralien
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium