Alle beetjes helpen: zo gebruik je minder plastic in het dagelijkse leven
Uit studies blijkt dat 68% van de consumenten de voorkeur geeft aan duurzame verpakkingen (1). De wereldwijde plasticvervuilingscrisis heeft dramatische gevolgen voor het milieu, en daarom proberen steeds meer mensen plastic uit hun leven te bannen. Maar hoe begin je daaraan? GROHE, een wereldwijd toonaangevend merk voor badkamer- en keukenoplossingen, heeft alvast besloten om minder plastic te gebruiken in zijn verpakkingen (2). De alternatieven hebben echter hun beperkingen, en dat vormt niet alleen voor GROHE en de rest van de sector een enorme uitdaging, maar ook voor consumenten die op zoek zijn naar milieuvriendelijkere opties. Een volledig plasticvrije wereld is dus nog niet meteen binnen handbereik, en kan alleen werkelijkheid worden door te focussen op kleine stapjes in de goede richting. In tegenstelling tot grote veranderingen, hebben kleine acties namelijk vaak onmiddellijk impact op de hoeveelheid plastic afval die dagelijks geproduceerd wordt.
Om consumenten aan te moedigen, deelt GROHE enkele eenvoudige, doeltreffende tips om minder plastic te gebruiken in het dagelijkse leven:
#1 Kies voor duurzame producten
Hoewel we plastic momenteel nog niet volledig uit ons leven kunnen verbannen, kunnen we wel elke dag bewuste beslissingen nemen. Investeren in producten die gemaakt zijn van duurzame materialen gaat gepaard met een hogere aankoopkost, maar is op lange termijn wel doeltreffend: producten van hoge kwaliteit gaan namelijk jarenlang mee en hoeven niet vaak vervangen te worden. Op lange termijn spaar je zo niet alleen geld uit, maar ook verpakkingsmateriaal. Een andere tip om minder plastic te verbruiken: leen producten van vrienden en familie of gebruik online deelplatformen. Zo vermijd je onnodige plastic verpakkingen én kosten. Een echte win-winsituatie!
#2 Van de supermarkt naar de keuken
Voor de verpakking van voeding en dranken wordt momenteel nog veel plastic gebruikt. Wist je dat er elke minuut een miljoen plastic flessen verkocht worden (3)? Thuis kraanwater drinken, kan alvast een wereld van verschil maken: met watersystemen zoals GROHE Blue drink je thuis gefilterd en gekoeld niet-bruisend, lichtbruisend en bruisend water, rechtstreeks van de kraan. Zo kan een gezin per jaar tot 800 plastic wegwerpflessen uitsparen (4). Een kleine verandering in je dagelijkse leven kan dus een enorme impact hebben. En wat met boodschappen? Op plaatselijke markten worden veel producten onverpakt verkocht, waardoor je heel wat plastic verpakkingen uitspaart. Is er geen markt bij jou in de buurt of past het niet binnen je budget? Geen zorgen, supermarkten bieden ook steeds meer losse groenten en fruit aan. Maak er een gewoonte van om altijd een tasje bij je te hebben en neem herbruikbare tassen mee naar de winkel, zodat je geen nieuwe plastic boodschappentas moet kopen om onverpakte producten naar huis te vervoeren.
#3 Plasticvrije lichaamsverzorging
Ook door over te schakelen op vaste zeep en shampoo of navulbare verpakkingen kun je je plasticconsumptie terugdringen. Ondertussen zijn er bij de meeste drogisterijen tal van opties om de afvalberg te beperken. Wie ook in de badkamer bewust bezig is met afvalproductie en niet terugdeinst voor een doe-het-zelfproject, kan huidverzorgingsproducten zoals zeep of lotion ook zelf maken. Iets dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de hoeveelheid plastic afval die scheermesjes veroorzaken. Maak je badkamerroutine wat plasticvrijer door te kiezen voor herbruikbare scheermesjes in plaats van wegwerpmesjes. Wil je nog een stapje verder gaan? Een open scheermes is de beste oplossing om nog minder plasticafval te produceren.
#4 Wat zit er in het product?
Plastic is niet altijd zichtbaar met het blote oog. Microplastics in cosmetische producten zoals douchegel, make-up, scrubs of tandpasta zijn vaak moeilijk te vermijden. Via de riolering, het regenwater en overstromingen komen die deeltjes in rivieren en uiteindelijk in de zee of oceaan terecht, waar ze de onderwaterwereld aantasten (5). Maar hoe vermijd je microplastics? Een blik op de ingrediëntenlijst op de verpakking volstaat niet altijd, maar gelukkig zijn er handige apps die wel duidelijkheid bieden! Scan gewoon de barcode op het product en je krijgt meteen toegang tot alle informatie over de ingrediënten en eventuele microplastics.
Een goede tip
Ga bij de aankoop van nieuwe producten op zoek naar bedrijven die aandacht besteden aan verpakkingen met minder plastic. Zo ondersteun en stimuleer je de inspanningen die producenten leveren voor een plasticvrije toekomst. Hoewel er nog geen oplossing is om plastic volledig uit ons leven te verbannen, kan iedereen een steentje bijdragen en het eigen plasticverbruik terugdringen. Alleen samen kunnen we van onze aarde een plasticvrije plek maken, stap voor stap.
(1) Footprint Study 2022, uitgevoerd onder consumenten in de VS, het VK, Duitsland, Nederland en Frankrijk: https://www.footprintus.com/plastic-and-consumer-attitudes-study
(2) Door al het overbodige plastic uit zijn verpakkingen te verwijderen, spaart GROHE per jaar 37 miljoen plastic artikelen uit.
(3) Plastic Soup Foundation: https://www.plasticsoupfoundation.org/2017/07/1-miljoen-plastic-flesjes-per-minuut/
(4) Berekening gebaseerd op een Duits gezin van 4 personen: Deutsche Umwelthilfe (DUH) https://www.duh.de/mehrweg-klimaschutz0/einweg-plastikflaschen/
(5) Bund. Friends Of The Earth Germany: https://www.bund.net/meere/mikroplastik/
Voor meer info, vragen of opmerkingen, aarzel niet ons te contacteren:
Walkie Talkie - Deborah Dekrem & Rani Huttener l [email protected] l 0495 14 18 26 & 0477 85 42 38