Belg is niet vies van kattenwasje en vindt kraantjeswater serveren gênant

Belg is niet vies van kattenwasje en vindt kraantjeswater serveren gênant

Een recent onderzoek van GROHE, 's werelds toonaangevende leverancier van sanitaire uitrusting en internationale speler op vlak van innovatie en sanitaire producten, geeft enkele verrassende cijfers en wetenswaardige weetjes bloot over de badkamer- en watergewoontes van de Belg. Onderzoeksbureau iVox vroeg aan 1.000 Belgen tussen 18 en 79 jaar uit hoe het leven tussen de vier muren van hun badkamers eruit ziet en polste naar hun houding t.o.v. kraanwater. We zetten de meest markante feiten op een rijtje. 

"Helft van de Belgen doet dagelijks kattenwasje aan de lavabo"  
"Luikenaar doucht veel vaker dan West-Vlaming"
"Amper de helft van de Belgen drinkt kraantjeswater"
"50% van de Belgen vindt het gênant om kraantjeswater te serveren"

5 opvallende Belgische badkamergewoontes

Wist je dat... 

… de helft van de Belgen dagelijks een kattenwasje doet aan de lavabo?

De helft van de Belgen wast zich dagelijks (of vaker) op een andere manier dan in bad of douche.  Aan de lavabo reinigt men meestal snel zijn gezicht (93%), oksels (74%) en handen(72%). De intieme zones worden door 8 op de 10 Belgen (77%) bijna dagelijks opgefrist. 20% wast deze dan weer 2 tot 5 keer per week. 

... West-Vlamingen zich vooral aan de lavabo wassen en niet onder de douche? 

De helft van de Belgen met een douche (46%) neemt dagelijks of meerdere keren per dageen douche. 18% doucht om de twee dagen. 3 op de 10 Belgen (30%) neemt enkele keren per week of wekelijks een douche.  Luik is de provincie waar het grootste aandeel aangeeft dagelijks te douchen (68%). In West-Vlaanderen geeft dan weer het kleinste aandeel aan dat ze dagelijks onder de douche staan (32%). In West-Vlaanderen geeft maar liefst 68% aan dat ze zich elke dag buiten de douche of het bad (dus aan de lavabo ) wassen. Dat is beduidend meer dan in eender welke andere provincie.

… de Belg gemiddeld 10 minuten lang doucht?

Gemiddeld douchen we gedurende 10 minuten. 3 op de 10 Belgen staat gemiddeld slechts 5 minuten of minder onder de douche. 

… jongeren en singles het langs blijven plakken in de douche?

Belgen tussen 18 en 35 jaar doen er gemiddeld 3 minuten langer over dan 35-plussers, getrouwden en samenwonenden.

... de douche de allerbelangrijkste plek van de badkamer is voor Belgen? 

Hoewel de lavabo het vaakst een deel van de top drie aan belangrijkste plekken in de badkamer is, wordt de douche door de grootste groep Belgen (41%) op de eerste plaats gezet. Het hebben van een douche is zelfs zo belangrijk dat wanneer men geen douche heeft, 40% ontevreden is over zijn of haar badkamer.

Douchetip! Er is 120 à 150 liter water nodig om een badkuip te vullen. Een snelle douche daarentegen kost slechts 40 à 60 liter. Er is dus geen twijfel over het voordeel van de douche, maar in de praktijk hangt alles af van het debiet van je douchekop en de duur van je douche. 

Met het geavanceerde douchesysteem GROHE SmartControl is het middelpunt van de badkamer meteen een revolutionaire manier om van water te genieten. Bovendien is het makkelijker om ook in de douche  jouw steentje bijdragen aan een beter milieu. Het systeem laat namelijk toe het volume van de waterstroom aan te passen. Druk simpelweg op één van de knoppen om de gewenste straal te activeren en draai de knop naar het gewenste watervolume. Zo gebruik je altijd exact de hoeveelheid water die je nodig hebt. SmartControl slaat zelfs je voorkeur voor de volgende keer op. 

 

***

3 kraanwaterweetjes 

Wist je dat... 

... 1 op 2 Belgen weinig of nooit kraanwater drinkt?

Bijna de helft van de Belgen (48%) geeft aan weinig (22%) of nooit (25%) kraanwater te drinken. Slechts 4 op de 10 drinkt meestal (21%) of zelfs altijd (22%) kraanwater. 60% van degenen die nu weinig of nooit kraanwater drinkt, geeft aan dit ook niet vaker te willen doen. 

… de helft van de Belgen het gênant vindt om kraanwater te serveren?

Maar liefst de helft van de Belgen vindt het gênant om kraanwater te serveren aan gasten. 3 op de 10 Belgen vindt het zelfs onbeleefd wanneer iemand hen kraanwater zou aanbieden thuis, in plaats van flessenwater. 55-plussers en Franstaligen vinden dit vaker gênant dan de leeftijdscategorie van <35 jaar

... 6 op de 10 Belgen niet weten dat kraanwater geschikt is voor baby's en peuters

Er bestaan dan ook hardnekkige vooroordelen over kraanwater. Slechts 4 op de 10 Belgen (41%) weet dat kraanwater (over het algemeen) geschikt is voor baby’s en peuters. Slechts 6 op de 10 Belgen (60%) is op de hoogte dat kraanwater het strengst gecontroleerde voedingsmiddel in België is. De helft van de Belgen (49%) is ervan overtuigd dat flessenwater gezonder is dan water van de kraan, hoewel dit niet in alle delen van het land zo is.

Waterfeit: hoewel het leidingwater in België uiterst streng gecontroleerd wordt en van goede kwaliteit is, hebben veel Belgen de gewoonte om flessenwater te kopen. Maar kraantjeswater kan ook op een stijlvolle en perfect smakende manier aan uw gasten geserveerd worden. 

GROHE heeft hiervoor de perfecte oplossing ontwikkeld, de kraan die gekoeld, gefilterd en plat of bruisend water rechtstreeks uit de kraan tovert. Het GROHE Blue Home systeem bevat ook een filter die de eventueel nog aanwezige ongewenste stoffen die smaak en geur beïnvloeden (zoals zware metalen) worden verwijderd en de goede mineralen blijven behouden. Ook de hoeveelheid kalk wordt gereduceerd. Wat overblijft is het zuiverste drinkwater. Het systeem komt in de vorm van een keukenkraan en past in iedere keuken. De beste verpakking voor water? Helemaal geen! Meer info.

Contacteer ons
Walkie Talkie Sara De Bruyne, Walkie Talkie NV
Walkie Talkie Sara De Bruyne, Walkie Talkie NV
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium