Dit zijn ze dan: kunstenfestival The Crystal Ship verrast dit jaar opnieuw met internationale namen

Dit zijn ze dan: kunstenfestival The Crystal Ship verrast dit jaar opnieuw met internationale namen

Oostende is voor de vierde keer levensgroot canvas voor street art artists

The Crystal Ship meert voor een vierde editie aan in de grootste stad aan de Belgische kust. Internationale en nationale kunstenaars trekken in de paasvakantie richting Oostende en maken een spraakmakend kunstwerk in de Stad aan Zee. De creaties worden officieel getoond aan het grote publiek op zaterdag 13 april 2019 en vormen een artistiek parcours doorheen Oostende. 

"Met The Crystal Ship creëren we een museum dat toegankelijk is voor iedereen. We gebruiken de stad als canvas. Jong of oud, Oostendenaar of bezoeker, iedereen komt zo in onze mooie stad aan zee in contact met kunst. The Crystal Ship vormt een extra aantrekkingskracht voor Oostende en verbindt tegelijk de verschillende wijken met een uniek en divers parcours."
Burgemeester Bart Tommelein

Dit jaar pakt het gerenommeerde kunstenfestival uit met 10 nieuwe muurschilderingen (de hoogste 40 meter!), 2 gigantische installaties, een reeks street art interventies en een artist in residence die de stad als haar speeltuin zal gebruiken (rebelse Wasted Rita neemt die rol op zich!). Nieuwe locatiesoveral in de Stad aan Zee worden letterlijk in de verf gezet, oa. de fontein aan het Kursaal, tearoom Georges en het Feest -en Cultuurpaleis.

De wind in de zeilen door lokale collabs
The Crystal Ship zet ook in op lokaal talent: naast artiest Sammy Slabbinck (die de officiële poster opnieuw creëert) werkte Oostende ook een volledig traject uit met de leerlingen van het lokale Ensorinstituut: een propaganda postercampagne, een muurschildering én een mars om op te komen voor meer kunst in het straatbeeld. In cultuurcentrum KAAP zal er dan weer tijdens de week van 8 april een debat plaatsvinden met enkele aanwezige kunstenaars. Het event wordt gehost door internationaal geroemd kunstmagazine Juxtapoz en zal ook live te volgen zijn via Facebook. 

Ten slotte is er ook op zaterdagavond 13 april een officieel openingsfeest in samenwerking met Instant Karma. De muzikale line-up bestaat uit: Material Girls, La Jungle, The Glucks, een DJ-set van Thibault (Equal Idiots) én van Stijn Vandevoorde (StuBru).

Klik hier voor beeldmateriaal van The Crystal Ship 2018: press.talkie.be/nl/dir/the-crystal-ship-2018

Download beelden van eerder werk van de artiesten: press.talkie.be/nl/dir/artist-work.

- VOORLOPIGE LINE-UP - 
CRYSTAL WAGNER (USA) - DAVID WALKER (UK) - HELEN BUR (UK) - JAUNE (BE) - LEON KEER (NL) - LONAC (HR) - MARINA CAPDEVILA (SPA) - WASTED RITA (POR) -
MOHAMED L'GHACHAM (SPA) - TOM HERCK (BE) - ESCIF (ES) - MISS VAN (FR) - 
CASE MACLAIM (DE) - PAOLA DELFIN (MX) 

Vloedgolf van kunst in het straatbeeld

The Crystal Ship hanteert dit jaar voor het eerst een thema: The Dictatorship of Art'  is eigenlijk allesbehalve een provocerend statement. Het is een evidentie. Want laten we eerlijk zijn: al de rest hebben we al geprobeerd – van pausen over presidenten, van communisme naar kapitalisme, van aristocratie tot mediacratie.

Daarom sluit The Crystal Ship zich vol overgave aan bij de Duitse kunstenaar Jonathan Meese, die zegt dat Kunst veruit het meest radicale is wat je met jouw leven kan doen. Vergeet politiek, vergeet religie, vergeet koopkracht en andere nietszeggende dooddoeners. Alleen Kunst heeft de kracht om de wereld écht te veranderen. Enkel met Kunst kun je iets betekenisvols teweegbrengen. 

Gloednieuwe chatbot als personal guide

Sinds eind februari 2019 is er ook een chatbot beschikbaar die je langs de werken van The Crystal Ship gidst. De chatbot werkt via Facebook Messenger en geeft niet enkel routeaanwijzingen, maar zorgt aan de hand van tekst, foto en video ook voor inhoudelijke info over de verschillende werken.

Voor de creatieve invulling van de wandelbot ging Toerisme Oostende vzw in zee met het Gentse bureau Hurae. De wandelbot is momenteel beschikbaar in het Nederlands.

Geen Facebook fanaat? Dan kun je ook gewoon de gratis The Crystal Ship app downloaden op je telefoon. 

Over Oostende
Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste stad aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals zoals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. Ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplaats van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde plek. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende? Meer info via visitoostende.be
 

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience helps brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium