ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN OP UNIEKE BOUWSITE WERPEN LICHT OP KLOPPEND HART VAN MIDDELEEUWS VLAANDEREN

ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN OP UNIEKE BOUWSITE WERPEN LICHT OP KLOPPEND HART VAN MIDDELEEUWS VLAANDEREN

Op de bouwsite van gloednieuw woonproject 'One Broel' aan de Kortrijkse Leie werden unieke artefacten opgegraven. De archeologische vondsten -waaronder houten structuren, aardewerk en gouden munten- brengen op een uitzonderlijke manier het leven in het 13e eeuws Vlaanderen in beeld.  'One Broel' is een exclusief woonproject in de schaduw van de iconische Broeltorens en verwacht in 2021 de eerste bewoners. Vastgoedontwikkelaar Immogra staat aan het roer van het concept in nauwe samenwerking met Stad Kortrijk. 

Het nieuwe woonproject 'One Broel' zet een dynamische woonomgeving neer te midden van een historische setting. Op de bouwsite werden een heleboel artefacten teruggevonden die teruggaan tot de 13e eeuw. Monument Group, een Belgische ondernemingsgroep gespecialiseerd in het opgraven en restaureren van monumenten met kunsthistorische waarde, boog zich mee over het project.

Hoofdarcheologe Michelle Arnouts"De site van 'One Broel' is vanuit archeologisch standpunt een boeiende plek en dat heeft allemaal te maken met de woelige, complexe stadsgeschiedenis van Kortrijk. We hebben namelijk een stratigrafie kunnen opgraven tot aan de 13e eeuw, dat gaf ons een beter inzicht in het dagelijkse leven doorheen de eeuwen aan de oevers van de Leie."

Van eeuwenoude houten structuren tot Romeinse munten
De naam 'One Broel' verwijst toepasselijk naar het woord 'bruul', een afgebakend stuk moerassig land. De beschermde Broeltorens in hartje Kortrijk staan dan ook statig aan beide zijden van de Leie én zijn een overblijfsel van de middeleeuwse stadsomwalling uit de 1e eeuw. 

Aan de voet van de Broeltorens werden eeuwenoude houten structuren aangetroffen, oa. de beschoeiing van de stadsgracht, een binnenhaventje en een aanmeerplek. Maar ook bassins om textiel in te spoelen en bijzondere stukken aardewerk zagen opnieuw het daglicht. Verder werd er ook nog een werpbal gevonden, deze werd afgeschoten vanuit een gigantische katapult gebruikt om muren te doorbreken.

Eén van de meest opmerkelijke vondsten? Tussen de vele munten -daterend uit de Romeinse tijd tot de 18e eeuw- werd ook een namaakmunt uit de 15e eeuw gevonden. Op valsmunterij stond de doodstraf, dus intacte namaakmunten zijn zeldzaam. 

KLIK HIER VOOR BEELDEN IN HOGE RESOLUTIE: http://press.talkie.be/nl/dir/one-broel

'One Broel' ligt aan de voet van de Kortrijkse Broeltorens en op de vroegere schoolcampus Broelkant. Het originele karakter van de site blijft bij het bouwen niet enkel intact, maar wordt ook volledig opgeknapt.

Verschillende architecturale elementen refereren ook op een subtiele manier naar de rijke geschiedenis van de bouwplaats.

'One Broel' bestaat uit vier unieke gebouwen, allemaal met de ogen gericht op een groene oase en met een binnengebied opgetrokken richting de Broeltorens. De geschiedkundige waarde van de locatie zorgde ervoor dat het voortraject van de nieuwbouw vijf jaar in plaats van de normale 2 jaar duurde. 

Een modern gezicht voor historische bouwsite
Architect Bart Lens (LENS°ASS architecten) werd uitgekozen om de felbegeerde site een nieuw gezicht te geven met 'One Broel'. "Als architectenbureau wilden we het verschil maken door de plek niet vol te bouwen, maar de unieke historische elementen te doen spreken," aldus Bart Lens. "Zo kozen we ervoor om het binnengebied vrij te houden zodat iedereen voldoende zon, zicht én ademruimte krijgt." 

Langs de kant van de Leie koos Lens voor een glazen wand en wordt het gebouw getransformeerd in een fonkelende reflectie van het aangrenzende water. De raampartijen verdwijnen ook in de grond, alsof een waterval over de gevel valt en de groene bodem het water absorbeert. Bart Putman, Project Developer bij Immogra: "One Broel is een once in a lifetime project op één van de meest gegeerde plekken in Kortrijk. De historische Broeltorens, hét symbool van Kortrijk, staan letterlijk in je achtertuin." 

"Ik ben overtuigd dat dit een sterk architecturaal project is van Lenss°ass Architecten in de historische omgeving van de Broeltorens. Ook het nieuwe publieke binnenplein maakt een mooie verbinding met de verlaagde Leieboorden en het Guido Gezellepad. Een extra troef in onze stad die de publieke ruimte en hedendaagse architectuur hoog in haar vaandel draagt."
Wout Maddens, Schepen bouwen & wonen

IMMOGRA
Immogra is een vastgoedontwikkelaar met 50 jaar ervaring en meer dan 3.500 realisaties. De focus ligt op de ontwikkeling van groepswoningen, appartementen en verkavelingen. Daarnaast worden ook kantoren, commerciële ruimtes en gemengde projecten ontwikkeld. 

Immogra.com

 

Contacteer ons
Charlotte Marron Walkie Talkie
Marie Lemaître Walkie Talkie
Charlotte Marron Walkie Talkie
Marie Lemaître Walkie Talkie
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience helps brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium