Skip to Content
Filmfestival Oostende plaatst 20 jaar nieuwe Vlaamse film in de kijker met expo in Fort Napoleon

Filmfestival Oostende plaatst 20 jaar nieuwe Vlaamse film in de kijker met expo in Fort Napoleon

Het wonder is geschied! Van Noordzee, Texas tot D’Ardennen

De afgelopen twintig jaar kwam de Vlaamse film in een baan rond de aarde te vliegen, en hij kreeg gelijk ook zijn eigen prijzen: de Ensors, die samen met Filmfestival Oostende verhuizen naar januari 2021. Het Filmfestival wil 2020 echter niet onopgemerkt laten voorbijgaan en organiseert daarom de expo Het wonder is geschied! in Fort Napoleon: van 11 juli tot 11 oktober 2020. Aan de hand van beeldmateriaal, posters, artefacten, filmprijzen… wordt het een eerbetoon aan de eerste 20 jaar Vlaamse film van dit millennium. Het orgelpunt van de expo zijn de kunstwerken van tien toonaangevende Vlaamse visuele kunstenaars die hun interpretatie brengen van tien markante films. Aanvullend wordt er een podcast gelanceerd waarin Vlaams filmtalent u een blik gunt achter schermen.​

Hoewel het nog wachten is op de volgende editie van Filmfestival Oostende tot januari 2021, viert het festival deze zomer het cinematografisch talent van eigen bodem met een unieke expo, onder curatorschap van cultuurjournalist Ben Van Alboom. Sinds het ontstaan van Filmfestival Oostende in 2007 maakt de Vlaamse film deel uit van haar DNA. Het wonder is geschied! - een eigenzinnige reflectie op het bijzondere parcours van die Vlaamse film - zet dat nog eens extra in de verf. Van 11 juli tot 11 oktober 2020 geven o.a. tien toonaangevende grafische kunstenaars in Fort Napoleon hun interpretatie van evenveel instant Vlaamse filmklassiekers van de voorbije twintig jaar. De werken worden aangebracht op tien gigantische panelen die verspreid in Fort Napoleon staan opgesteld.

 • Sammy Slabbinck doet De zaak Alzheimer (Erik Van Looy)
 • Jaune doet Aanrijding in Moscou (Christophe Van Rompaey)
 • Gijs Kast doet Rundskop (Michaël R. Roskam)
 • Eva Mouton doet Hasta la vista (Geoffrey Enthoven)
 • Lectrr doet The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen)
 • Studio Caro doet Het vonnis (Jan Verheyen)
 • TOYKYO doet Marina (Stijn Coninx)
 • Gus & Stella doen Black (Adil & Bilall)
 • Mellon doet Home (Fien Troch)
 • Annelien Smet doet Girl (Lukas Dhont)

Daarnaast laat stylist Cleo Baele haar licht laten schijnen over 20 jaar nieuwe Vlaamse film aan de hand van 20 paspoppen. Tal van regisseurs doken in hun archief op zoek naar markante attributen die een centrale rol speelden in hun films. Zo kan je de originele ijsbeer uit Charlie en Hannah gaan uit, de hamer uit De Patrick, de poppen uit Ce magnifique gâteau en vele andere artefacten bewonderen. Ook de meest opvallende filmprijzen krijgen een centrale rol binnen de expo. Iedereen weet ongeveer wel hoe een Oscar of een Gouden Palm eruitziet, maar de Vlaamse film heeft de voorbije twee decennia een wonderlijk rariteitenkabinet aan onderscheidingen verzameld, die voor deze gelegenheid worden opgeblonken. 

"Gezien de huidige coronacrisis heeft het culturele zomeraanbod overal in Vlaanderen een fameuze knauw gekregen. We hopen daarom dat deze tentoonstelling een mooi aanbod kan bieden aan mensen die deze zomer naar de kust komen. Gezien de unieke en historische locatie (Fort Napoleon) is deze expo een ideale combinatie tussen cultuur, geschiedenis, film, de zee en het strand. We willen dan ook filmliefhebbers - en in het bijzonder liefhebbers van Vlaamse film - aantrekken, maar evengoed de vele bezoekers die Oostende deze zomer (hopelijk) zal mogen ontvangen."
-  Peter Craeymeersch (Algemeen Directeur Filmfestival Oostende)

Een ticket kost 9 euro. Boeken kun je vanaf 9 juni op de website van Fort Napoleon .

Klik hier voor beelden in hoge resolutie: https://press.talkie.be/en/dir/expo-het-wonder-is-geschied

Podcastreeks
Samen met de expo wordt – in samenwerking met Radio 1 – ook een podcastreeks gelanceerd waarin de makers van de tien Vlaamse filmklassiekers hierboven dieper ingaan op zowel hun films als de recente Vlaamse filmgeschiedenis. De luisteraar krijgt een uniek perspectief op het creatieve proces van de makers, het reilen en zeilen achter de schermen en memorabele anekdotes, maar ook de hete hangijzers uit heden, verleden & toekomst van hun geliefde sector worden niet gemeden. 

Je hoort onder meer Erik Van LooyLukas DhontKoen De BouwAn RydantBarbara SarafianFelix van GroeningenFien TrochJan VerheyenMatteo SimoniAdil & BilallStijn Coninx en vele anderen.

De podcastafleveringen zijn vanaf juli te beluisteren via radio1.be.

Praktische info

Toegangsprijzen: 

 • Volwassene: €9
 • Kind (6-12 jaar): €7
 • Kind (-6 jaar): gratis

Openingsuren: 

 • juli-augustus: 10u – 18u (laatste bezoek om 17u)
 • september-oktober: 10u-18u (laatste bezoek om 17u, gesloten op maandag)

Fort Napoleon
Vuurtorenweg 13, Oostende

Reserveren via de website van Fort Napoleon.

Save the date - FFO 2021
Zoals in september vorig jaar werd aangekondigd verhuist Filmfestival Oostende naar de winter. Zo komt er een betere spreiding van de verschillende culturele evenementen in Oostende en kan het Filmfestival doorgroeien naar een bruisend stadsfestival, centraal in awardseizoen.  De 14de editie van Filmfestival vindt plaats van 15 t.e.m. 23 januari. 

Over Filmfestival Oostende
Filmfestival Oostende is en blijft een jaarlijkse trip (aan zee) voor wie van de betere cinema houdt. De focus op Vlaamse cinema, de aparte kijk op het internationaal aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!-competitie en voor de beste Belgische en Nederlandse coproducties (een gloednieuwe competitie!) zorgen voor een complementair programma dat een internationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op film in Vlaanderen. Naar vaste gewoonte zal er ook heel wat internationaal talent te spotten zijn tijdens het festival! Eén van de hoogtepunten wordt opnieuw de uitreiking van De Ensors (de Vlaamse filmprijzen) op zaterdag 23 januari. Ook tijdens de festivalweek worden er al enkele Ensors uitgereikt, waardoor de erkenning van het filmberoep in Vlaanderen een centrale rol krijgt tijdens Filmfestival Oostende. Vanaf 2021 krijgen de Ensors gezelschap van De Jamies, een gloednieuwe awardshow waarbinnen de beste Vlaamse online contentmakers van 2020 geëerd worden.  

Contacteer ons
Quentin Glodé Walkie Talkie
Charlotte Marron Walkie Talkie
Quentin Glodé Walkie Talkie
Charlotte Marron Walkie Talkie
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium