De Krook opent feestelijk de deuren in Gent!

De Krook opent feestelijk de deuren in Gent!

Liggen de kussens klaar in de kinderbibliotheek? Check! Staan de boeken netjes in de rekken? Check! Data wall ingeplugd? Dubbelcheck! Het bruist ter hoogte van de Kuiperskaai want begin maart opent De Krook haar deuren. Deze inspiratieplek voor cultuur, kennis en innovatie ontvangt je met open armen tijdens het openingsweekend van 10 tot 12 maart, en natuurlijk ook nadien. Ontdek het aanbod via rondleidingen, workshops en zelfs speeddates.

Een plek om te lezen, te leren en te leven
De Krook wordt dé plek in Gent om kennis te vergaren, cultuur op te snuiven, innovaties first hand mee te maken en mee vorm te geven, maar ook om even rustig te verpozen en anderen te ontmoeten. Werkelijk iedereen is welkom tijdens het openingsweekend van 10 tot 12 maart om het lint door te knippen en De Krook voor geopend te verklaren.
Bezoekers ontdekken tijdens de opening niet alleen dat de bibliotheek voor de toekomst veel sterker zal inzetten op vragen van bezoekers, maar komen via verrassende activiteiten en interactieve interventies ook in contact met imec (het vroegere iMinds) en de Universiteit Gent. Van die laatste vinden het Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek (IPEM), de onderzoeksgroepen Media en ICT (MICT) en Cultuur en Educatie, IDLaB (Internet Technology and Data Science Lab)  én de radiozender Urgent.fm onderdak in De Krook.

Bibliotheek voor de toekomst
De vernieuwde Bibliotheek De Krook vormt het kloppend hart van De Krook en strekt zich uit over zes van de zeven verdiepingen. Boeken, cd’s en dvd’s uitlenen blijft de kernactiviteit, maar er is ruimte voor meer. Zo kan je via de mobiele app een score toekennen aan elk ontleend item en krijg je leessuggesties op maat van je leesgedrag: een primeur in Vlaanderen! Geen digital whizzkid? Geen probleem: je kan rekenen op persoonlijke uitleg en begeleiding. Voor een uitgebreid aanbod aan workshops en cursussen slaat de bib de handen in elkaar met Vorming Plus, UGent en Digipolis. Zo treedt Bibliotheek De Krook naar voor als een nieuw cultuurhuis dat haar bezoekers niet alleen wegwijs wil maken in een veranderende maatschappij, maar ze ook wil stimuleren om er actief aan deel te nemen.
Wie een nieuwsgierige blik achter de schermen wil werpen kan zich op 11 en 12 maart 2017 inschrijven voor een korte introductie van de vernieuwde bibliotheek en rondleiding in het magazijn. Op verdieping min 1 zijn kinderen (0-13 jaar) baas in de kinderbibliotheek die volledig op hun maat ontworpen is. Tussen de knusse leesplekken en het educatief speelgoed vinden er tal van activiteiten plaats. Zo kunnen kinderen tijdens het openingsweekend samen met educatieve kunstfabriek zZmogh aan een collectief kunstwerk bouwen, of deelnemen aan een workshop ‘Kinderen maken de toekomst’ waar hun toekomstperspectieven centraal staan. Jongeren zijn dan weer aan de macht op verdieping min 2, waar hun hoogsteigen jongerenbibliotheek gehuisvest wordt.

Actief deelnemen aan experimenten en focusgroepen
In De Krook toont en test imec zijn nieuwste technologieën en prototypes die kunnen leiden tot nieuwe producten en coacht het startende bedrijven. Virtual reality, één van de thema’s waar imec in 2017 samen met de andere partners van de Krook rond zal werken, is sterk aanwezig tijdens het openingsweekend. Ze delen niet enkel de laatste trends en hun visie op de toekomst van VR, maar laten ook twee unieke VR-ervaringen op je los. Neem een 360° kijkje in het Gentse Wintercircus of bewonder de voor het grote publiek afgesloten Magritte zaal van het Casino in Knokke!

Voor hun technologisch onderzoek werkt imec nauw samen met specifieke vakgroepen van de Universiteit Gent die ook ondergebracht zijn in De Krook. De UGent heeft in De Krook de missie om wetenschappelijk onderzoek op verschillende manieren tot bij het brede publiek te brengen. Zo staan er reeds in de eerste weken na opening een aantal onderzoekendebatten en lezingen van de UGent op het programma. Geïnteresseerde bezoekers kunnen zich tijdens het openingsweekend aanmelden voor de Lab Tour. Tijdens deze rondleiding laten onderzoekers je kennismaken met de ruimtes waar de universiteit in De Krook is neergestreken.

Speeddaten aan De Krook Academy
Bovenal is De Krook een trefpunt. Een ontmoetingsplek tussen technologie en cultuur, maar vooral ook tussen mensen onderling. Met De Krook Academy ontdek je dit al van bij het openingsweekend. Je schuift er aan tafel met verschillende experten van De Krook voor een 10 minuten durende inspirerende speeddatesessie. Je spreekt er met bibliothecarissen, onderzoekers, de conciërge tot zelfs de architect. Een perfecte manier om De Krook van binnenuit te leren kennen.

Wil je nog meer de sfeer van De Krook opsnuiven of je ervaringen delen met mede-bezoekers? Begeef je dan naar het Krook-café op het gelijkvloers voor een hapje en een drankje. Radiostation Urgent.fm, dat ook zijn intrek neemt in De Krook, voorziet de muziekprogrammatie van het openingsweekend met een aantal straffe live concerten.

Over De Krook
De Krook is in de eerste plaats een stadsvernieuwingsproject van en samenwerking tussen de Stad Gent, de provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid, imec en de Universiteit Gent dat zich situeert tussen de Lammerstraat, de Grote Huidevettershoek, de Platteberg en de Schelde in Gent. Het bestaat concreet uit de bouw van een nieuwe bibliotheek, de renovatie van het Wintercircus (ook bekend als Garage Mahy) en nieuw openbaar domein. Naast de hoofdbibliotheek van de Stad Gent komen er in de nieuwbouw ook kantoren van imec, experimenteerlabo’s, UGent vakgroepen IPEM, MICT, IDLAB en Cultuur & Educatie en een radiostudio voor Urgent. Het gebouw omvat ook een polyvalente ruimte, een studiezaal en een leescafé. De Krook is een ontwerp van THV RCR Arquitectes - Coussée & Goris architecten.

Voor meer informatie, beelden of interviews gelieve contact op te nemen met:
Alexis Bracke
alexis@talkie.be
0473 63 48 20

 

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience helps brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium