Antwerps juwelenmerk Ingrid Verhoeven viert vijfde verjaardag met nieuwe collectie

“Met monochrome clouds ligt de focus niet meer op de tekening maar op de diepte in de vorm”

Met Monochrome Clouds - de zesde en nieuwste collectie van Ingrid Verhoeven - viert het Antwerpse juwelenmerk zijn vijfde verjaardag. Ditmaal geen prints en tekeningen in het assortiment, wel monochrome papiervlakken die samen een grafisch geheel vormen. Monochrome Clouds draagt de Verhoeven-handtekening: one-of-a-kind juwelen uit minder evidente materialen waarbij grafisch design en sterke kleuren elkaar ontmoeten. 

Toen Ingrid in 1995 als goudsmid afstudeerde kwam ze naar Antwerpen voor haar stage. Ze volgde daarnaast juweelkunst op de Academie voor Schone Kunsten en begon na twee jaar bij Anne Zellien, tot de kriebels om een eigen label te starten te groot werden. Het is dan ook vanaf 2011 dat ze één tot tweemaal per jaar een juwelencollectie ontwerpt die je sinds 2013 in haar eigen winkel in Antwerpen vindt.

De Antwerpse met Nederlandse roots haalt haar inspiratie uit kleuren en vormen die ze rond zich heen vindt, zowel in de beeldende kunst als in het dagelijks leven. Haar liefde voor speelsheid, precisie en vakmanschap weerspiegelt zich steevast  in haar collecties. Haar juwelen worden dan ook vaak gesmaakt door creatievelingen, kunstenaars en liefhebbers die oog hebben voor grafische composities.

 

Monocrome Clouds bestaat uit een reeks broches, kettingen en oorbellen. Naast de klassieke materialen zilver en goud, werkt Ingrid Verhoeven in haar verschillende juwelencollecties vooral met gewone kantoorbenodigdheden om print en kleur aan haar juwelen toe te voegen. “Ik maak juwelen van vintage Dymo tapes en Letratone prints. De laatste werden in de jaren tachtig vaak gebruikt door grafische ontwerpers en architecten. Verder gebruik ik inkt, verf, stiften en droge kleurpigmenten die ik aanbreng op metaal en papier. Deze niet-gangbare materialen vormen een basis voor mijn werk.” Het papier waaruit de juwelen zijn vervaardigd, is zo behandeld dat het hard en duurzaam is geworden.

Ook het gebruikte kleurpalet typeert de collecties van Ingrid Verhoeven. “Ik breng kleur in mijn creaties zonder gebruik te maken van stenen. Rood, blauw, groen en zwart staan centraal en zijn tevens de schakeringen van robijn, saffier, smaragd en diamant, de vier edelste stenen voor juwelen. Ik houd van die kleuren maar werk niet met stenen omdat een steen in een juweel de aandacht opeist. Ik maak liever werken die doordrongen zijn van kleur en niet enkel een kleurelement bevatten. Doordat ik gebruik maak van minder evidente materialen zoals papier, geef ik een moderne twist aan dit eerder klassieke kleurpallet.” In de nieuwste Monochrome Clouds-collectie vind je naast deze vier tinten ook geel, mintgroen, oranje en pastelroze terug.

Leuk om weten: je koopt de oorbellen per stuk waardoor je verschillende soorten van verschillende collecties met elkaar kan mixen. Fun!

Naast de zes papieren collecties (Gouache Clouds, Ink Clouds, Pencil Clouds, Chalk Clouds, Xerox Clouds & de nieuwste Monochrome Clouds), maakt de Antwerp-based designer ook Dots in verschillende soorten en maten, en houdt ze er van om ringen en armbanden te maken. De eerste Dots introduceerde ze reeds in 2006, waarna ze snel uitgegroeid zijn tot absolute klassiekers. De Dots worden gemaakt in zilver met een kleurfilm, inkt, potlood, letratone print of koper. De Classic Dots worden ook in het goud gemaakt. Ze zijn allemaal perfect combineerbaar met de langere oorbellen van de nieuwe Monochrome Clouds collectie.

Prijzen variëren van 68 tot 382 euro.
Verkrijgbaar vanaf 17 september in de winkel van Ingrid Verhoeven in Antwerpen.
Otto Veniusstraat 32
2000 Antwerpen

Voor meer info, beelden, uitleningen of een interview met Ingrid Verhoeven aarzel niet om contact op te nemen: 

Daphné Lason
daphne@talkie.be
0491 32 77 71

Contacteer ons
Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a PR agency that creates both online and offline TalkValue through an everything-is-media communication approach. We reach out to our extensive network of publishers, connect the right plugs, and help your company or brand to tune into the right frequency. By distributing strategic and relevant content at the right wavelength we allow our clients to reach, touch and engage generations of influential tastemakers at their core.

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium