Benjamin Millepied creëert wereldpremière voor Ballet Vlaanderen

Benjamin Millepied creëert wereldpremière voor Ballet Vlaanderen

Gerenommeerde choreograaf bekend van Oscarwinnende film 'Black Swan' brengt eerste avondvullende ballet

Choreograaf Benjamin Millepied komt naar België met een nieuw ballet voor Ballet Vlaanderen. De wereldberoemde Fransman creëert zijn eerste avondvullende voorstelling gebaseerd op het werk van Johann Sebastian Bach. De choreografie kreeg als werktitel Bach Studies en gaat in de lente van 2019 in wereldpremière in Antwerpen en in Gent. 

Benjamin Millepied (°1977) draagt zijn achternaam met verve: als danser, artistiek leider, filmmaker, filmacteur, jurylid bij de Amerikaanse talentenjacht So You Think You Can Dance en vooral als choreograaf blijft hij ook in 2019 furore maken. De voormalige directeur van het Ballet de l’Opéra national de Paris brengt dit seizoen namelijk zijn allereerste full-length ballet op de planken met Ballet Vlaanderen. De langverwachte productie heeft als titel Bach Studies en exploreert op fascinerende wijze het muzikale universum van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Muziek vertalen naar een fysieke realiteit

"Als je Bach bestudeert dan ontdek je dat zijn muziek geschreven is als een mathematisch proces van harmonieën en sequenties. Maar hoe kan ik die verschillende structuren naar de fysieke wereld vertalen? Enkel door te experimenteren, door elk stukje, iedere variatie grondig te analyseren."
Benjamin Millepied

De nieuwste creatie van Millepied is een coproductie met zijn eigen dansgezelschap L.A. Dance ProjectBach Studies wordt eerst gemaakt met dansers uit die compagnie, later werkt hij alles verder uit met dansers van Ballet Vlaanderen, die ook de wereldpremière van het stuk zullen dansen. 

Partita Nr. 2 en Passacaglia voor Orgel -twee iconische werken van Bach- zijn de ankerpunten voor de volledige choreografie. Voor Bach Studies neemt Millepied de compositietechnieken van Bach onder de loep en poogt hij op ongeziene wijze diens complexe dansritmes te vertalen naar een fysieke realiteit. Het is overigens niet de eerste keer dat Millepied zijn ongebreidelde creativiteit loslaat op de noten van de grootste componist van de barok: ook tijdens zijn debuut koos hij voor Bach met Triple Duet (2002) en Sarabande (2009). Verder laat hij zich ook inspireren door zijn eigen emotionele reactie op muziek. Het orkest van Opera Vlaanderen, onder leiding van Daniel Inbal, brengt de partita's voor soloviool en orgel live. 

De productie is te zien in Antwerpen van 19 tot 26 mei 2019 en in Gent van 2 tot 9 juni 2019. Tickets kosten €14 tot €55 en zijn verkrijgbaar via operaballet.be

Klik hier voor high res beeldmateriaal: http://press.talkie.be/nl/dir/ballet-vlaanderen-bach-studies

Benjamin Millepied (°1977) genoot zijn opleiding aan het Conservatoire National in Lyon en daarna aan de School of American Ballet in New York. In 1994 trad hij toe tot het New York City Ballet en klom snel op tot principal dancer. Datzelfde jaar won hij de prestigieuze Prix de Lausanne en in 1995 de Mae L. Wien Award for Outstanding Promise.

Al snel groeide Millepied uit tot een van de grootste namen binnen de balletwereld. Tussen 2006 en 2007 was hij choreographer-in-residence bij het Baryshnikov Arts Center in New York. In 2010 werd hij door de Franse minister van cultuur aangesteld als Chevalier in de orde van Kunsten en Letteren. In 2012 verhuisde hij naar Los Angeles en richtte daar L.A. Dance Project op. Van 2013 tot 2016 was hij directeur van het Ballet de l’Opéra national de Paris. Daarna besloot hij zich echter volledig te focussen op zijn leven als choreograaf en filmmaker.

Bij het grote publiek is Millepied vooral bekend door zijn werk voor Darren Aronofsky's Oscarwinnende film Black Swan (2010). In die psychologische thriller nam hij niet enkel de choreografie op zich, maar trad hij ook op als danspartner van de getroebleerde Nina, het personage van zijn vrouw, actrice Nathalie Portman.

 

Contacteer ons
Maureen Richard Walkie Talkie
Charlotte Marron Walkie Talkie
Maureen Richard Walkie Talkie
Charlotte Marron Walkie Talkie
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience helps brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium