Brussel kondigt extra borstvoedingsbanken aan tijdens Week van de Vrouwenrechten

Brussel kondigt extra borstvoedingsbanken aan tijdens Week van de Vrouwenrechten

Borstvoedingsbank Elvie te gast in Brussels Administratief Centrum

  • Week van de Vrouwenrechten: hindernissen en vooroordelen rond het moederschap
  • Brussel is gaststad voor borstvoedingsbank Elvie én kondigt extra borstvoedingsbanken in de stad aan
  • Meer ondersteuning voor borstvoedende moeders in België - Breast Places campagne krijgt weerklank in Namen

Na de succesvolle lancering van de Breast Places campagne* in onze hoofdstad, slaan Stad Brussel en femtechmerk Elvie opnieuw de handen in elkaar. Deze keer tijdens De Week van de Vrouwenrechten (6 t.e.m. 13 maart) die vanuit Stad Brussel wordt georganiseerd ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Elvie’s taboedoorbrekende borstvoedingsbank huist de komende weken in Brussel om moeders te ondersteunen bij de hindernissen en vooroordelen die borstvoeden in het openbaar met zich meebrengt. Een voorproevertje van de toekomst, want Stad Brussel kondigt extra borstvoedingsbanken aan.

Week van de Rechten van de Vrouw is een initiatief van Brussels Schepen van Gelijke Kansen, Lydia Mutyebele, om de ongelijkheden tussen man en vrouw aan te kaarten. Hindernissen en vooroordelen rond het moederschap staan centraal tijdens de editie van 2022. Een thematiek die ook femtechmerk Elvie nauw aan het hart ligt. Dat bewezen ze afgelopen zomer met de lancering van hun taboedoorbrekende borstvoedingsbank en bijhorende Breast Places kaart, waarmee ze borstvoeden in het openbaar als punt op de maatschappelijke agenda plaatsten.

"We lanceerden de borstvoedingsbank, website en stickers om moeders die borstvoeding geven en kolven te helpen zich welkom te voelen in alle steden in België. Het is fantastisch om te zien dat Stad Brussel het initiatief steunt door meer borstvoedingsbanken te plaatsen in hun stad. Uiteindelijk hopen en geloven we dat elke bank in Brussel, en bij uitbereiding in België, als 'borstvoedingsvriendelijk' zal worden beschouwd.” Tania Boler, CEO Elvie.

Extra borstvoedingsbanken in Brussel

Dat de borstvoedingsbank een blijver is onderstreept Stad Brussel met de aankondiging van extra exemplaren. Tegen eind 2022 wil de stad de eerste borstvoedingsbanken van eigen makelijk installeren op verschillende plaatsen in Brussel. Een duidelijk signaal om van borstvoeden in het openbaar opnieuw de normaalste zaak ter wereld te maken. Hoe de Brusselse borstvoedingsbanken eruit gaan zien blijft nog even geheim. Wel verklapt de stad dat het een houten versie wordt gebaseerd op het originele Elvie-design. Wie de Elvie-bank graag eens uittest kan dat tot eind april doen in het Administratief Centrum (dat voorlopig huist aan de Anspachlaan 6, 1000 Brussel).

De ontwikkeling van aangepaste openbare voorzieningen zijn symbolische eerste stappen om de integratie van vrouwen en kinderen in de Brusselse openbare ruimte verder te markeren. Door bankjes ter beschikking te stellen voor de verzorging van jonge kinderen, bevestigt de Stad Brussel aan diegenen die nog twijfelen dat borstvoeding een recht is (zonder dat het een plicht is) en dat het overal kan worden uitgeoefend. Tegelijkertijd moedigen wij vaders aan hun rol te spelen in de zorg voor hun baby. Ten slotte weten jonge ouders, en vooral moeders, dat het hebben van opties om zich te verplaatsen natuurlijk ook een comfortfactor is die de mobiliteit bevordert, wat soms moeilijk is als je jonge kinderen hebt.” zegt Lydia Mutyebele Ngoi - Schepen van Huisvesting, Openbaar Patrimonium en Gelijke Kansen

Programmatie Week van de Vrouwenrechten 2022

Stad Namen zet in op borstvoedingsvriendelijke horeca

In december lanceerde Elvie succesvol de Breast Places campagne waarbij ze horeca aanmoedigen zich te profileren als borstvoedingsvriendelijk. Meer dan 50 zaken sloten zich reeds aan en de campagne vindt ook weerklank in andere Belgische grootsteden, zoals Namen. Het absolute bewijs dat er iets op til is rond het thema! Zo zal Namen vanaf april 2022 de All Boobs Welcome Here-sticker verspreiden in de Namense horecasector, in het Stadhuis en OCMW en via verenigingen die lid zijn van Namur’Elles. Daarnaast moedigt de stad alle deelnemende zaken ook aan om zich aan te melden op Breast Places kaart, dat alles parallel met een campagne tegen seksistische straatintimidatie. Ze hopen minstens 80 extra locaties te kunnen toevoegen aan de kaart en zo moeders mee te ondersteunen in hun borstvoedingsavontuur.

Moeders die borstvoeding geven, en bij uitbereiding alle vrouwen, hebben hun rechtmatige plaats in de openbare ruimte en publieke plaatsen. Ze moeten zichzelf kunnen zijn zonder het krijgen van negatieve of seksistische opmerkingen of veroordelende blikken", zegt Philippe Noël, voorzitter OCMW Namen en Schepen van Sociale cohesie en Gelijke Kansen. "Discriminatie en ongewenst gedrag in verband met borstvoeding zijn nu bij wet verboden, maar wij willen benadrukken dat vrouwen die borstvoeding geven van harte welkom zijn."

 

Elvie moedigt moeders die borstvoeding geven en kolven aan om hun ervaringen te delen via #TheRealFeed.

*De focus van deze campagne ligt op de Belgische horeca, maar ook andere publieke plaatsen kunnen zich aanmelden als Breast Place. Het streefdoel van Elvie is dat ouders zich comfortabel voelen om buitenshuis hun kind te voeden of melk te kolven. Zowat iedere openbare plaats kan zich aanmelden om een Breast Place te worden, want het vraagt helemaal geen grote aanpassing. Een vriendelijk gezicht, een knusse plaats en verschoningstafel volstaan al. Breast Places zijn er voor alle ouders die willen borstvoeden of kolven, of die gewoon even een nood hebben aan een rustig plekje. 

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium