Documentaire ‘Opgelegd werk’ op Canvas biedt unieke kijk achter de schermen van Koningin Elizabethwedstrijd

De Koningin Elisabethwedstrijd is volop aan de gang. Uitgelezen op dit moment komen Belgisch productiehuis Caviar en regisseur Brecht Vanhoenacker op de proppen met ‘Opgelegd werk’, een unieke documentaire die ons meevoert achter de coulissen van deze prestigieuze wedstrijd. De documentaire wordt op zondag 21 mei uitgezonden op Canvas.

In deze cinematografische vertelling volgen we enkele van de twaalf finalisten bij hun intensieve voorbereiding tijdens dit buitengewoon prestigieus muzikaal concours. Na jarenlange voorbereiding en vele opofferingen hebben deze jonge getalenteerde muzikanten eindelijk de kans om zich te manifesteren als solist. De druk en de verwachtingen zijn dan ook niet min. In slechts acht dagen moeten ze in volledige afzondering een opgelegd werk en een concerto naar keuzeinstuderen. 

Regisseur Brecht Vanhoenacker, bekend van Buffalo Forever en De Wet Van Het Dorp, speelde al lang met het idee om zich in deze wereld te verdiepen. Waarom deze jonge, getalenteerde muzikanten net voor deze aartsmoeilijke wedstrijd kiezen intrigeerde hem en hij vond dat het verhaal van de finalisten verteld moest worden. 

Scene voor scene onthullen we hoe zij zich meticuleus voorbereiden”, legt Vanhoenacker uit, “we tonen hoe ze met de zenuwslopende druk leren omgaan, de moeilijkheden die ze ondervinden en hoe zij reflecteren over de muziek, het concours, hun verleden, maar ook hun toekomst.”

Het parcours van de kandidaten eindigt in de Bozar, waar zij samen met het Nationaal Orkest van België, onder leiding van Marin Alsop, de twee stukken voor publiek en internationale jury moeten spelen.

De film besluit met de dramatische proclamatie die met een wrange nasmaak zou eindigen voor de Koreaanse Jiyoon Lee. Na de afroeping van de winnaar meende de violiste haar naam gehoord te hebben en kwam naar voren in plaats van terechte winnares Lim Ji Young. De juryvoorzitter moest Lee ontgoochelen en stuurde haar terug van het podium. De namen van de twee Koreaanse violisten liggen zo dicht bij elkaar dat ze het verkeerd had verstaan.

‘Opgelegd werk’ is zondag 21 mei 2017 om 18:15 te zien op Canvas
Deze documentaire kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische Tax Shelter maatregel.

OVER CAVIAR

Caviar is een bekroond productiehuis met zetels in Antwerpen, Brussel, Los Angeles, Parijs, Londen, Amsterdam en Madrid. Met hun langspeelfilms en prestige fictiereeksen, commercials, music videos, webseries en digitale content, is het huis één van de leiders in de Belgische filmproductie. Caviar wil kwaliteit maken die inspireert, entertaint en intrigeert in eigen land en daarbuiten, met jong talent en met ervaren regisseurs en schrijvers.
www.caviar.tv

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a PR agency that creates both online and offline TalkValue through an everything-is-media communication approach. We reach out to our extensive network of publishers, connect the right plugs, and help your company or brand to tune into the right frequency. By distributing strategic and relevant content at the right wavelength we allow our clients to reach, touch and engage generations of influential tastemakers at their core.

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium