FAAR, het grootste non-fictie boekenfestival in de Lage Landen, is terug

FAAR, het grootste non-fictie boekenfestival in de Lage Landen, is terug

Literair stadsfestival in Oostende stelt licht scherp op maatschappelijke thema's met programmatie om u tegen te zeggen

VR 10.03.2023 - ZON 12.03.2023

Toerisme Oostende vzw i.s.m. Tom Lanoye - Sam Bettens - Ann Wauters - Valerie Trouet - Thomas Hertog - Sandra Bekkari - Wim Opbrouck - De Grote Post - Theater Aan Zee - KAAP - en vele anderen

 

23.01.2023 - Non-fictie boekenfestival FAAR is aan zijn tweede editie toe. Van 10 t.e.m. 12 maart ontpopt Oostende zich tot literaire stad aan zee met een uitdagend programma voor zowel denkers als doeners. Op verschillende locaties in de stad, met De Grote Post als het centrale festivalhart, worden meer dan 80 actuele auteurs, moderatoren én hun eigenzinnige kijk op de wereld voor het voetlicht geplaatst. Verrekijkers Binu Singh, Elisabeth Lucie Baeten en Arnon Grunberg openen het unieke boekenfestival met een debat.

Wie denkt aan een grote zaal vol boekenstandjes heeft het mis. Opvallend is de brede, veelzijdige invulling van het festival. FAAR legt letterlijk een boek over Oostende en zal met locaties in het centrum en op Oosteroever overal in de stad aanwezig zijn. FAAR 2023 is een ontdekkingsreis door het literaire landschap én de stad, waarbij bezoekers worden uitgedaagd mee te denken over morgen, de baseline van het festival.

De toekomst vormgeven met denken alleen volstaat niet, daarom wordt het publiek ook "aan het doen gezet". Workshops en thematische wandelingen dagen uit om de handen uit de mouwen te steken en de benen te strekken. De zee is hierbij onderwerp en context tegelijk. Naast de drie Verrekijkers, blikken ook andere interessante denkers vooruit, onder hen: Tom Lanoye, Sam Bettens, Wim Opbrouck, Niña Weijers, Mounir Samuel, Maison Slash, Fleur Van Groningen, Marcelo Ballardin en vele anderen.

 

“Oostende is een cultuurstad met reeds heel wat gevestigde waarden en ook voor literatuur is onze stad een echte thuishaven. Het festival zal de bezoeker ook echt verder doen denken en aansporen om de handen uit de mouwen te steken” zegt burgemeester Bart Tommelein. “FAAR brengt unieke verhalen op al even unieke locaties in de stad.”

 

Non-fictie

FAAR kent geen gelijke in de Lage Landen die zo expliciet inzet op non-fictie. Aan de hand van zorgvuldig gekozen thema's onderzoeken auteurs, curatoren en publiek hoe de wereld er morgen uit kan zien. Elke locatie staat voor een thematisch eiland. Zo komen thema's als diversiteit, LGBTQI+ en inclusieve samenleving aan bod bij KAAP. In Thermae Palace kan je je verdiepen in alles wat het mentale welzijn aanbelangt. Zwaardere thema's als politiek, economie en oorlog vinden hun podium in De Grote Post. En alle foodies - jawel ook aan hen werd gedacht! - kunnen terecht bij De Cierk waar de begrippen "culinair" en "showkeuken" naast al het andere lekkers vloeiend over de tong zullen rollen.

Meer dan VIJFTIG aan boeken gelinkte programma's, op TIEN verschillende locaties en meer dan TACHTIG auteurs, moderatoren en betrokken sprekers!

Verrekijkers

Scenariste Elisabeth Lucie Baeten, kinderpsychiater Binu Singh en auteur Arnon Grunberg trappen het festival af met een persoonlijk essay waarin ze hun licht laten schijnen op de maatschappelijke horizon en met een verrekijker inzoomen op actuele thema's. De combinatie van deze drie auteurs op één podium is op zich al uniek en belooft niets minder dan een razend interessante avond op te leveren. Tijd om de oren te spitsen!

FAAR 10 -12 maart
FAAR opent het festival op 10 maart 2023 met drie denkers, die zich een weekend lang ‘Verrekijker’ mogen noemen: Binu Singh, Elisabeth Lucie Baeten en Arnon Grunberg stellen hun blik scherp op de maatschappelijke horizon en brengen voor het voetlicht wat ze zien. Alle drie beschikken ze over de gave om woorden te geven aan de onderstroom. Wat valt hen op? Wat zien zij wat wij niet zien? Wat is vandaag onderbelicht? Waarover moeten we praten als we het over morgen hebben? Hun statements zijn ‘conversation starters’: elk statement wordt voorgelegd en besproken door een panel dat meedenkt. Guinevere Claeys en Bert Bultinck zijn gespreksleiders van dienst.
FAAR 10 -12 maart

Een greep uit het programma

DENKEN

Zat & Zon 11-12.03 I De Klas - De Grote Post 

Je broek verslijten in naam van de algemene kennis. De Klas biedt crash courses over trending topics waar we, toegegeven, eigenijk veel te weinig van afweten.

Op de planning:

  • Crypto - Brecht Van Craen
  • Leestekens - Miet Ooms
  • Endometriose - Jasper Verguts
  • De nervus vagus - Luc Swinnen
  • OngestOORd leven met tinnitus - Karen Stalpaert
  • Anders ademen - Dirk Heylen

Zat 11.03 I Tafelredes "Brave New World" inclusief driegangenmenu - Europatoren

Schuif je benen onder tafel voor een driegangenmenu. Geen muziek op de achtergrond, wel drie tafelredes door evenveel sprekers met onder andere Tom Vermeir en Johan Heldenbergh. De iconische en veelbesproken Europabuilding die de skyline van de stad bepaalt, vormt het decor. Verwacht je aan heerlijk eten afgekruid met gedachten rond geluk, eenzaamheid, vrijheid, consumptie, sociale ongelijkheid en klimaatopwarming. In samenwerking met kleinVerhaal.

Zat 11.03 I En ze leefden nog - Bibliotheek

Denken over morgen begint met het vertellen van nieuwe verhalen aan de volgende generatie. Verrekijker Elisabeth Lucie Baeten hertaalde vier sprookjes naar onze hedendaagse en diverse realiteit. Papa's gaan bijvoorbeeld op balletles en Rapunzel blijkt een chaotische uitvinder. Je weet wel: "jong gehoord is mooi meegenomen voor later". Kortom een inclusieve voorleessessie voor de allerkleinsten.

Zat 11.03 I Nacht van het vergeten lichaam - De Grote Post

De festival-in-festival belevingsavond i.s.m. Theater Aan Zee. Psychologe Ariane Bazan en neurowetenschapper Louise Bogaerts gaan met elkaar in gesprek over hoe ons geheugen functioneert, over waarom we vergeten en hoe trauma door ons lichaam wordt opgeslagen. Bewegen is de oplossing! Drie workshops in het teken van trauma, tango en tantra helpen je daarbij op weg.

Zon 12.03 I De HOE onderbreekt Arnon Grunberg - De Grote Post

Acteurs van De HOE onderbreken gast en Verrekijker Arnon Grunberg. Ingestudeerd en improvisatie ontmoeten elkaar wat zal uitmonden in een onvoorziene en unieke scène. Grunbergs monoloog wordt een dialoog en de voortdurende onderbreking wordt een nagesprek. Spektakel verzekerd!

Zon 12.03 I Zelfzorg voor ouders - Thermae Palace

Een hele dag in het teken van zelfzorg voor ouders. Geen opvoedingstips, wel hoe je je als ouder overeind houdt - in alle fasen en scenario's. Aan het woord: Binu Sing, Katrien Koolen, Uwe Porters, Tim Gouwen, Nina Mouton, Onbespreekbaar en Brecht De Backer.

DOEN

Zon 12.03 I Antiquaire boekenmarkt - Groentemarkt

't Leeshuus biedt een antiquaire boekenmarkt aan op de Groentemarkt van Oostende. Hier kan ook de toevallige passant het boek beleven.

Zon 12.03 I Wandel langs koloniale symbolen

Samen met dienst Participatie biedt FAAR een gegidste wandeling langs belangrijke koloniale symbolen in Oostende, wat naadloos aansluit op het Rethink&Replace panelgesprek over de dekolonisatie van de publieke ruimte georganiseerd door KAAP .

Zon 12.03 I Praten over eten met eten - De Cierk

Foodbelevers van De Cierk openen in Thermae Palace een culinaire showkeuken waarin de visie op voeding het belangrijkste ingrediënt is voor gesprekken over het leven. Katja Retsin praat over eten met onder andere Marcelo Ballardin en Sandra Bekkari.

Zon 12.03 I In zee met de Zwammadammen

Ontdek de helende effecten van koudwaterzwemmen met dokter en kanaalzwemster Haïke De Vlieger en neem zelf een frisse duik in de Noordzee onder begeleiding van de Oostendse Zwammadammen. De zwemmers worden nadien beloond met een deugddoend ontbijt.

 

NIEUW: Gedurende het FAAR-weekend wordt de Lokettenzaal van De Grote Post door Corman Boekhandel omgebouwd tot pop-up book store.


Voor meer info, beeldmateriaal of bij vragen, aarzel niet om contact op te nemen met:

Rani Huttener

[email protected]

0477 85 42 38

 

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium