10e editie van Kookeet 2022: een culinaire trip in een nieuw jasje

10e editie van Kookeet 2022: een culinaire trip in een nieuw jasje

  • Van zaterdag 24 t.e.m. maandag 26 september 2022 
  • De tiende editie verrast met sfeervolle eetbeleving
  • Meer dan 30 Brugse topchefs zetten voet aan grond in de prachtige tuinen van het Grootseminarie Brugge, waaronder Filip Claeys (De Jonkman**)
  • Als uitblinker in gastronomie is Brugge dé foodie bestemming bij uitstek

De crème de la crème van de Brugse gastronomie verzamelt van zaterdag 24 t.e.m. maandag 26 september 2022 voor de tiende editie van Kookeet in het groene decor van het Grootseminarie. Het gastronomische evenement staat er om bekend Vlaanderen, België en ver daarbuiten te laten genieten van de topkwaliteit die de Brugse restaurants, hotelscholen en producenten te bieden hebben. De vernieuwde aanpak voor deze tiende editie wordt een culinaire zintuiglijke trip boordevol vernieuwende en verrassende eetbelevingen vol smaak, geur en beeld. Bezoekers kunnen kiezen uit vijf eetbelevingen: Uit het vuistje, Op drie wijzen, Rond het vuur, Met de chef en Op zijn best.  

Story image

VASTE GROND IN HET GROOTSEMINARIE 

Kookeet is al jarenlang dé hoogmis voor foodies. In aanloop naar de komende editie werd de eerder grootschalige formule bijgestuurd, richting innovatie, verdieping en verbreding. Dit jaar verrast Kookeet met een innovatief en kwalitatief concept: maximum 5.000 bezoekers per dag een kwaliteitsvolle zintuiglijke trip aanbieden in het Grootseminarie. Deze groene prachtlocatie zorgt ervoor dat de bezoekers op Kookeet iets beleven wat op restaurant niet kan: de ervaring van gras onder de voeten, eten in openlucht, de geur van houtvuur... Organisator Brugge Plus keert daarom terug naar de basis en vertrekt daarbij van het thema ‘Grond’, de oorsprong van alles. 

Wat blijft 

  • Kookeet is het ideale platform om op een kwaliteitsvolle manier de Brugse gastronomie te promoten
  • Kookeet is toonaangevend in de culinaire en gastronomische sector.

Wat is nieuw?

  • Kookeet werkt jaarlijks met een thema
  • Kookeet vindt plaats in het Brugse Grootseminarie
  • Kookeet verbindt chefs, voedselproducenten, foodies en de Brugse hotelscholen. De gecumuleerde kennis van en liefde voor eten en koken zorgt voor méér dan lekkere gerechten: Kookeet wordt een totaalbeleving, gedragen door een verbond van culinaire experts. 
“De impact van de voorbije jaren mogen we niet onderschatten. Na twee jaar van annulaties en regelgevingen omwille van Corona, voelen we dat er een grote hang is naar plezier en ontspanning. De vernieuwde Kookeet is het slotevenement van een goed gevulde Brugse zomer, een soort ‘fin de saison’. We slaan de handen in elkaar met de beste Brugse chefs, hotelscholen en producenten en bieden bezoekers een culinaire trip met verhalen over mooie streekproducten, toegewijde boeren en vissers en vooral: onze creatieve Brugse topchefs. Op deze manier tonen we dat ondanks de moeilijke tijden, Brugge op gastronomisch vlak nog altijd een topbestemming is.”, aldus Burgemeester Dirk De fauw
“Kookeet draagt nog steeds de bijzondere gastronomische sterkte van Brugge uit, maar de innovatie van het concept laat ons toe meerdere hedendaagse accenten te leggen. Door in te zetten op duurzaamheid, lokale en seizoensgebonden producten promoten we het bewust consumeren. We willen een ruime, diverse groep mensen kennis laten maken met culinaire topprestaties, maar meten het succes niet af aan massale bezoekersaantallen. Kwaliteit is ons hoogste streven en dat zal voelbaar zijn in elk aspect: in de gerechten en de producten, de keuze van de chefs, de eetbelevingen, de bediening, de bundeling van talenten…”, vult Franky Demon, Voorzitter van Brugge Plus verder aan.
Story image

THEMA: GROND

Alles begint en staat of valt met goede, voedzame grond. Grond geeft voeding en leven. Het is de basis voor de moestuin, het terroir voor de wijn … het is het vertrekpunt. West-Vlaanderen is door de goden rijkelijk bedeeld binnen dit thema. De Noordzee is befaamd om haar omvangrijke en gevarieerde visaanbod, de vruchtbare polders bekoren zowel groenten als runderen en in het zuiden van de provincie spot je zelfs wijnranken op de heuvels. Het leidde tot unieke streekproducten en een resem getalenteerde chefs die dankbaar met al dat lekkers aan de slag gaan.

Op alle niveaus – van de voedselproductie tot het klaarmaken en het proeven van de gerechten – gaat Kookeet terug naar deze basis. Dat betekent dus ondermeer streekproducten, seizoensgebonden keuken, korte keten van boer of boot naar bord en pure smaken

“Het thema van dit jaar is grond, de oorsprong van alles. We nemen letterlijk de weide van het Grootseminarie over van de koeien die er anders staan te grazen. Door op het terrein zelf te koken, staan we met onze voeten in de aarde en onderscheiden we ons van de andere bestaande culinaire events. We werken zoveel als mogelijk met streekproducten en focussen op lokale, korte keuken die van boer of boot naar bord gaat. Een verhaal dat in West-Vlaanderen perfect kan waargemaakt worden.”, zegt Karen Keygnaert, chef van Cantine Copine.
De weide van het Brugs Grootseminarie is een onbekend stukje groen en opent slechts sporadisch de deuren. Het is niet alleen de gedroomde locatie voor een festival, het is ook een zeer inspirerende omgeving voor de chefs. De locatie sluit perfect aan bij het thema ‘Grond’, waar dit jaar rond gewerkt wordt. Voor de organisatie, Brugge Plus, kent de weide intussen nog weinig geheimen. Al meer dan tien jaar organiseren we er elke zomer het circusfestival Cirque Plus.” vult Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus, aan.
Story image

PROEVEN VAN VIJF EETBELEVINGEN 

De keuze voor kwaliteit, de stijlvolle uitstraling en het open karakter zorgen ervoor dat Kookeet zich onderscheidt en een unieke beleving garandeert. In vijf verschillende belevingen brengt Kookeet het verhaal van elke chef; al kokend leren bezoekers meer over drijfveren, inspiratie, welke herinneringen eraan vasthangen, hoe gerechten ontstonden,… Ook voor de voedselbron en de (korte) voedselketen is er aandacht. Bij elke eetbeleving gaan de chefs aan de slag met de gekozen producten en ontdekken bezoekers verrassende gerechten, van amuse tot dessert. Binnen deze bijzondere totaalervaring kan de bezoeker kiezen uit vijf afzonderlijke belevingen.

#1 ... UIT HET VUISTJE  

Streetfood en food sharing horen bij de hedendaagse gastronomie in al zijn vormen. Door samen te proeven en te delen, en samen op ontdekkingstocht te gaan langs fascinerende smaken en geuren, wordt ‘eten’ een beleving, een ervaring. De chefs presenteren je gastronomische streetfoodgerechten, ideaal als informele starter, uit het vuistje, of om je culinaire Kookeet-trip mee aan te vatten.  

#2 ... OP DRIE WIJZEN  

Drie chefs gaan aan aan de slag met eenzelfde topproduct en benaderen een lokaal ingrediënt vanuit een interessante of onverwachte invalshoek. Benieuwd naar wat culinaire creativiteit vermag? Gevarieerde gerechten, aparte interpretaties en bijzondere smaken verrassen de bezoeker. 

#3 ... ROND HET VUUR  

Koken op echt vuur is zo oud als de mens. Kookeet neemt de bezoeker mee op een zintuiglijke trip waar alle gerechten ter plaatse op open vuren worden bereid: vlees, vis en groenten, maar ook stoofpotjes of desserts krijgen hier intense, pure smaken. Bezoekers maken kennis met de eeuwenoude oorsprong van onze keuken en laat hen verbazen door de variatie in technieken en materialen:  grillen, roken, poffen ... ze dragen bij tot de vurigste smaakervaring. 

#4 ... MET DE CHEF  

Koken is kunst. In het kooktheater beleven bezoekers de magie van het koken dichtbij het fornuis van de chef; vanop de eerste rij dus. Tijdens deze blind date met ingrediënten weet de chef op voorhand niet met welke producten hij of zij aan de slag zal gaan. De klok tikt, binnen de 90 minuten worden smaakbommetjes op de borden getoverd. En terwijl dat gebeurt, mag de bezoeker even meekijken in het hoofd van de chef: verhalen over achtergronden, inspiratiebronnen, lievelingsproducten, drijfveren … ook dat maakt deze beleving onvergetelijk. 

*plaatsen voor deze eetbeleving zijn beperkt en moeten op voorhand gereserveerd worden. Max. 50 p.  

#5… OP Z’N BEST (VIP)

De meest gepassioneerde foodies worden met deze beleving exclusief in de watten gelegd. Als het ‘op z’n best’ mag zijn, dan laat deze vipbeleving bezoekers in stijl en met extra comfort genieten van een sterrenmenu waarvoor ze niet hoeven aan te schuiven. In de overdekte, gezellig verwarmde en stijlvolle viptent proeven bezoekers in alle rust van overheerlijke gerechten die geselecteerd worden uit de vier voorgaande eetbelevingen en die ter plekke een extra toets krijgen. Het ideale kader om genodigden extra te verwennen of om te netwerken. 

Story image

DEZE BRUGSE CHEFS BEZORGEN BEZOEKERS EEN CULINAIRE TRIP

Net zoals op een muziekfestival werkt Kookeet met een line-up, maar dan van Brugse topchefs. Zij maken hun passie voelbaar en nemen de bezoeker actief mee in hun creativiteit: koken, stoven, stomen, braden, bakken, smoren, grillen … alles gebeurt ter plaatse, in verschillende sferen. 

In september 2022 zetten meer dan 30 Brugse chefs hun schouders onder dit culinair event:

Filip Claeys — De Jonkman, Laurent Law​ — Amuzee, Diego De Baets — Atelier D, Pieter Lonneville — ​Atelier Tête Pressée, Pieter-Jan Rombaux — Bistro Rombaux, Karen Keygnaert —​ Cantine Copine, Stefan Vandaele —​ ​De Broodsmid, Erik Ameloot —​​ Den gouden karpel, Steefan Pluym —​ De Republiek, Jan-Babtist Deldycke —​ ​D's deldycke traiteurs, Niek Ducheyne​ —​ Ducheyne Atelier traiteur, Robin Roef — Flavourss, Floris Pannecoucke —​ Restaurant Floris, Tom De Vos en Tom Van Loock —​ Fox Flambé, Jan Supply — Goesepitte 43, Liesbeth Danneels —​ Het Paradijs, Yehudi van Meckeren — Het Visioen​, David Demeyere — ​Laissez-Faire,Kristof Deprez — De Mangerie, Olivier Monbaillu —​ La Tâche, Carl Van Oyen —​ Le Jacobin, Hendrik Dequeker — Locàle, Olivier Lanszweert — Nous, Servaas Van Mullem en Didier Vinke —​ Pattiserie Van Mullem, Thomas Puype en Dries Cracco —​Restaurant Franco Belge, Raoul de Koning —​ ​ Restaurant Le Mystique, Patrick Devos — ​Restaurant Patrick Devos, Lien Vandeputte —​ Restaurant Réliva, Hermes Vanliefde —​ Rock-Fort, Eli Vandersnickt​ —​ T'Werftje, Bart De Cock​ —​ Zuid 55, Kristof Deprez — De Mangerie, Hotel & Toerismeschool Spermalie, Ter Groene Poorte, Flanders Culinary Arts Centre

 

“We zien een verschuiving op het gastronomische toneel: de gevestigde waarden maken stilaan plaats voor jong en aanstormend talent en die verschuiving voel je ook is het programma van Kookeet. Met sterrenrestaurants, vermeldingen in culinaire bijbels als Gault&Millau & Michelingids en drie van de beste topgastronomie-scholen van ons land blijft Brugge dé foodie bestemming bij uitstek. Mensen samenbrengen, samen laten tafelen en genieten in een sfeervol kader is de kracht van gastronomie en dus ook van Kookeet.”, aldus Peter Laloo, chef van restaurant Rock-Fort.
Story image

BRUGGE, GASTRONOMISCHE TOPBESTEMMING 

Bruggelingen houden al sinds mensenheugenis van het goede leven. Geen wonder dat Brugge zich één van de gastronomische centra van Europa mag noemen. Enkele strategische cijfers bevestigen dat ook: van alle steden met meer dan 100.000 inwoners voert Brugge de wereldranglijst aan wat betreft het aantal Michelinsterren per hoofd, nergens ter wereld vind je zoveel sterrenrestaurants geconcentreerd in en rond een stad; niet minder dan 35 Brugse chefs zijn gewaardeerd door Michelin, Gault&Millau en BibGourmand; en maar liefst drie gereputeerde Brugse hotelscholen – Spermalie, Ter Groene Poorte en Flanders Culinary Arts Centre – leiden culinair talent op die internationaal furore maken. Brugge is dé plek om te genieten van de culinaire geneugten van Belgisch toptalent.  

“Al jaren worden initiatieven opgezet waarmee het stadsbestuur lokale gastronomie op de kaart zet. Het recent opgestarte project ‘Flavourite Bruges’ structureert, versnelt en intensiveert deze inspanningen met lokale initiatieven zoals Brugs Foodlab en samenwerkingen tussen scholen en topchefs. Een belangrijke meerwaarde van Kookeet is dat alle culinaire partners samenwerken: we creëren verbindingen tussen de chefs, de hotelscholen Spermalie; Ter Groene Poorte en Flanders Culinary Arts Centre, producenten… en we betrekken de bezoeker dicht bij het maakproces.”, besluit Pablo Annys, Schepen van Werk & Ondernemen.

PRAKTISCH
​Wanneer -
 Zaterdag 24, zondag 25 en maandag 26 september 2022
Waar - Grootseminarie Brugge, Potterierei 72, 8000 Brugge
Tickets - Een ticket voor Kookeet kost € 10 (beschikbaar vanaf 7 juni via www.kookeet.be.)

 

Over Kookeet

Kookeet is al tien jaar dé hoogmis voor foodies en al wie van lekker tafelen houdt. Op een laagdrempelige en gezellige manier maakt het grote publiek kennis met de crème de la crème van de Brugse topgastronomie. De tiende editie verrast met een innovatief concept dat terugkeert naar de basis en kwaliteit vooropstelt in alle aspecten. Maximum 5.000 bezoekers per dag ondergaan een culinaire zintuigelijke trip in een groene prachtlocatie. De nieuwe totaalbeleving wordt gedragen door een verbond van culinaire experts: chefs, voedselproducenten en Brugse hotelscholen. Ze verzamelen van zaterdag 24 t.e.m. maandag 26 september 2022 in het groene decor van het Grootseminarie. Bezoekers kunnen er kiezen uit vijf eetbelevingen: Uit het vuistje, Op drie wijzen, Rond het vuur, Met de chef en Op z'n best.

Kookeet is een organisatie van Brugge Plus in opdracht van Stad Brugge. 

Over Walkie Talkie

Walkie Talkie is a leading full-service PR & influencer marketing agency. Our extensive network & experience help brands generate the right attention, better reach and more relevancy. Not just another press release or mailing but connecting the right plugs between brands, media, influencers & consumer culture. 

Walkie Talkie
Sint-Pietersnieuwstraat 142a B-9000 Gent, Belgium