Brandend actueel: nieuwe expo BURN zet welzijn op de werkvloer in de kijker

Van 19 november 2022 tot 3 september 2023 in Industriemuseum Gent

Stress, burn-out en welzijn op het werk: topics die niet meer weg te denken zijn uit onze hedendaagse werkcultuur. De gloednieuwe expo ‘BURN - Van brandgevaar tot burn-out’ toont aan dat veiligheid en welzijn op het werk al eeuwenlang voer vormen voor discussie. Aan de hand van fascinerende voorwerpen, interactieve installaties en aangrijpende beelden worden deze brandend actuele thema’s uitgelicht in een unieke tentoonstelling. De expo loopt van 19 november 2022 tot 3 september 2023 in het Industriemuseum in Gent.

 

Van 19 november 2022 tot 3 september 2023 loopt een gloednieuwe en leerrijke expo in centrum Gent‘BURN - Van brandgevaar tot burn-out’ is een interactieve en interessante tentoonstelling over de evolutie van veiligheidgezondheid en welzijn op het werk. Van brandgevaar tot burn-out, van arbeidsongeval tot ergonomie, van prikklok tot preventie, van 1800 tot nu. Door de jaren heen zijn er heel wat zaken veranderd op de werkvloer: de industrialisering, het kapitalisme, de technologische vooruitgang, de sociaal-culturele aspecten van werk, … Tijdens een bezoek aan ‘BURN’ sta je stil bij drie belangrijke pijlers: werk versus vrije tijd, gezond versus ongezond en veilig versus onveilig. De (werk)wereld van toen is bijna niet te vergelijken met de (werk)wereld waarin we nu leven.

Actuele onderwerpen historisch kaderen en bespreekbaar maken

Vandaag bulken de kranten en magazines van de artikels rond stressburn-out en welzijn op het werkOnderwerpen actueler dan ooit. Het uitgelezen moment om deze brede maatschappelijke onderwerpen historisch te kaderen en bespreekbaar te maken binnen de veilige omgeving van een museum. ‘BURN’ onthult aangrijpende getuigenissen en beklijvend beeldmateriaal aangevuld met casesobjecten en verhalen van diverse Belgische werkplekken, mét oog op bredere internationale trends. De frisse scenografie zorgt ervoor dat bezoekers kennismaken met iets zwaardere thema’s op een herkenbare manier. De aanwezigheid van interactieve installaties zorgt dan weer voor reflectie binnen de eigen leefwereld.

1. Sculptuur van Gentse artieste Sofie Muller. Haar stukken met gewonde, gebarsten en met littekens bedekte hoofden toont de verbinding tussen lichaam en geest. De gebruikte materialen zijn bewerkt met vuur, een letterlijke link naar de titel van de expo: BURN. Psychonomics SH001M3 door Sofie Muller © Peter Willems. 2. Prikklok van het merk Amano met metalen kaartenbakken en moederklok in houten kast. Afkomstig uit drukkerij Strobbe in Izegem, ca. 1950-1975. Collectie Industriemuseum

 

“De kranten bulken vandaag van artikels over stress en burn-out. Corona en het telewerken hebben de aandacht voor dit thema alleen maar versterkt. Dit brandend actuele onderwerp stond echter al langer op de expo planning. In onze collectie hebben we tal van voorwerpen, affiches en foto’s die ons heel wat vertellen over de geschiedenis van veiligheid en welzijn op het werk. We vonden het hoog tijd om deze met het brede publiek te delen. Ik hoop dat de expo bezoekers kan doen stilstaan bij de eigen werksituatie en het bredere plaatje van werkplekken vroeger en vandaag. Misschien vormt een bezoek wel een fijne loopbaancoaching of teambuilding activiteit!”
Hilde Langeraert - Conservator
"De museumcollectie bevat een knappe reeks vintage affiches over veiligheid en welzijn op de werkvloer. Het valt op dat het taalgebruik doorheen de jaren verandert en de inhoud vaak de tijdsgeest weerspiegelt. Zo hebben we een bijzondere en unieke set van zelfgetekende cartoons uit de jaren 1960 van de hand van de technische directeur van de katoenfabriek waarin het Industriemuseum vandaag huist. Voor de eerste arbeidsmigranten werd alles zo visueel mogelijk voorgesteld en werden de veiligheidsinstructies ook in het Frans en Turks vertaald."
Ann Van Nieuwenhuyse - Directeur Industriemuseum

1. Elektrische klok in geelgelakte houten kast afkomstig uit één van de UCO-fabrieken te Gent, midden 20e eeuw. Collectie Industriemuseum. 2. Handgetekende affiche over veiligheid door Robert Van de Putte, technisch directeur van de katoenspinnerij UCO Desmet-Guequier (waar nu het Industriemuseum huist). Omdat de eerste arbeidsmigranten de Nederlandse taal nog niet machtig waren, wordt alles zo visueel mogelijk voorgesteld en is het opschrift vertaald naar het Frans en het Turks. Ca. 1960-1970. Collectie Industriemuseum. 

 

Ontdek meer over BURN via industriemuseum.be

DOWNLOAD BEELDMATERIAAL IN HOGE RESOLUTIE (vermelden © verplicht)

Voor meer info, beeldmateriaal of interviews, aarzel niet om contact op te nemen met:

Lotte De Wilde

lotte@talkie.be

0032 (0)478 33 26 15

 

Marie Lemaître

marie@talkie.be

0032 (0)494 92 21 52

Praktische informatie over BURN

​- Wat: tijdelijke tentoonstelling

- Wanneer: van 19/11/2022 t.e.m. 03/09/2023 

- Waar: Industriemuseum (Minnemeers 10, 9000 Gent) 

- Prijs: € 8,00 (individuele bezoeker), € 4,50 (Gentenaars). Met je ticket voor deze expo kan je ook de andere, vaste tentoonstellingen bezoeken.

- Reserveren: vooraf tickets reserveren is mogelijk, maar niet noodzakelijk

- Openingsuren: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van 9 tot 17 uur - weekend, feestdagen en schoolvakanties van 10 tot 18 uur - elke eerste donderdag van de maand open tot 22 uur.

Over Industriemuseum

In het centrum van Gent, vlakbij de Vrijdagmarkt, vind je het Industriemuseum. Het museum bevindt zich in een indrukwekkende oude katoenfabriek. Dankzij drie vaste expo’s komt het fabrieksleven van toen weer helemaal tot leven en tijdelijke expo’s belichten dan weer nieuwe verhalen over ons industrieel verleden. Een kolossale stoommachine, de Heidelberg drukpers en daverende weefgetouwen krijgen onderdak in het Industriemuseum. Vrijwilligers en vakmensen houden deze historische machines draaiend en verspreiden de kennis en technieken. Het museum is ook een plek voor creatie, met een bruisend textielatelier en een actieve drukkerij. Makers en kunstenaars experimenteren er regelmatig met machines en technieken, met de museumcollectie als inspiratiebron. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium