Befaamd kunstenaar James Ensor komt met eigen muziekplaat

Arno, Bent Van Looy, Isolde Lasoen, Johannes Verschaeve en SJ Hoffman brengen hulde aan de grootmeester

Screenshot 2020-09-18 at 11.50.24.png

Het is uiteraard geen geheim dat James Ensor een bekend kunstschilder was, maar wist je dat hij ook componist was? Als ode bundelen daarom enkele Belgische artiesten, o.a. Arno, Johannes Verschaeve (The Van Jets) en Isolde Lasoen, hun muzikale krachten voor een authentiek James Ensor album! De plaat zal beschikbaar zijn vanaf 23 september in Het James Ensorhuis in Oostende voor €14,50.

2020 is zonder twijfel hét James Ensor jaar in Oostende. Na de opening van het vernieuwde James Ensorhuis en het gloednieuwe belevingscentrum mid juli 2020, is er nu ook hét muzikaal hebbeding voor kunstliefhebbers: Het James Ensor album. Het album genaamd Masqué - songs inspired by James Ensor verschijnt op 23 september 2020 en zal te koop zijn in het vernieuwde James Ensorhuis in Oostende.

James Ensor was meer dan een kunstschilder. Naast dichter en verzamelaar was hij ook een componist! Hij entertainde zijn gasten vaak door met zijn neusgaten op een fluitje te spelen, maar kon ook imponerende en angstaanjagende stukken neerzetten op piano. Dit gebeurde allemaal uit het hoofd, want muziek neerschrijven kon hij niet. Hij schreef walsen, muziek voor ballet en andere symfonieën. Het harmonium waarop hij speelde staat in Het James Ensorhuis.

Enkele bekende Belgische artiesten brengen met het album Masqué een echte muzikale ode aan de grootmeester. Onder andere Arno, Bent Van Looy, Isolde Lasoen, Johannes Verschaeve en SJ Hoffman schreven elk een authentieke single gebaseerd op een schilderij uit het oeuvre van James Ensor. Arno, één van de bekendste Oostendenaars, schreef van zijn song zelfs een Franse en Oostendse versie.

“Ensor was mijn mentor. Hij stierf het jaar waarin ik geboren werd en hij is heel mijn leven aanwezig geweest. Elke zondag ging ik naar Maison Close van nonkel Theo met mijn pa, waar ze dan over politiek en zo discussieerden. Ensor kwam er ook, dus verhalen genoeg. Er hingen ook heel wat schilderijen van hem aan de muur. Fascinerend. En van de Franse televisie kreeg ik ooit een gedicht van Ensor, wondermooi was dat. Die mens was echt van alle markten thuis.”
- Arno

“Ik had heel wat schilderijen van Ensor in mijn hoofd, maar toen ik naar huis reed van een optreden, zag ik een grote volle maan boven de baan. Daar was mijn muze. Het deed me denken aan ‘la danse macabre’, het walsdeuntje zat meteen in mijn hoofd en dat lugubere vond ik wel passen bij Ensor. Zeker bij het schilderij Two Skeletons Fighting Over a Pickled Herring. Leuk weetje, net naast de studio waar ik het nummer gaan afmixen ben, lag een gigantisch grote carnavalswinkel vol maskers. En zo was de cirkel helemaal rond.”
- Isolde Lasoen

De inspiratie voor dit unieke project komt van een soortgelijk initiatief van het Paul Getty Museum uit Los Angeles. Zij kochten het werk 'De intrede van Christus in Brussel' (1888) en vijftig jaar na de dood van Ensor lanceerden ze het boek The Superhuman Crew. Daarin werd het iconische schilderij verenigd met het nummer Desolation Road van Bob Dylan. De onderwerpen die Dylan in het nummer aanhaalt, het uitvergroten en karikaturiseren van de wereld, sluiten naadloos aan bij de thema's in het schilderij, iets wat met deze unieke plaat opnieuw aan bod komt.

https://walkietalkie.createsend1.com/t/i-l-mljudil-l-j/

Charlotte Marron

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Contact

Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium

+32 9 391 60 63

[email protected]

walkie.talkie.be