Brusselse metro viert 40ste verjaardag met kunstfestival ‘Wunderground’

Brusselse metro viert 40ste verjaardag met kunstfestival ‘Wunderground’

Naar aanleiding van de veertigste verjaardag van de metro, organiseert de MIVB van vrijdag 16 t.e.m. 25 september ‘Wunderground’, het eerste ondergronds Belgisch kunstenfestival. In de Brusselse underground zullen 19 Belgische en Europese artiesten hun creativiteit de vrije loop laten. Het wordt een reis door de grootste ondergrondse kunstgalerij van Brussel waarbij liefhebbers kunst in verschillende vormen en maten kunnen beleven. Het parcours omvat een mix van hedendaagse street art, illustratie en graffiti tot dansopvoeringen.

Een rijke geschiedenis

Op 20 september is het exact 40 jaar geleden dat de eerste metro zich een weg baande door de ondergrondse aders van de hoofdstad. Dit betekende een ware revolutie voor het openbaar vervoer in Brussel. In 40 jaar tijd veranderde de metro grondig. Vandaag telt ze 4 lijnen, met samen 59 stations en een lengte van 39,9 kilometer. Het voorbije jaar verzorgde de metro 135 miljoen ritten.

‘Wunderground’

Het kunstfestival kreeg vorm dankzij onafhankelijk curator en critica Charlotte Van Buylaere. Charlotte heeft tal van internationale tentoonstellingen gecureerd en werkte onder meer voor de Bucharest Biënnale en S.M.A.K. Samen met haar werd de selectie van de deelnemende kunstenaars gemaakt. 

‘Wunderground’ is een van de talrijke initiatieven die het imago van de stad Brussel terug op willen krikken. Het doel is om de troeven van Brussel in al haar facetten aan de buitenwereld te tonen en de aantrekkelijkheid van Brussel op een creatieve manier bij bezoekers in de verf te zetten, aldus Van Buylaere.

Negentien stations - van Rogier en Munthof tot het Centraal Station en Louiza - vormen het decor voor tal van artistieke evenementen. Wunderground valt ook samen met de Week van de mobiliteit (16-22/9).

Alvast een voorsmaakje uit het artistieke programma:

  • De Brouckère l The Olfactive Makeover : olfactorische kunst of geurkunst is de laatste jaren hip en trending. 10 dagen lang wordt er door scentsgeëxperimenteerd met de invloed van geur op je gemoed, gevoel en gedrag.
  • Munthof l Charlemagne Palestine : De zelfverklaarde ‘maximalist’ Palestine laat zich niet onderbrengen in één bepaald artistiek hokje. De kunstenaar behoorde tot de pioniers van de experimentele en minimal muziek dat zich rond 1970 ontwikkelde. Naast muziek, creëerde hij video’s, sculpturen, installaties, performances en geluidskunst. Pluche dieren zijn steeds talrijk aanwezig in het werk van Charlemagne Palestine. De dieren symboliseren de kindertijd, maar ook goddelijkheid, spiritualiteit en fetisjisme. Palestine creëert voor Wunderground een magische compositie van spiegels en pluche dieren die de reflectie op de eigen geschiedenis symboliseert.  
  • Park l Jacques Charlier : Zelfs na 50 jaar als artiest is Charlier erin geslaagd om nooit in een bepaalde stijl geduwd te worden. Als autodidact en werkend als een kameleon, verandert zijn stijl elk jaar. Deze “Piraat van de kunstwereld” gebruikt humor, ironie en pastiche om het hippe en elitaire imago van kunst aan te kaarten. Hij werkt als een kameleon en schildert, tekent, fotografeert, schrijft, componeert en maakt installaties in een stijl die continu verandert. Onder verschillende pseudoniemen produceert hij werken die hij zelf becommentarieert van zelfgeschreven kunstkritiek.
  • Louiza l Marlies DC : Marlies tast de grenzen van de schilderkunst af. Haar schilderijen worden sculpturen en sculpturen staan model voor haar schilderijen. De kat is het hoofdonderwerp van haar praktijk. Ze tracht hiermee op een humoristische manier banale afbeeldingen tot kunstwerken te transformeren. Wanneer kitsch kunst wordt, lijkt hier een pertinente vraag. Het elitaire karakter van kunst werkt ze vakkundig weg door voorstellingen te maken van onderwerpen die onmiddellijk inwerken op het affect.
  • Rogier l Nairone : Frans straatartiest en illustrator Nairone dompelt je onder in zijn wereld: een universum in zwart-wit waar de zwarte stift koning is. Hij "vernielt" alledaagse voorwerpen in een harmonieuze explosie van verschillende typografieën en een krachtig contrast tussen zwart en wit.
  • Les Ballets Confidentiels : Dit dansproject van Johanne Saunier en Ine Claes wil de hedendaagse dans dichterbij het publiek en omgekeerd brengen. De dansers gaan elke keer weer op zoek naar unieke danslocaties, van café tot in je woonkamer. Ze bewegen zich ook door verschillende metrostations, van Graaf van Vlaanderen naar Centraal Station of Sint-Katelijne naar Kunst-Wet.

Praktische info ‘Wunderground’:
Data: 16 t.e.m. 25-09-2016
Prijs: gratis
Ontdek alle locaties en artiesten op http://wunderground.mivb.be.

Over MIVB
De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 17 tramlijnen, 50 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. In 2015 verzorgde de MIVB 370,2 miljoen ritten.

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a PR agency that creates both online and offline TalkValue through an everything-is-media communication approach. We reach out to our extensive network of publishers, connect the right plugs, and help your company or brand to tune into the right frequency. By distributing strategic and relevant content at the right wavelength we allow our clients to reach, touch and engage generations of influential tastemakers at their core.

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium