DE KUNST VAN HET RESTJESKOKEN

DE KUNST VAN HET RESTJESKOKEN

3 St Môret receptideeën uit de koelkast van Everyday Marta

Een restje gekookte pasta spreekt weinig tot de verbeelding. Niets is zieliger dan een handvol groenten in het hoekje van je koelkast. Probeer maar eens een volledige zak spinazie naar binnen te werken... en wat met die halve bos lente-uitjes? Daag je inner chef uit en ga aan de slag met restjes. Met deze drie eenvoudige maar smeuïge recepten van foodblogster- en styliste Marta Majewska verwezenlijk je heel eenvoudig een fris en zomers (bij)gerecht.

 

Restjeskoken is naast snel en budgetvriendelijk vooral uitdagend. Het laat je denkmolen draaien en leert je creatief en spaarzaam omspringen met "verloren" etenswaren. St Môret® sloeg de handen in elkaar met Everyday Marta, een single mom van zoontje Fer, die keer op keer interessante gerechten op tafel tovert. Naast foodstyliste en fotografe, is ze ook auteur en een getalenteerde keukenheldin.

 

"Met een drukke agenda als de mijne hou ik mijn maaltijden het liefste snel, makkelijk en gezond. Ik beperk me meestal tot vijf ingrediënten. Zo combineer ik in het begin van de week mijn leftovers van het weekend met een pure kaas zoals St Môret® en challenge mijn inner chef. De verse kaas past, dankzij het snuifje zout, mooi samen met talloze smaakmakers. De perfecte oplossing voor inspiratieloze maandagen of leftover Fridays." - Marta Majewska "Everyday Marta"

 

R E C E P T I D E E Ë N

Geroosterde wortels met een dip van wortelloof en St Môret®

Helemaal crazy for carrots en je weet niet goed wat te doen met dat eenzame restje wortels in de koelkast? Tover een aperitiefhapje op tafel door de wortels te roosteren en te serveren met een dip op basis van een heerlijk verse kaas. Gezond en snel!

 

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

  • 500 g wortels
     
  • 3 el olijfolie
     
  • 3 el honing
     
  • 15 g wortelloof
     
  • 150 g St Môret® natuur
     
  • 1/2 teentje look

 

BEREIDINGSWIJZE​​​​​​​

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was de wortels - mét loof - schoon onder stromend koud water. Snij het loof van de wortels.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de wortels over de bakplaat. Besprenkel de wortels met de olie en de honing en meng onder elkaar. 
  4. Rooster de wortels ongeveer 60 minuten tot ze gaar zijn. Schep halverwege om.
  5. Doe het wortelloof, de St Môret® en de look in een blender en mix tot een gladde dip.
  6. Serveer de wortels met de wortelloofdip.

 

TIP: Nog andere groenten over? Rooster ze samen met de wortels en serveer.

 

Hartige taartjes met St Môret®, spinazie en erwten

Hebben je kids de erwten van gisteren laten liggen op hun bord? Stop ze in een hartig jasje en laat ze smullen van deze schattige taartjes. Ideaal voor in de lunchbox of als tussendoortje!

 

INGREDIËNTEN VOOR 16 TAARTJES​​​​​​​

  • 1 rol bladerdeeg
     
  • 30 g verse spinazie
     
  • 1 el olijfolie
     
  • 30 g erwten, gekookt
     
  • 100 g St Môret® natuur
     
  • 1 ei

 

BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Verwarm de olijfolie in een diepe pan en laat de spinazie slinken.
  3. Snij 16 kleine rondjes uit het deeg. Schep een lepeltje St Môret® in het midden van elk rondje.
  4. Verdeel de spinazie en de erwten over de rondjes deeg.
  5. Bestrijk de uiteinden van het deeg met losgeklopt ei.
  6. Bak gedurende 15 minuten. Klaar!

 

TIP 1: Werk af met wat tuinkers en serveer. Lekker warm én koud!
TIP 2: Tomaat of courgette over? Vervang de erwten en spinazie en geef er zo een mediterraanse toets aan.

 

St Môret® Apérifrais rolletjes

Restjeskoken doe je niet alleen met restjes uit de koelkast. Vertrek van de kruiden uit eigen (moes)tuin en combineer met een minimum aan ingrediënten. Voor deze aperitiefrolletjes heb je slechts 4 componenten nodig.

 

INGREDIËNTEN VOOR 8 ROLLETJES​​​​​​​

  • 4 filodeeg vellen (van ongeveer 25 x 35 cm) 
     
  • 200 g St Môret® Apérifrais Provençale
     
  • 5 el olijfolie
     
  • Verse kruiden (tijm, oregano, salie)

 

BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Rol het filodeeg uit en snijd de vellen diagonaal in vieren.
  3. Neem 8 van de 16 vellen filodeeg en bestrijk ze met olijfolie. Bestrooi met de verse kruiden en leg er de overige 8 vellen bovenop.
  4. Leg telkens op een kort uiteinde van het deeg 5 St Môret® Apérifrais Provençale-kaasjes. Rol alle vellen vanaf onderaan strak op tot rolletjes.
  5. Kwast de rolletjes met wat olijfolie en bak gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Serveer meteen.

 

TIP: Rol een restje paprika tussen het filodeeg. Ook lekker met tijm, basilicum of bieslook. 

 

Vind nog meer recepten met St Môret® op de website www.ilovecheese.be.

 

OVER EVERYDAY MARTA

Foodblogster Marta Majewska is een self made girlbosssingle mom van Fer, stylist, fotografe én auteur. Ze heeft de kunst van het restjeskoken helemaal onder de knie en tovert eenvoudig gerechten om in een feest voor je smaakpapillen. Meer inspiratie nodig? Bezoek haar blog.

 

Download hier beeldmateriaal in hoge resolutie

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience helps brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium