Antwerpenaren shoppen het meeste online, gevolgd door Oost-Vlamingen en inwoners van Vlaams-Brabant
Donderdag 24 februari 2022 — Na twee jaar pandemie zijn consumenten meer dan ooit online gaan winkelen. Uit onderzoek blijkt dat Gen Z (18-25 jaar ) en Millennials (25-40 jaar) liever online winkelen dan in fysieke winkels. Klarna -de wereldwijd toonaangevende dienstverlener op het gebied van bankieren, betalingen en shopping diensten, die consumenten helpt tijd en geld te besparen door ze te informeren en meer controle te geven- dook in het veranderende koopgedrag van consumenten uit drie continenten in hun driemaandelijkse Shopping Pulse. Wat bleek? Antwerpenaren winkelen het meest online per capita van alle Belgen.
Online winkelen in een stroomversnelling door pandemie
De digitale transformatie is niet van plan te vertragen. Sterker nog: 36% van de Belgen verwacht het grootste deel van hun aankopen binnen een jaar vooral online te doen. Deze overtuiging is het grootst bij 18- tot 25-jarigen (meer dan de helft: 55%). Als we inzoomen op onze favoriete online winkel momenten, zien we dat woensdag en donderdag de drukste dagen zijn in ons land. En dat doen Belgen het liefst later op de avond, met 21.00 uur als piekuur tijdens een gemiddelde online winkeldag.
Vergis je echter niet: fysieke winkels zijn nog steeds de norm voor Belgische shoppers. Hoewel de voorkeur voor online winkelen toeneemt, kiezen consumenten nog steeds vaker voor in-store dan online. In België bezoekt ongeveer 75% (in lijn met 74% wereldwijd) van de consumenten minstens één keer per week een fysieke winkel, in vergelijking met 31% die minstens eenmaal per week online winkelt. Als we kijken naar de gemiddelde, maandelijkse aankopen van de Belg, zien we overigens dat bepaalde producten nog steeds voornamelijk in-store worden gekocht: zoals Kruidenierswaren (83%) en Geneesmiddelen (55%), terwijl Elektronica (26%) en Amusement (24%) vaker online worden aangeschaft. Kledij & Schoenen worden even vaak online als in fysieke winkels op de kop getikt (45%).
Antwerpenaren winkelen het meest online per capita van alle Belgen
Uit de gegevens blijkt dat personen uit de provincie Antwerpen in 2021 het meest online hebben gewinkeld van alle Belgen. Gemiddeld gezien is dat per persoon 46% meer dan ons nationale gemiddelde. Hun favoriete productcategorie is Sieraden & Accessoires. Oost-Vlaanderen (+32%) staat tweede en Vlaams-Brabant (+20%) vind je terug op de derde plaats, en kopen respectievelijk het vaakst Vrije tijd & Sport en Hobby en Amusement in vergelijking met het nationale gemiddelde.
9 op 10 Belgische consumenten speurt wel eens online naar deals voor ze in-store shoppen
Maar betekent dit dat fysieke winkels irrelevant zijn? Helemaal niet, want de online ervaring is voor veel Belgen een aanvulling op de fysieke beleving. Online onderzoek, ook wel "webrooming" genoemd, speelt een belangrijke rol tijdens het volledige shopping traject in fysieke winkels.
- 94% van de Belgische shoppers gaat af en toe online speuren voor ze in een fysieke winkel gaan winkelen, en 67% doet dat vaak.
- De meest voorkomende productcategorieën waarin men onderzoek doet alvorens tot aankoop over te gaan, zijn Kledij & Schoenen en Elektronica.
- Ongeveer 6 op 10 (59%) van de Belgische shoppers gebruiken hun smartphone terwijl ze in de winkel zijn om producten te onderzoeken, reviews te lezen en prijzen te vergelijken voordat ze een aankoopbeslissing nemen.
- De Belg gebruikt een smartphone echter minder vaak om online te winkelen, aangezien computers hier de voorkeur genieten (66%). Daarmee is België het land met de grootste voorkeur voor online winkelen met de computer, nog voor Frankrijk (65%) en Duitsland (58%).
"We zullen in de toekomst minder spreken over online winkelen en fysieke winkels als afzonderlijke entiteiten. De digitalisering van de detailhandel wordt nog steeds aangewakkerd door de beperkingen van de pandemie. Daarnaast zullen shoppers op zoek gaan naar diensten en retailers die meer en betere informatie kunnen voorzien, maar trachten ook om een bepaald overzicht te genereren dat hen in staat stelt om weloverwogen
Methodologie
Inzichten uit Klarna's consumentenonderzoek, uitgevoerd in samenwerking met Nepa in 11 landen (de VS, het VK, Australië, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, België, Frankrijk, Zweden, Noorwegen en Finland). Het onderzoek wordt elk kwartaal uitgevoerd, en omvat altijd een minimum van 1.000 respondenten in elk land per kwartaal. In totaal hebben meer dan 18.000 consumenten deelgenomen tijdens het vierde kwartaal van 2021 (oktober-december). De steekproefgroottes zijn nationaal representatief, inclusief zowel Klarna-gebruikers als niet-Klarna-gebruikers, en zijn geselecteerd door onderzoeksbureau Nepa.
Shopping Pulse
Klarna's Shopping Pulse, die elk kwartaal wordt bijgewerkt, onderzoekt voortdurend de veranderende winkel gewoonten in 11 landen op 3 continenten. De recentste update bevat inzichten uit een enquête bij meer dan 18.000 consumenten (waarvan 1.637 Belgen), en Klarna's eigen gegevens van meer dan 250.000 online winkels over de hele wereld.
Over Klarna |
* De index (100) vertegenwoordigt het nationale gemiddelde van online aankopen door Belgische shoppers. Een grotere of kleinere waarde geeft aan of de inwoners meer of minder aankopen per persoon hebben gedaan dan het nationale gemiddelde. De index wordt aangepast aan de grootte van de bevolking. * De index voor "Favoriete Producten" wordt berekend ten opzichte van het nationale gemiddelde, en geeft niet noodzakelijk de producten weer die in het algemeen het vaakst worden gekocht, maar het vaakst worden gekocht in vergelijking met andere regio's in hetzelfde land. |